שתף קטע נבחר
 

בתו של רלף קליין חושפת: "חליתי בסרטן כמו של אבא"

רינת קליין, עורכת טלוויזיה בכירה ובתו של מאמן הכדורסל האגדי רלף קליין, מספרת בצעד יוצא דופן על מחלת הסרטן שתקפה אותה 6 שנים לאחר מות אביה. "חשוב לי להעלות את המודעות לבדיקה", היא אומרת. "היא יכולה להציל חיים. אם אבא היה נבדק אולי הוא עוד היה בחיים"

מאמן הכדורסל רלף קליין, חתן פרס ישראל ואחת הדמויות המוערכות והאהובות בתרבות הספורט הישראלית, הלך לעולמו לפני שמונה וחצי שנים לאחר מאבק ממושך בסרטן המעי הגס. בתו, רינת, ראתה אז את אביה נלחם במחלה במשך 4 שנים קשות. היא ידעה שבדיקה אחת פשוטה יחסית - קולונוסקופיה - יכולה הייתה להציל את חייו, וידעה שהוא חשש מהבדיקה ולכן נמנע מלבצע אותה.

 

"אם אבא היה הולך לעשות את הבדיקה בזמן, הוא היה יכול להיות חי היום", אומרת קליין, בת 49, אמא לשתי בנות ודמות מוכרת בעולם הטלוויזיה שמנהלת בשנים האחרונות את ערוץ 8 ואת ערוץ הוט בידור ישראלי בכבלים, וחתומה בין השאר על ההצלחות הטלוויזיוניות "מגש הכסף", "צל של אמת", "איט גירלז" ו"פושרז".

 

וכמו בכל הקלישאות, על תפוחים ועצים וטעויות שחוזרות לעולם, עברו 6 שנים מרגע מותו של האב המפורסם ועד שלגמרי במקרה החליטה רינת לעבור את אותה הבדיקה בדיוק, שממנה חששה כל כך גם היא. הבדיקה העלתה ממצא קשה - גידול סרטני בגודל 6 סנטימטרים במעיים.

 

לא מגדירה את עצמה כמישהי שהייתה חולה. קליין ()
לא מגדירה את עצמה כמישהי שהייתה חולה. קליין

 

"חודשים אבא סבל מכאבי בטן איומים", נזכרת קליין, "שלחו אותו לקולונוסקופיה אבל הוא סירב לעבור את הבדיקה. כשהוא הגיע להיבדק, הוא כבר היה במצב של סרטן גרורתי דרגה 4. הוא פחד מפני הבדיקה במקום לפחד מפני המחלה, ואני חוששת שהרבה אנשים נמצאים באותו המקום. אני בפירוש יכולה להגיד שאבא שלי נפטר מסרטן כי הוא פחד להיבדק".

 

יותר מזל משכל

לפני כ-3 שנים, בעקבות מחלה של חברה טובה, החליטה קליין לעבור בכל זאת את הבדיקה שכל כך חששה ממנה גם היא. "הלכתי להיבדק בצורה לגמרי מקרית", היא מספרת. "לא כאב לי כלום, לא היו שום סימנים מקדימים. חברה טובה חלתה וזה הלחיץ אותי. חיים סלוצקי, הבוס שלי (מפיק טלוויזיה והבעלים של ערוץ 8 וערוץ הוט בידור ישראלי), הכריח אותי להיבדק. הוא איים עלי שאם לא אבדק הוא יפטר אותי.

 

"ממש לא רציתי לעשות את הבדיקה הזאת וגם לא חשבתי שאני צריכה. רק המחשבה על זה הפחידה אותי כל כך, שאפילו ברגע האחרון כמעט ביטלתי את הבדיקה כי הייתי צריכה לטוס. מדהים שכל הזמן חשבתי רק על הבדיקה ולא על התוצאה. כשהתברר לי שיש לי גידול הייתי המומה".

 

מיד אחרי הגילוי, עברה קליין ניתוח להסרת הגידול הממאיר שלמרבה המזל לא הגיע למצב גרורתי. את פרק המחלה היא מעדיפה לשכוח ולמחוק מחייה, ולא הייתה מדברת עליו כלל אילולא ראתה חשיבות גדולה בהעלאת המודעות לצורך להיבדק.

 

"עד היום אני בכלל לא מגדירה את עצמי כמישהי שהייתה חולה. מצאו אצלי בגוף גידול בגודל 6 ס"מ, זה לא מעט. אבל את המילה 'סרטן' אני מדחיקה. המילה הזאת מבעיתה אותי".

 

קליין מיהרה לקבוע ניתוח להסרת הגידול בליווי צמוד של פרופסור דני אדרקה, האונקולוג שליווה גם את אביה עד רגעיו האחרונים. "נכנסתי ל'מוֹד' פעילות", היא נזכרת. "לא התעסקתי בזה בכלל ברמה הרגשית, רק רציתי לעבור כבר את הניתוח כמה שיותר מהר והדחקתי את כל המחשבות. ברגע שגיליתי, עשיתי קצת בירורים על המחלה, אז הבנתי שאמנם הגידול שיש לי הוא סרטני אבל אין לו גרורות, ומבחינתי המשמעות הייתה שאני לא חולה, שצריך לעבור ניתוח ולהמשיך הלאה. זאת הייתה חוויה קצרה ומהירה. לא עברתי טיפולים ולא התייחסתי לעצמי כחולת סרטן, אלא כמישהי שבזכות הבדיקה עברה ניתוח וממשיכה קדימה בחיים מתוך מודעות".

