שתף קטע נבחר

 

הדילמה של תוניסיה: טרוריסטים מדאעש רוצים לחזור

תוניסיה נחשבת ליצואנית הגדולה ביותר מבין מדינות ערב של פעילי טרור שנלחמו בסוריה ועיראק. יש מי שרוצה לעצור את חזרתם למדינה אפילו בירי, או לשלול את אזרחותם, בעוד שאחרים חושבים שיש לשלב אותם מחדש בחברה

  

פעילי הטרור מפלגים את תוניסיה    (צילום: אורי דוידוביץ')

פעילי הטרור מפלגים את תוניסיה    (צילום: אורי דוידוביץ')

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

  

ימים לא פשוטים עוברים על תוניסיה, חלוצת ה"אביב הערבי" ומי שנתפסה כמודל שהכי מתקרב לדמוקרטיה בין מדינות ערב, בזכות מערכות הבחירות הנקיות יחסית שהיו במדינה בשנים האחרונות. הסיבה לא קשורה רק לחיסול מהנדס חמאס, מוחמד א-זווארי, שהביך מאוד את השלטון, אלא לדילמת חזרתם של פעילי טרור תוניסאים מכמה מוקדי לחימה באזור ובהם בסוריה ועיראק. הנושא התעורר מחדש בעיקר בעקבות פיגוע הדריסה בברלין שאותו ביצע בשבוע שעבר אניס אל-עאמרי, אזרח תוניסיה. כזכור גם את פיגוע הדריסה הקטלני בניס ביום הבסטיליה ביצע אזרח צרפתי ממוצא תוניסאי. הפיגועים לא הוסיפו כבוד ומוניטין לתוניסיה בקרב הקהילה הבינלאומית, וגם מקרינים פנימה לתוך המדינה.

 

תוניסיה, באופן לא מובן מאליו, נחשבת למדינה שמאז 2011 ייצאה הכי הרבה ג'יהאדיסטים לארגון ה"מדינה האיסלאמית" בסוריה ובעיראק. יש הטוענים שמדובר בכמה אלפי תוניסאים שיצאו לאותם מוקדים, אולם יש גם הערכות יותר ממוקדות של מומחים מטעם האו"ם שמדברות על 5,500 לכל הפחות (יותר מפי שניים מסעודיה למשל).

 

מפגינים מול הפרלמנט. "הטרור נמצא בפתח" ()
מפגינים מול הפרלמנט. "הטרור נמצא בפתח"

אמו של המחבל שביצע את פיגוע הדריסה בברלין ()
אמו של המחבל שביצע את פיגוע הדריסה בברלין
המספרים הללו מדאיגים מאוד את הציבור והשלטונות, שעדיין  לא גיבשו מדיניות חד משמעית בנושא. לנוכח התפתחויות האחרונות מתנהל ויכוח ציבורי סוער סביב השאלה האם לאפשר לאותם פעילי טרור לחזור למדינה. בימים האחרונים הפגינו מאות בני אדם מול הפרלמנט בתוניסיה בדרישה שלא לתת לטרוריסטים לחזור למדינה אחרי מה שהם עשו. "חברי הפרלמנט, הטרור נמצא בפתח", צעקו המפגינים שמייצגים את הזרם בחברה התוניסאית שדורש בין השאר לשלול את האזרחות לאותם פעילי טרור ורואה בהם איום על הביטחון הלאומי.

 

אחד האיגודים המקצועיים הביטחוניים בתוניסיה אף הרחיק לכת ואיים לבלום את הכניסה של אותם טרוריסטים באמצעות ירי לעברם. שוכרי חמאדה, דובר האיגוד המקצועי של כוחות ביטחון הפנים, הוא מבין אלה שדורשים לשלול מאותם אנשים את האזרחות: "הם משתייכים למדינה אחרת, למדינה האיסלאמית, ולא לתוניסיה". חלק מחברי הפרלמנט אף הניפו באחת הישיבות השבוע שלטים נגד חזרתם של הטרוריסטים למדינה. בעיקר היה מדובר בחברי מפלגת "נידאא' תוניס" שעמה נמנה נשיא תוניסיה, אל-באג'י קאיד סבסי.  

חמאדה. תומך בשלילת האזרחות של פעילי הטרור ()
חמאדה. תומך בשלילת האזרחות של פעילי הטרור

ראשד א-רנושי. תומך בשילוב הג'יהאדיסטים בחברה ()
ראשד א-רנושי. תומך בשילוב הג'יהאדיסטים בחברה

אך המצב יותר מורכב, כך מסתבר, אחרי ששר הפנים אל-האדי מג'דוב, גילה בישיבת פרלמנט בימים האחרונים כי יותר מ-800 תוניסאים חזרו כבר לארץ מולדתם מאותם מוקדי לחימה. נגד חלקם נפתחו הליכים משפטיים ואחרים נמצא במעקב או במעין מעצר בית, נתון שבוודאי רק מוסיף שמן למדורה.

 

מהצד השני של המתרס ניתן לשמוע גם קולות אחרים, שסבורים כי חייבים לקבל את אותם טרוריסטים לחיק המדינה. מי שעומד בראש אותו זרם הוא ראשד א-רנושי, יו"ר מפלגת א-נהדה, מפלגת הבת של האחים המוסלמים בתוניסיה, שהשתמש במשל כדי להסביר את עמדתו: "הבשר הרקוב צריך לחזור למי שמכר אותו. אי אפשר לכפות תוניסאים על מדינות אחרות. העולם הזה מחולק לאנשים בעלי אזרחויות שונות והם שייכים למדינה שלנו".

 

א-רנושי האיסלאמיסט מייצג למעשה את הזרם שסבור שצריך לקבל את אותם פעילי טרור, להענישם ולאחר מכן לשלב אותם שוב בחברה. הוא גם הוזכר כמי שתמך בהצעת חוק שגיבש ב-2014 נשיא תוניסיה לשעבר, אל-מונספ אל-מרזוקי, שמכונה "חוק החזרה בתשובה" ואמור כביכול להכשיר את הקרקע בפני החזרה של הטרוריסטים. עד כה יש חוסר בהירות לגבי הצעת החוק ולאור ההתנגדות הציבורית לא בטוח עד כמה היא רלוונטית.

 

מעבר לשאלה הקריטית מה עושים עם אותם פעילי ג'יהאד שחוזרים למדינה, ייתכן שבתוניסיה צריכים לעשות חשבון נפש לגבי הסיבות שהביאו אלפי צעירים במדינה להעדיף את הקרבות בעיראק או בסוריה. נראה כי התקווה של הצעירים לחירות ולפרנסה אחרי "מהפכת היסמין" ב-2010 התחלפה בתחושות של ייאוש, אכזבה ותסכול. המצב הכלכלי לא משתפר, האבטלה גואה, המדינה מגלה חוסר יכולת לנתב את האנרגיה של אותם צעירים וגם לא נפטרה לגמרי משרידי הפוליטיקה הישנה מתקופת הנשיא הקודם, זין אל-עבאדין עלי.

 

על רקע הסערה אמר ראש הממשלה, יוסף א-שאהד, בראיון כי "הממשלה אינה בעד חזרתם של הטרוריסטים ממוקדי הסכסוך". במקביל הוא טען כי אותם טרוריסטים ייעצרו מיד עם חזרתם למדינה ויישפטו. הוא לא התייחס לדרישות שלא לאפשר להם להיכנס למדינה ולשלול את אזרחותם.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הפגנה נגד חזרת הטרוריסטים
מומלצים