תקלה אחרי תקלה בבז"ן: "הזיהום ממשיך, ואין פתרון"
שריפה במתקן הפצחן המימני, עשן שחור מהארובות, לפיד בוער: רצף התקלות בבתי הזיקוק הגיע לשיא בדליקת הענק במכל הבנזין. "הנורא מכל קרה, אבל הצלחנו להתמודד", מתנחם מנכ"ל בז"ן. התושבים לא אופטימיים: "אין בית שמחלה דילגה עליו"
יותר מעשר שעות בערה האש במכל הבנזין במפעל בז"ן. הדליקה הזו היא שיאה של שורת תקלות שהתרחשו במתחם בשנה האחרונה, והדירו שינה מעיני תושבי מפרץ חיפה.
"זה חלום הבלהות של כל בית זיקוק", הודה אבנר מימון, מנכ"ל בז"ן, לאחר הדליקה האחרונה אתמול (א'). למרות זאת, לדבריו, "המהירות שבה כובתה הדליקה מעידה במשהו על המקצועיות של האתר הזה. הנורא מכל קרה, והצלחנו לכבות במקצועיות". כשנשאל על העובדה שמדובר בתקלות חוזרות ונשנות במתחם, טען מימון כי בכל המקרים בשנים האחרונות הצליחו אנשי המפעל להתמודד עם האירועים לפני שיצאו משליטה.
בנוגע למניעת תקלות דומות בעתיד אמר מימון: "הדרך היא מצוינות תפעולית, הגברת הצטיידות ועירנות של כל מי שנמצא במתחם. באירוע שהיה היום הוכח פעמיים, מעל לכל ספק, שיש פה אנשים מקצועיים לעילא. מה שהיה כאן היום היה קשה, אבל הצלחנו להתמודד עם זה".
אבל התושבים חוששים. תיעוד דרמטי מראה עד כמה האש הייתה קרובה לכלי רכב, ותושבת האזור איילה קלרה מישייב סיפרה על הפן הבריאותי: "זה היה מסריח מאוד וכולם היו עם כאב ראש מטורף. כל הזמן יש לנו את העשן המסריח, אנחנו וילדינו סובלים. פעם שקלנו לעזוב את חיפה בגלל הזיהום המסוכן. הזיהום ממשיך, ואין פתרונות".
"זו קטסטרופה וזו דוגמית למה שאנחנו מזהירים ממנו כל הזמן", אמרה עליזה ברקן מקריית חיים. "אנחנו יושבים על פתחו של לוע הר געש. אין בית שמחלה כלשהי דילגה עליו: סרטן, לב, ריאות, מערכת העיכול, ילדים ומבוגרים".
כאמור, זו רק הדליקה האחרונה בשרשרת של תקלות במתחם. בחודש ספטמבר האחרון הודיע המשרד להגנת הסביבה לחברת בז"ן כי נאסר עליה להפעיל מחדש את מתקן המיד"ן (הפצחן המימני), עד להודעה חדשה. ההחלטה התקבלה בעקבות שריפה שאירעה במתקן. המשרד קיבל לידיו תחקיר ראשוני, אך הודיע כי יש צורך לקיים תחקיר מקיף אשר ייבדק על ידיו. תוצאות התחקיר טרם פורסמו.
חודש לאחר מכן אירעה תקלה נוספת באחד ממתקני הייצור של מפעל כרמל אולפינים, ובעקבותיה הלפיד בער בשמי המפרץ במשך שעות. בחודש אוקטובר האחרון זומנו מנהליו לשימוע, לאור ריבוי תקלות, אירועי פליטת עשן שחור מהארובות, אי העברת מידע מלא מצד המפעל ואי עמידה בנוהל דיגום בארובה.
כל זה קורה אחרי שבשנה שעברה הוגש כתב אישום נגד בז"ן בשל זיהום נחל גדורה והקישון. כתבי אישום הוגשו גם נגד שלושה מפעלים בבעלות קבוצת בז"ן (גדיב תעשיות פטרוכימיה, כרמל אוליפינים ובתי זיקוק לנפט) בגין גרימת זיהום אוויר והפרת היתר הרעלים.
לפני כשנתיים וחצי הוזעקו כעשרה צוותי כיבוי וצוותי חירום של מפעלי "גדיב" במתחם בתי הזיקוק בעקבות שריפה גדולה שפרצה בתנור תעשייתי במפעל. החשש הגדול אז היה מפני קריסה של ה"לפיד" - ארובה שבראשה שלהבת השורפת את התוצרים הנפלטים מהתנור כדי למנוע זיהום אוויר.
ההיסטוריה של בז"ן:
- זיהום חריג במפרץ חיפה, הנחיות מיוחדות למפעלי בז"ן
כשמתרחש אירוע במתחם בז"ן מבוצעות מיד שורת פעולות. במשרד להגנת הסביבה בודקים ראשית אם יש סיכון לאוכלוסיה, אם יש מצבורי חומרים מסוכנים (חומ"ס) נוספים באזור הסיכון, ואם יש צורך לפנותם. הדבר נעשה יחד עם שירותי הכיבוי וההצלה.
ההערכות במקרה הנוכחי הצביעו על סיכון בטווח של כ-120 מטרים. בטווח הסיכון הזה נמצאו חוות הגז שנמצאות בחלק הצפון מערבי של המיכלים של בז"ן. מרבית החומרים המסוכנים מצויים בהטמנה עילית. כלומר, הם מוטמנים בקרקע. לפיכך, פינו את החומ"ס התפעולי והמכליות.
"מה שאפשר היה לפנות במהירות פינו", הסבירה שולי נזר סמנכ"לית המשרד להגנת הסביבה. "במקביל, אנו עושים ניתוח של כיווני הרוח, עוצמת הזיהום והאוכלוסייה מסביב. אנחנו מיד בודקים רמות זיהום אוויר. בחיפה יש תחנות ניטור רבות, אבל זה לא מספיק. אנחנו מביאים ניידות עם מכשירים שבודקים חלקיקים נשימים, אם כי אנו מודדים פרמטרים נוספים. הבאנו מכשירי ניטור גם מהצפון כי נערכנו לאירוע שיכול להסלים".
למרבה המזל, מזג האוויר סייע לשליטה באסון. הגשם וכיוון הרוח והטמפרטורות סייעו להכיל את האירוע. בסמוך למכל שעלה באש ישנו מכל נוסף. את המכל השני החלו לקרר ושפכו קצף לדכא את השריפה, והחלו לרוקן את המכל השני כך שלא תימשך הבעירה. "לשני המכלים יש מעצרות", הסבירה נזר. "יש מעצרה משותפת לשניהם שבאה למנוע תרחיש קיצון שבו המיכלים יקרסו והשריפה תתפשט באופן לא מבוקר. אלה התנאים שאנחנו דורשים ממפעלים בחיפה, שם אנחנו מחמירים יותר. אלה אמצעים שמוכיחים את עצמם".
לפי הערכות המשרד, במכל שנשרף היו כאלף קוב בנזין. במכל השני, שאותו החלו לרוקן, היו כחמשת אלפים קוב. "בדרך כלל באירועי שריפה אנחנו חוששים מהחום ומהקרינה התרמית, זה הסיכון הגבוה ביותר", מוסיפה נזר. "זה יכול לחמם מצבורי חומרים מסוכנים אחרים או לפגוע באוכלוסייה. באירועים כאלה אנו חוששים מזיהום אוויר".
השריפה פרצה אתמול בשעות הבוקר ולמקום הוזנקו 40 צוותי כיבוי אש מכל הארץ. כוחות הכיבוי חוקרים את האפשרות שחשמל סטטי הוא שגרם לשריפה. בעת פרוץ האש היה המכל בתהליך ריקון למכל אחר. בשלב מסוים הצליחו לוחמי אש להגיע לגג המכל והמשיכו להתיז קצף מכמה כיוונים. בנוסף, זוהה עיוות בדפנות המתכת של המכל.