שתף קטע נבחר

15 מיליארד שקל יושקעו בפיתוח הצפון

הממשלה הכריזה על תוכנית לפיתוח הצפון: 12 מיליארד שקל יושקעו בתחבורה ובתשתיות, ומיליארד שקל בבריאות. כ-220 מיליון יועברו לרשויות המקומיות. כ-20 מיליארד נוספים יושקעו בתוכניות אסטרטגיות ביניהם העתקת חברות ממשלתיות לצפון, שדרוג אזורי תעשייה והקמת שדה תעופה בינלאומי

ראש הממשלה, בנימין נתניהו, ושרי האוצר והפנים משה כחלון ואריה דרעי, השיקו היום (ב') את התוכנית לפיתוח הצפון, הכוללת השקעה של קרוב ל-15 מיליארד שקל של משרדי הממשלה השונים וקק"ל. התכנית תובא לאישור הממשלה ביום ראשון.

 

חלק הארי של הסכום, 12 מיליארד שקל, יועבר לתחבורה ולתשתיות. מדובר בפרויקטים כמו רכבת קלה בין חיפה לנצרת, הארכת קווי המטרונית מחיפה לערים הסמוכות, וכן הקמה, שדרוג והרחבה של כבישים חלופים באזור הצפון.

 

מיליארד שקל יועבר לתחום הבריאות הרווחה. לתחום הבריאות יוקצו מעל ל-900 מיליון שקל לטובת בינוי מחלקות, תכנית לאומית לקיצור תורים, תקצוב פרויקטים ייעודים ועוד. כמו כן יוקצו תקציבים נוספים לפעילות מערכת הרווחה.

מעלות תרשיחא (צילום: דורון גולן) (צילום: דורון גולן)
מעלות תרשיחא(צילום: דורון גולן)
 

כ-220 מיליון שקל יועברו לטובת מענקי פיתוח לרשויות חלשות וסיוע לפעולות שונות לחיזוק השלטון המקומי בצפון.

 

תקציבים בסך מיליארד שקל יוקצו לטובת צמצום הפערים ברמת החינוך וההשכלה הגבוהה בין מחוז הצפון לשאר חלקי המדינה. התקציב ייועד להגדלת שעות ההוראה במחוז הצפון, הגדלת ההשקעה בחינוך הבלתי פורמאלי והגדלת תקציבי בינוי בתי הספר. כמו כן, יוגדלו מכסות הסטודנטים במוסדות אקדמיים במחוז הצפון, לרבות סטודנטים במקצועות טכנולוגיים, וכן יקוצו תקציבים לבינוי במוסדות ההשכלה הגבוהה.

 

במסגרת הסיוע לפיתוח הכלכלי יופעלו בשנות התקציב הקרובות כלי סיוע בהיקף של 600 מיליון שקל. כחלק מכך, יופעלו מאמצים למשיכת חברות, יוקצו מענקים להגדלת הפריון בתעשייה ובמסחר, וכן יוקצו תקציבים ייעודיים לתמיכה בעסקים קטנים ובינוניים, לעידוד המחקר והפיתוח ויינתנו מענקים לעידוד התיירות והתשתיות.

 

בנוסף להשקעות הממשלתיות יוקצו 400 מיליון שקל על ידי קק"ל לטובת פרויקטים בתחום עידוד פעילות המחקר, בינוי מעונות סטודנטים, תשתיות בתחום התיירות, פרויקטים תומכי דיור, וכן תקציבים לבינוי במערכת הבריאות.

 

בנוסף ל-15 המיליארד, יוקצו השקעות של עוד כ-20 מיליארד בחמש תוכניות אסטרטגיות: העתקת מחנות צה"ל לצפון; העתקת חברות ממשלתיות בעלות אופי טכנולוגי לצפון; העתקת מכון וולקני; שדרוג והקמת אזורי תעשייה; הקמת שדה תעופה בינלאומי ברמת דוד.

 

"בונים את העתיד"

ראש הממשלה אמר בטקס, שהתקיים במעלות תרשיחא: "אנחנו רוצים לבנות כאן את העתיד, העתיד זה אנשים צעירים, העתיד זה תעסוקה. אנחנו רוצים לשלב תשתיות ממשלתיות עם יוזמה ושוק חופשי. אנחנו מדברים על מפעלים ביטחוניים שיעברו לצפון, ומתוכם ייצאו ייצור מתקדם וחדשנות.

 

"נשקיע השקעה של מיליארדי שקלים במערכת הרפואה בצפון. נגדיל את מספר המיטות, אנחנו נחזק את התשתיות של בתי החולים. אנחנו רוצים להדגיש את הקידמה, את המחקר, את התעשייה, את הכלכלה. הדבר החשוב ביותר לראות את ההגירה חזרה לגליל - זה קורה עכשיו הלכה למעשה בדרום וזה יקרה בצפון".

 

שר האוצר כחלון אמר כי אכן חלק מהכספים הם מה שמכונה "כסף צבוע" (כסף שהוקצה מראש לתוכניות ספציפיות) אך הדגיש כי "יש פה הרבה כסף חדש".

 

לדברי כחלון, "אסור לנו שהריחוק ממרכז הארץ ימשיך להוות ביטוי לפערים בשירותים הניתנים לאזרחים. אנחנו נחושים להביא את אותם הסטנדרטים שמקובלים במרכז הארץ גם לצפונה. אי אפשר לדבר במושגים של חברה אחת בלי לפתור אחת ולתמיד את הקשר שבין הריחוק מהמרכז ובין עומק הפערים החברתיים. אחרי שנים של השקעה במרכז ובנגב - הגיע זמן צפון. אני בטוח שהתכנית הזאת מהווה צעד גדול בכיוון הנכון להגשמת המטרות שלנו".

נתניהו במסיבת העיתונאים (צילום: אפי שריר) (צילום: אפי שריר)
נתניהו במסיבת העיתונאים(צילום: אפי שריר)
 

השר לפיתוח הפריפריה, הנגב והגליל והפנים, דרעי, ציין: "אזור הצפון יקבל בשנים הקרובות עזרה במיליארדי שקלים מהממשלה בכל התחומים כדי שהאזור היפה ביותר בארץ יתחזק וישגשג. השקעות הממשלה יהיו בתחומי התשתיות, הרפואה, החינוך, התיירות והעברת בסיסים גדולים של צהל צפונה, כפי שעשינו בדרום הארץ. אני משוכנע שההשקעות הגדולות יהפכו את הצפון לחזק ופורח הרבה יותר".

 

מנכ"ל משרד האוצר, שי באב"ד, אמר: "זו לא תכנית ל-10 שנים או לחמש עשרה שנה, רוב הכסף ייצא בשנים הקרובות... כלל משרדי הממשלה היו נוכחים והיו חלק מהתכנית הזו".

 

ראש העיר המארח, שלמה בוחבוט אמר כי למרות הכל הוא מתרגש. "ישבנו ימים ולילות על התוכניות. יש לנו שר אוצר חברתי, יש לנו שר לפיתוח הנגב והגליל חברתי, ויש את ראש הממשלה מאחוריהם וזה חשוב".

 

יו"ר אשכול גליל מזרחי, וראש מועצה אזורית גולן, אלי מלכה ממובילי המאבק ליישום התוכנית, אמר: "התוכנית לפיתוח הכלכלה והחברה בצפון יוצאת אל הפועל ושמה את הפיתוח הכלכלי והחברתי בגליל, במרכז. בזכות מנהיגות מקומית- צפונית נחושה שאיחדה כוחות של ראשי רשויות, נשיאי מכללות תעשינים ומנהלי בתי חולים למען פיתוח הגליל התגבשה תוכנית משמעותית ורחבת היקף. התוכנית גובשה מתוך תהליך אסטרטגי שנעשה על ידי ראשי הרשויות בגליל ולאחר בחינת הצרכים האמיתיים ואיתור מנועי צמיחה שייצרו את קפיצת המדרגה לה אנו מצפים".

 

יו"ר קק"ל דני עטר, אמר באירוע: "כראש מועצה אזורית גלבוע לשעבר, וכתושב הצפון בעצמו, אני יודע כמה הפערים בחברה הישראלית משמעותיים וכמה חיזוקה של הפריפריה היא משימה לא פשוטה וחשובה. עתידה של מדינת ישראל נמצא בתוכנית זו.

דני עטר (צילום: אלי סגל, חגי דקל) (צילום: אלי סגל, חגי דקל)
דני עטר(צילום: אלי סגל, חגי דקל)
 

"משימתנו היא בתוך מספר שנים להביא חצי מיליון תושבים להתגורר בצפון. אני פונה לממשלה, לשר האוצר, משה כחלון ולשר הכלכלה ופיתוח הנגב והגליל, אריה דרעי – היפכו את תוכנית חשובה זו לרב שנתית. קק"ל מוכנה להתגייס לשנים הבאות, ולא רק לצפון. רק יחד, בשיתוף פעולה ובמאמץ משותף של משרדי הממשלה, הרשויות המקומיות, וקק"ל – נצליח לגרום לזה לקרות! זו חובתנו – בואו נשלב ידיים ונצעיד את המדינה המדהימה שלנו יחד קדימה".

 

"בעיות הפריפריה לא תמו"

חברי תנועת "שינוי כיוון", שהובילו את המאבק האזרחי לתיקצוב מחדש של תוכנית הגליל, בירכו על החלטת הממשלה בהובלת שרי האוצר ונגב גליל. "כתנועה אזורית הפועלת לקידום אצבע הגליל זהו יום מרגש עבורנו ועובר עתיד הגליל. אנו מברכים את שר האוצר כחלון על הנחישות לקדם החלטה אמיצה וליישם את התכנית שבנו ראשי הרשויות יחד עם גורמים נוספים ולהפוך את הגליל המזרחי למוקד כלכלי חדש. רוב מוחץ של הדרישות שלנו לבניית מנועי צמיחה כלכליים, נענו ותוקצבו".

 

בתנועה ציינו כי יש לעקוב אחרי ביצוע התוכנית שכן חלק מהתקציבים כבר קיימים במשרדי הממשלה ויש לוודא שהם מועברים ליעדם.

 

ח"כ חיליק בר (המחנה הציוני) אמר: "חבל שממשלת ישראל מבינה רק זעקות והפגנות ועושה תיקון עיוותים מאוחר מדי ומעט מדי. אני מברך על החלטת הממשלה אם כי מקווה שיהיה ברור כי בעיות הפריפריה לא תמו. לא בצפון ולא בדרום; אי שיוויון בהזדמנויות, במשאבים, ברפואה, בחינוך ובתשתיות עדיין קיימים".

 

ח"כ ד"ר יפעת שאשא ביטון (כולנו) ציינה: ״תושבי הצפון מתעוררים לבוקר חדש. כבת הגליל אני שמחה שתכנית הצפון יוצאת לדרך. לאחר שנים של הבטחות ודיבורים אנחנו באנו ועשינו. בחודשים האחרונים עמלנו רבות בהובלתו של השר כחלון, כשלנגד עינינו עמד תמיד עתיד הצפון ותושביו. בזמן שחברי כנסת כאלו ואחרים הפריחו סיסמאות ופקפקו בקיומה של התוכנית, בחרנו להתמקד במטרה".

 

איתן ברושי (המחנה הציוני) הוסיף: "התכנית חשובה ביותר, פיתוח והעצמת הצפון בהשקעות נרחבות, הוא צורך מיידי, דחוף ואסטרטגי. המבחן יהיה בביצוע התכנית בפועל והציפייה היא לתוצאות בשטח. היעד המרכזי הוא השארת הצעירים והתושבים בצפון והבאת אוכלוסיה חדשה וצעירה לאזור. בדאגה לגליל ולצפון שותפים אופוזיציה וקואליציה"

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דורון גולן
מעלות תרשיחא
צילום: דורון גולן
מומלצים