 

לדברר את הבדיקה הלא סקסית הזאת

העלאת המודעות למחלה, ובעיקר לצורך להיבדק ולחשיבותה של הבדיקה לגילוי מוקדם, היו מה שהביא את קליין לחשוף היום את סיפור מחלתה. "אין לי עניין לדבר על עצמי", היא מבהירה. "יש כאן מטרה מאוד חשובה. הגילוי המוקדם כאן הוא קריטי ולכן ההחלטה לדבר על זה. מה שקרה לי הבהיר לי שאם עושים את מה שצריך והולכים לבדיקות, אפשר להימנע. אם הייתי נבדקת יותר מוקדם לא הייתי צריכה בכלל להתמודד עם הסיטואציה הזאת. אמנם אני נותחתי על ידי הרופאים הכי טובים ולא היו לי גרורות, אבל היה לי מזל יותר משכל. רק היום אני מבינה איך יכולתי להסתבך".

 

אם הוא היה הולך להיבדק, אולי הוא היה חי היום. רלף קליין (צילום: עמית שאבי   )
אם הוא היה הולך להיבדק, אולי הוא היה חי היום. רלף קליין(צילום: עמית שאבי )

 

קליין מבינה היום שהתדמית המלחיצה שנלווית אל בדיקת הקולונוסקופיה הייתה זו שמנעה מאביה ולאחר מכן גם ממנה ללכת להיבדק בזמן. היום, 3 שנים לאחר שהגידול הוסר מגופה, חשוב לה לדבר בקול רם וברור על הבדיקה ולהגיד עד כמה השד בכלל לא נורא כמו שחושבים, כדי שאחרים לא יחזרו על אותה הטעות. "הבנתי שאני צריכה לדברר את הבדיקה הלא סקסית הזאת", היא אומרת. "הבדיקה, התהליך, כל זה היה כל כך הרבה פחות נורא משחשתתי. הבדיקה היא בסופו של דבר נורא פשוטה ובכלל לא דוחה כמו שדמיינתי".

 

אבל בכל זאת, איך קרה שאחרי שאיבדת את אביך לא רצת להיבדק? לא הבנת את המשמעות של הדבר הזה?

 

"תראי, קרתה לי תקלה. בעיקר הייתי בשוק. לא דמיינתי. למרות שסרטן המעי יכול להיות תורשתי, לא העליתי על דעתי שאני בקבוצת סיכון. כשאבא נפטר הייתי יחסית צעירה, לא הייתה לי אינפורמציה. המחשבה על הבדיקה הפחידה אותי. אבל רק בזכות הבדיקה הגידול התגלה מוקדם, עברתי ניתוח, ומנעתי מעצמי את מה שאבא שלי עבר בגלל שגילה מאוחר מדי. כולנו בני אדם וכולנו עושים טעויות".

 

הבדיקה היא החלק הקל בכל הסיפור

"אנשים נוטים לזלזל בבריאות שלהם", אומרת קליין. "הדחיינות וההדחקה בנושא הרפואי הן בעיות של כולנו. רק כשפתאום זה קורה לך אתה מבין. אבא שלי נפטר מסרטן כי הוא פחד להיבדק אבל הבדיקה היא החלק הקל בכל הסיפור. רק אחרי מה שקרה לאבא ומה שקרה לי אני יכולה להגיד בוודאות שהבדיקה הזאת מצילה חיים, היא הכרחית, כל מי שלא עושה אותה מזלזל בבריאות שלו ומסכן את חייו".

 

הלקח הגדול ביותר שקליין לקחה איתה מהסיפור הזה, הוא ההמשכיות והתורשתיות של המחלה ולכן היא מקפידה לקחת גם את בתה הגדולה, בת 21 בלבד, להיבדק. "גם אני כל הזמן במעקב, ולא התגלו לי גרורות", היא אומרת. "המעקב יכול להציל חיים".

 

עמותת "צו מניעה" יוצאת בקמפיין למניעת סרטן המעי ולהגברת חשיבות הבדיקות למניעת המחלה. במסגרת הקמפיין יתקיים מרוץ התחתונים תחת הסיסמה "תזיזו ת'תחת ורוצו להיבדק" (מקצים תחרותיים 5 ו-10 ק"מ ושאינו תחרותי 2 ק"מ) מחר, יום שישי, 30 בדצמבר במתחם הספורטק, בפארק הירקון בת"א, החל מ-10 בבוקר.

 

נזכרים ברלף קליין:

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
אלבום משפחתי
הוא פחד מהבדיקה יותר משפחד מהמחלה. רינת קליין עם אביה רלף
אלבום משפחתי
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים