נתניהו: דוחים את ההחלטה הבזויה; הבית הלבן: הייתה לך הזדמנות לשנות
עימות חריף בין נתניהו לנשיא היוצא אחרי שוושינגטון לא הטילה וטו על ההחלטה נגד ההתנחלויות. לשכת רה"מ: "ממשל אובמה לא הגן על ישראל ואף שיתף פעולה נגדה. מחכים לפעול עם טראמפ וידידינו בקונגרס לביטול ההחלטה". גורם בבית הלבן תקף בחזרה: "נתניהו יכול היה לנקוט מדיניות שתוביל לתוצאה אחרת. ישראל רוצה לדבר על הכול חוץ מההתנחלויות"
ראש הממשלה בנימין נתניהו תקף אמש (יום ו') את נשיא ארה"ב היוצא ברק אובמה בעקבות החלטתו להימנע מהטלת וטו על ההחלטה נגד ההתנחלויות הישראליות באו"ם. "ממשל אובמה לא רק שלא הגן על ישראל נגד ההיטפלות הזאת באו"ם, הוא שיתף פעולה עמה מאחורי הקלעים", נכתב בהודעת לשכת ראש הממשלה אחרי אישור ההחלטה במועצת הביטחון.
נתניהו הוסיף: "ישראל מצפה לעבוד יחד עם הנשיא הנבחר טראמפ ועם ידידינו בקונגרס, רפובליקנים ודמוקרטים כאחד, לבטל את הנזקים של החלטה אבסורדית זאת".
בהודעת התגובה של ראש הממשלה נכתב עוד כי "ישראל דוחה על הסף את ההחלטה האנטי-ישראלית הבזויה באו"ם ולא תכפיף את עצמה אליה. בשעה שמועצת הביטחון לא עושה דבר לבלום את הטבח של חצי מיליון בני אדם בסוריה, היא נטפלת באופן מביש לישראל, הדמוקרטיה היחידה במזרח התיכון, וקובעת שהכותל המערבי הוא 'שטח כבוש'".
בעקבות ההחלטה, שקודמה על ידי ניו זילנד וסנגל, הורה נתניהו לשגרירי ישראל במדינות הללו לשוב ארצה להתייעצויות. כמו כן, הורה נתניהו על ביטול ביקורו המתוכנן של שר החוץ הסנגלי, שאמור להתקיים עוד שלושה שבועות, וכן הנחה את משרד החוץ לעצור את כל הסיוע שישראל מעניקה לסנגל.
הנשיא הנבחר של ארה"ב דונלד טראמפ, שאותו הזכיר נתניהו בהודעתו אמש, צייץ בטוויטר זמן קצר לאחר ההצבעה באו"ם וההימנעות האמריקנית: "בנוגע לאו"ם – דברים ייראו אחרת אחרי 20 בינואר", כתב טראמפ, כשכוונתו ליום שבו יושבע לנשיא. בבית הלבן הגיבו על דבריו של טראמפ ואמרו: "בכל רגע נתון יש רק נשיא אמריקני אחד, ועד 20 בינואר – אובמה הוא הנשיא הזה".
זמן קצר אחרי פרסום ההודעה של ראש הממשלה הגיעה התגובה מהבית הלבן על דברי נתניהו. בדברים שצוטטו בסוכנות רויטרס מפי "בכיר בבית הלבן", הוא אמר כי ממשלת ישראל רוצה לדבר על כל דבר חוץ מעל ההתנחלויות.
"לנתניהו הייתה ההזדמנות לנקוט במדיניות שהייתה מובילה לתוצאה אחרת היום", צוטט אחר כך סגן ראש המועצה לביטחון לאומי של אובמה, בן רודס. "אנחנו שומעים את הדיבורים על פתרון שתי המדינות, ואז רואים פעולות שהופכות את הפתרון הזה בלתי ניתן להשגה".
בשם הגורם הבכיר נמסר כי "האצת הבנייה בהתנחלויות מדאיגה ומסכנת את הסיכוי לפתרון של שתי מדינות". אותו גורם בכיר אמר כי בהיעדר כל תהליך שלום קיבל אובמה את ההחלטה להימנע בהצבעה במועצת הביטחון.
אבו מאזן: "סטירת לחי לישראל"
מזכיר המדינה האמריקני ג'ון קרי, ששעה קלה לפני ההצבעה באו"ם הותקף יחד עם אובמה על-ידי גורמים ישראליים בכירים והוזכר כמי שהיה שותף למהלך שבושל עם הפלסטינים מאחורי גבה של ישראל, אמר לאחר ההצבעה כי החלטת מועצת הביטחון לגבי ישראל מגנה בצדק את ההסתה ואת הפעילות בהתנחלויות. הוא קרא לשני הצדדים להתקדם לעבר הפתרון של שתי מדינות.
חברי קונגרס משתי המפלגות הגדולות בארה"ב הביעו אמש כעס על אובמה. יושב ראש בית הנבחרים האמריקני, הרפובליקני פול ראיין, אמר כי הצעד של ממשל אובמה "מביש" וכי זו "מכה לשלום": "היא קובעת תקדים מסוכן למאמצים דיפלומטיים נוספים לבודד את ישראל ולעשות לה דמוניזציה. הממשל הרפובליקני המאוחד שלנו יפעל לתקן את הנזק שעשה הממשל הזה ולשקם את הברית שלנו עם ישראל".
הסנאטור הרפובליקני ג'ון מקיין אמר כי הצבעת ארה"ב הופכת אותה ל"שותפה להתקפה המקוממת הזו נגד ישראל", והסנאטור הרפובליקני לינדזי גרהאם אמר כי אובמה נעשה מנאיבי וטיפשי לפשוט חסר אחריות. "עם חברים כאלה ישראל לא צריכה אויבים", כתב גרהאם. "באו"ם ישראל היא תמיד הבחור הרע".
