הטרור באפריקה הורג את הג'ירפות
מספר הג'ירפות באפריקה צונח, ורבות מהן נמצאות באזורים עמוסי קרבות וסכסוכים. המורדים בשטח צדים אותן בקלות, והלחימה הופכת את המאמצים להגן עליהן לכמעט בלתי אפשריים
ההריון של סלמה הג'ירפה הוא חדשות טובות בשמורת הג'ירפות בניירובי, בתקופה שבה למומחים באפריקה יש תחזית קודרת עבור החיות ארוכות הצוואר - שרבות מהן נמצאות באזורים עמוסי קרבות וטרור. בסומליה, בקונגו, בדרום סודן ובצפון מזרח קניה חיות הג'ירפות תחת איום חמור וסכנות שלא רק שמגדילות את הציד, אלא גם הופכות את המאמצים להגן עליהן לכמעט בלתי אפשריים.
"כשמורדים רואים ג'ירפה הם רואים בה מקור למזון. אפשר להפיל את החיה הגדולה הזאת עם כדור אחד בלבד, והיא יכולה לספק להם מזון לשבועות", אומר ארתור מואנזה, מהקרן להגנה על הג'ירפות במזרח אפריקה. "זה גם מגביל את המחקר שאנחנו יכולים לעשות, אם החוקרים לא מרגישים בנוח להגיע לאזורים כאלה ולא מתעדים את מה שקורה איתן".
"מחקרים ארוכי טווח על הג'ירפות החלו רק ב-2003 בנמיביה. על פילים יש מחקרים שנמשכים כבר 30 או 40 שנה", אומר מואנזה. האיגוד הבינלאומי לשימור הטבע דיווח החודש שהמחקר מראה שהן נמצאות בסכנת הכחדה ומספרן צנח בשלושת העשורים האחרונים ב-40%, ל-97,500.
במזרח אפריקה נמצאים שלושה מארבעת המינים של החיה הגבוהה. אחד מהם הוא הג'ירף הצפוני, שלו שלושה תתי-מינים. אחד מתתי-המינים האלה הוא הג'ירף הנובי, שמספרו באתיופיה ובדרום סודן צנח מ-20,000 ל-650 בלבד. "אנחנו הולכים לאבד את החיות אם במדינות האלה לא יהיה שלום והן לא יהיו מוכנות לאפשר את מאמצי השימור", מזהיר מואנזה.
הסכסוך באפריקה הוא לא הבעיה היחידה של הג'ירפות. בחלק מהאזורים בקניה צדים אותן בשביל העצמות שלהן, מח העצם והמוח, שלפי מואנזה נטען כי אפשר להפיק מהם תרופה לנגיף ה-HIV. "בנוסף יש אנשים שהורגים את הג'ירפות רק בשביל הזנבות. חיה מקסימה וגדולה כל כך נהרגת רק בשביל שהזנב יוסיף ליוקרה התרבותית", הוא אומר.
מואנזה אומר כי המדינה הראשונה באפריקה שפיתחה אסטרטגיה לאומית לשימור הג'ירפות הייתה ניז'ר, שהבינה בתחילת שנות ה-90 שיש לה את 50 הג'ירפות האחרונות במערב היבשת. הג'ירפות מאז הפכו לחיה נכחדת בסנגל, בניגריה, בבורקינה פאסו, בגינאה, במאלי, במאוריטניה ובניז'ר – שכעת יש בה 450 ג'ירפות.
קניה עסוקה בפיתוח אסטרטגיה דומה לשימור הג'ירפות, וגם אוגנדה הראתה עניין לפעול בנושא. "אנחנו מצליחים לעורר עניין לאט, אבל עוד הרבה עבודה צריכה להיעשות. אם אנחנו לא נעשה את זה, זה יהיה מאוחר מדי. כבר איבדנו ג'ירפות בשבע מדינות אפריקניות, כולל אריתראה", הוא אומר.
בקניה נאבקים בציד הבלתי חוקי ופועלים לעורר מודעות בקהילות לשימור הג'ירפות, ומארחים תלמידים בשמורת הטבע בניירובי. "אנחנו פונים לילדים כי הם דור המחר. אנחנו רוצים שהם יגדלו עם ידע לשימור", אמרה ג'ודית סמבה, שאחראית על תחום החינוך בשמורת הטבע.