לביבות מהלב: 2 מתכונים
אז מה אם ניצלנו מהיוונים, זה אומר שעכשיו אנחנו צריכים להשמין במשך שמונה ימים שלמים? אבי ביטון נותן שני מתכונים פשוטים ללביבות חגיגיות, וגם מנדב טיפ איך לקצץ בחצי את הקלוריות בכל סופגניה
ברוב המקרים אנחנו חוגגים את חגי ישראל כי איכשהו ניצלנו מזה שרצה להשמיד אותנו. בפסח היו אלה המצרים, בפורים הפרסים ובחנוכה היווניים. אני מבין את זה שאנחנו צריכים לחגוג כי ניצלנו בנס מאויבינו, אבל למה אנחנו חייבים להשמין תוך כדי זה? כלומר, באופן עקיף זה שניצלנו גורם לנו לאכול בחגים בלי סוף.
הנה אנחנו בשבוע כזה שכל הכותרות בעיתונים, בחדשות, באינטרנט מופנות לעובדה שאנחנו הולכים ״לתקוע״ סופגניות בלי סוף, כאילו אין לנו צרות אחרות. כל תשומת הלב מופנת לגוש הבצק השמנמן והחמוד הזה. אני באופן אישי קיבלתי שלוש הצעות לשפוט בתחרות סופגניות בין כל מיני חברות, וזה לא שלא השתתפתי בכאלה בעבר, אבל האמת שהשנה אין לי כוח לתקוע 50 סופגניות - חלקן בלתי אכילות, חלקן טעימות וחלקן אלוהיות עד ביזריות להחריד (סופגניה במילוי שוקולד קרמל מלוח וקראנץ בייגלה, מישהו????).
הרי אני יודע מה יהיה בסוף: בסוף אסיים עם ג׳ריקן של מים ועם טבליות מציצה לצרבת זוועתית שתתקוף אותי מתועפות השמן. חנוכה הוא חג מאוד כייפי בעיניי. אחרי חודשיים וקצת של מרחק מחגי תשרי, מהאוכל, מהפקות הענק של ארוחות משפחתיות והשקעה כלכלית מטורפת, מגיע חג שאין בו ארוחה משפחתית ענקית, אבל יש בו 2 מנות משמינות, שרק הן לבד כמו כל ארוחת ראש השנה - לביבות וסופגניות.
לחשוב שהכל קרה בגלל נס פך השמן. כך יצא שנגזר עלינו לאכול אוכל מטוגן במשך שמונה ימים, או במילים אחרות - הרומאים ניסו להשמיד אותנו, אנחנו ניצחנו אז יאאלה בואו עכשיו נאכל אוכל משמין. המזל הגדול שלנו הוא שבשמונת ימי החג אנו עסוקים גם בספורט הלאומי - ללכת עם הילדים לכל מיני פסטיבלים, הצגות, סיורים מודרכים בחיק הטבע, סיורים לא מודרכים בחיק הטבע, ואם ספורט זה לא ישיל מאיתנו כמה לביבות מיותרות, הוא בטוח ישיל מאיתנו כמה מאות שקלים מחשבון הבנק.
אבל תכל'ס אני סתם מתלונן, כי אין אחד שאוהב את החגים יותר ממני. ארוחות משפחתיות ואוכל מטוגן (אני טוען שאייפון בציפוי פירורי לחם מטוגן בשמן עמוק יכול לצאת טעים) זה אני. בנוסף, אני לא דוגל בעניין של להפוך סופגניה או לביבה למשהו שהוא פחות משמין, וכל ניסיון להפוך סופגניה לסופגניה אפויה, עם ריבה ללא סוכר ועם אבקת סטיבייה על תקן אבקת סוכר, זה בעיני לא עובד. סופגניה במהות שלה חייבת להיות מטוגנת, עם המון ריבה ואבקת סוכר מלמעלה.
אבי ביטון מכין לביבות סלק חגיגיות:
לביבות אני אוכל כל השנה, כי הקסם הזה שקורה בין תפוחי אדמה לשמן אי אפשר להשיג אותו בשום שיטת בישול אחרת, ויסלחו לי אלה שאומרים שהם עושים לביבות אפויות ויצא להם מדהים. אז אולי זה יצא טעים, בריא זה בטוח, אבל אין סיכוי שייצא עסיסי ומגרה כמו אלה שטוגנו בשמן. והטיפ הגדול שלי לחתוך בחצי את הקלוריות של סופגניה הוא פשוט מאוד - קחו סופגניה ותחצו אותה לחצי בדיוק, תאכלו רק חצי אחד. גם ככה בביס השלישי זה אותו הטעם.
לביבות סלק, חרדל ושמנת חמוצה
המצרכים:
2 סלקים בינונים, מגוררים1 כפית חרדל דיז'ון
1 בצל גדול, מגורר
1 תפוח אדמה בינוני, מגורר
2 ביצים
3 כפות פירורי מצה או לחם
מלח
פלפל
2 כפות שמנת חמוצה
1 כפית חרדל
שמן קנולה לטיגון חצי עמוק
אופן ההכנה:
- מערבבים את כל החומרים בקערה ושומרים בצד כחצי שעה.
- מטגנים בשמן חצי עמוק כשלוש דקות מכל צד.
לביבות תפוחי אדמה מושלמות
בדרך כלל מכינים את הלביבות מתפוח אדמה מגורר או ממחית תפוח אדמה. במתכון הזה אני שילבתי ביניהם והוספתי פנימה גם בצל מטוגן. המלצה: כדאי להכין מתכון כפול כיהלביבות האלה פשוט נחטפות.
המצרכים:
2 תפוחי אדמה בינוניים מזן דזירה, מבושלים ומעוכים לפירה חלק
1 תפוח אדמה גדול, מגורר
2 בצלים בינונים, קצוצים ומטוגנים עד הזהבה
2 ביצים
3 כפות פירורי לחם
מלח
פלפל
שמן קנולה לטיגון חצי עמוק
אופן ההכנה:
- מערבבים את כל החומרים בקערה. נותנים לתערובת לנוח בצד כחצי שעה.
- מטגנים בשמן חצי עמוק כשלוש דקות מכל צד.