לשכתו של נשיא הרשות הפלסטינית אבו מאזן פרסמה הערב הודעה ובה אמרה: "החלטת מועצת הביטחון היא סטירת לחי גדולה למדיניות הישראלית. היא גינוי בינלאומי מוחלט, פה אחד, להתנחלויות, ותמיכה גדולה בפתרון שתי המדינות".
הממונה על המשא ומתן מטעם הפלסטינים, סאיב עריקאת, אמר כי זהו "יום של ניצחון לחוק הבינלאומי, ניצחון לשפה המתורבתת והמשא ומתן, ודחייה מוחלטת של הכוחות הקיצוניים בישראל". הוא הוסיף: "הקהילה הבינלאומית אמרה לעם בישראל שביטחון ושלום מושגים לא באמצעות כיבוש אלא באמצעות סיום הכיבוש והקמת מדינה פלסטינית שתחיה לצד מדינת ישראל בגבולות 1967". גם חמאס בירך על החלטת מועצת הביטחון: "זו החלטה המאשרת את התנגדות העולם למדיניות הכיבוש הישראלי".
ארה"ב הסבירה את ההימנעות: "הזהרנו שוב ושוב"
ההחלטה נגד ישראל במועצת הביטחון התקבלה ברוב מוחץ - 14 מ-15 החברות המועצה הצביעו בעדה, ורק ארה"ב נמנעה. אבל החלטת ארה"ב להימנע ולא להצביע נגד ההצעה וכך לנצל את זכות הווטו שיש לה - שוברת מסורת ארוכת שנים שבה וושינגטון מגנה על ישראל באו"ם.
בדיון שנערך לאחר ההצבעה טענה שגרירת ארה"ב באו"ם, סמנתה פאואר, כי ההצבעה האמריקנית עולה בקנה אחד עם מדיניותם של נשיאי ארה"ב לאורך כל השנים כלפי ההתנחלויות. "ארה"ב העבירה במשך עשרות שנים – באופן פרטי ושלא באופן פרטי – את המסר שלפיו הפעילות בהתנחלויות צריכה להיפסק", אמרה. פאואר הסבירה את החלטת ארה"ב שלא להטיל וטו – בניגוד להחלטתה בהצבעה דומה ב-2011: "מאז 2011 היה רק גידול בהתנחלויות, והרבה יוזמות לשיחות שלום נכשלו. אובמה וקרי הזהירו בפומבי ובאופן פרטי שההתנחלויות יסכנו את תהליך השלום וגם את הסיכוי של ישראל להישאר מדינה, ויותר מכך, דמוקרטיה". פאואר הדגישה את חוסר ההגינות שאיתו מתמודדת עדיין ישראל באו"ם, אבל בביקורת נוקבת על ממשלת נתניהו אמרה: "אי אפשר לתמוך בהתנחלויות ובפתרון שתי המדינות גם יחד. לא הטלנו וטו על ההחלטה משום שהיא משקפת את העובדות בשטח ותואמת את המדיניות האמריקנית".
לפי ההחלטה מועצת הביטחון "מאשררת את מחויבות ישראל, הכוח הכובש, לציית באופן מדויק למחויבויות החוקיות שלה ולאחריותה תחת אמנת ז'נבה הרביעית בהתייחס להגנה על אוכלוסייה אזרחית בזמן מלחמה, מ-12 באוגוסט 1949, ומזכירה את הדעה המייעצת שמסר בית הדין הבינלאומי לצדק ב-9 ביולי 2004". עוד נאמר בהחלטה כי מועצת הביטחון של האו"ם תגנה "את כל הצעדים שכוונתם לשנות את ההרכב הדמוגרפי, האופי והסטטוס של השטחים הפלסטיניים שנכבשו מאז 1967, כולל מזרח ירושלים, וכולל, בין היתר, את הבנייה וההרחבה של התנחלויות, העברת מתנחלים ישראלים, הפקעת אדמה, הריסת בתים ועקירת אזרחים פלסטינים, תוך הפרה של החוק ההומניטרי הבינלאומי והחלטות רלוונטיות".
מה משמעות ההחלטה?
האיום המרכזי בהחלטה שאושרה אמש הוא שהיא עלולה להפוך את ישראל למדינה פושעת, בדומה למה שקרה עם דרום אפריקה בימי האפרטהייד. היא עלולה לפתוח פתח לתביעות נגד ישראל בבית הדין הבינלאומי בהאג ולהטלת סנקציות על ישראל – הן באו"ם והן באופן בילטרלי בין מדינות. אישים ישראלים המעורבים בהתיישבות ביהודה ושומרון יוכלו להיות חשופים לתביעות אישיות בבתי דין ברחבי העולם. ההחלטה גם פותחת פתח לקביעת מנגנוני פיקוח ודיווח על ישראל, דבר שיכול להוביל לסנקציות נגדה.
נוסח ההחלטה פותח פתח להטלת חרם על תוצרת מיהודה ושומרון, ובסעיף זה רואים בישראל מתן רוח גבית ל-BDS, תנועת החרם נגד ישראל. ההחלטה כוללת סעיף שלפיו מזכ"ל האו"ם ידווח למועצת הביטחון כל שלושה חודשים על יישומה. הדבר יגרום לחץ מתמשך על ישראל, והיא תיכנס למגננה – בדומה למגננה שבה מצאה את עצמה דרום אפריקה בימי האפרטהייד.