הילד בשל לגמילה מחיתולים? אלו הסימנים
ככל שהילד שלכם יהיה מוכן לתהליך הגמילה מחיתולים, כך הוא יעבור את השלב הזה בצורה פשוטה ומהירה יותר, אבל איך יודעים מתי הרגע הנכון? קיבצנו את הסימנים העיקריים
הילד עבר את גיל שנתיים ואתם מתחילים לחשוב על גמילה מחיתולים? העיקרון המנחה: ככל שהילד יהיה בשל וככל שהיחסים בינכם יהיו טובים ומכבדים, כך תהליך הגמילה מחיתולים יהיה קל ומהיר.
יחסים טובים הם בסיס להצלחת התהליך. לילדים שלנו יש צורך בסיסי להרגיש שווים בערכם, שמכבדים אותם ומתחשבים בדעתם. הם רוצים להתפתח, להתקדם ולהיפרד מהחיתולים. לשם כך נדרשת למידה. לכן יש תפקיד מרכזי בתהליך: להיות מלווים ותומכים כדי שהם יהיו פנויים ללמידה ולתרגול המיומנויות החדשות. עלינו לכבד אותם ואת הגוף שלהם, לאפשר להם להרגיש מתי הם צריכים להתרוקן מצרכיהם ולהתערב כמה שפחות.
איך נדע שהילד בשל לגמילה מחיתולים?
1. אם הוא מבקש שתחליפו לו חיתול רטוב, סימן שהוא מרגיש אי נוחות בעשיית הצרכים בחיתול.
2. כשהוא מתעניין במבוגרים כשהם הולכים לשירותים, סימן שהוא מתחיל להיות מודע לכך שיש עוד דרך להתפנות - דרכם של הגדולים.
3. אם הוא הולך לפינת החדר כשהוא עושה קקי, סימן שהוא מודע, מרגיש שהוא צריך להתרוקן ושולט בסוגרים.
4. כשהוא מביע רצון לטפס לבד על הסולם, להתפשט לבד, לעלות לכיסא הבטיחות לבד, סימן שיש לו עניין להיות עצמאי.
5. אם הוא מצליח להתאפק ולהמתין בסבלנות כשהוא רוצה משהו, סימן שיש לו יכולת לדחיית סיפוקים. הוא יזדקק ליכולת חשובה זו בתהליך הגמילה. למשל, כשיהיה שקוע במשחק אהוב, אך יצטרך להפסיק את משחקו ולגשת להתפנות.
לכתבות וטורים נוספים - היכנסו לפייסבוק הורים של ynet
לפני שמורידים את החיתול
• נקנה הרבה תחתונים, סיר וישבנון ונאפשר לילד שלנו להתנסות.
• ניתן לו לבחור אם הוא מעדיף לעשות בסיר או בישבנון.
• עוד לפני שנוריד את החיתול, נוודא שהוא למד לשחרר, כלומר שהיו הצלחות.
מורידים את החיתול
קודם בבית, בסביבה תומכת, כמה שעות אחר הצהריים. רק אחרי שראינו שזה עובד טוב בבית, נשלח אותו לגן עם תחתונים. השליטה היא אצלו, לכן נעביר אליו את האחריות כבר בשלבים מוקדמים של הגמילה.
גמילת לילה
הגמילה בשינה שונה מהגמילה בזמן שהילד ער. אצל חלק מהילדים היא מתרחשת בו זמנית ואצל אחרים מספר חודשים מאוחר יותר. אחרי מספר ימים שהילד קם ממנוחת צהריים עם חיתול יבש, אפשר להוריד את החיתול בעת מנוחת הצהריים. באותו אופן ננהג עם שנת הלילה.
עוד בערוץ הורים:
אתם קבעתם: הדעות של ההורים ב-2016
להחליט ללדת בגיל 36 ולגדל תאומות לבד
לכל ילד דרך וקצב משלו
הילד שלנו עושה צעד התפתחותי משמעותי. זהו תהליך וכל ילד יעשה אותו בקצב שלו. לצד ילדים שנגמלים תוך מספר ימים יש כאלו שהתהליך שלהם יארך מספר חודשים. כל ילד, ללא קשר לקצב התקדמותו, זקוק לעידוד רב, לאמונה ולתמיכה שלנו.
יש ילדים שמבקשים את חברתנו כשהם יושבים על הסיר. אנחנו נלווה אותם לשירותים ונארח להם חברה, כדי שיוכלו לשחרר את הסוגרים בנינוחות.
אם אנחנו מרגישים שהגמילה לא מתקדמת, נבדוק אם יש לנו מאבקים עם הילד בתחומים אחרים. ילד שמרגיש שאין לו חופש בחירה, לעיתים יבחר להראות את שליטתו דרך השליטה בסוגרים. במקרה כזה נטפל קודם במאבקים כבסיס להמשך תהליך גמילה מוצלח. ילדים רוצים לשתף פעולה! הם רוצים לגדול, להתפתח ולהיות חברים שווי ערך בחברה.
חלק מההורים מנסים לעיתים לגרום לילדים להתנהג כרצונם: "עכשיו מתקלחים!", "לך לחדר" ו"סגור את הטלויזיה". כאשר ילדים חווים את התנהלותם של הוריהם ככוחנית, גם הם רוצים להיות חזקים וקובעים. ילדים יכולים להכניע את הוריהם בקלות רבה באמצעות השליטה בסוגרים - זה המקום בו הם שולטים.
במערכת יחסים טובה ומכבדת, הילד רוצה להשתלב ולא להשתלט. אם נאפשר לו להיכנס לתהליך הגמילה כאשר הוא בשל לתהליך ואנו פנויים ללוות אותו בנועם, ברגישות ובסבלנות, התהליך צפוי להיות קצר ומוצלח.
בהצלחה!
אורית רוזנבוים
, M.Sc מרצה בכירה במכון אדלר ומחברת הספר "תפקיד חייך - חמישה שערים להעצמת החוסן ההורי בגישה האדלריאנית" ואודיל רוזנפלד
, B.Sc, מנחת הורים בגישת אדלר, מומחית בגמילה מחיתולים, יוצרת ההדרכה האינטרנטית "גומלים, הולכים - הדרך הקלה לגמילה מחיתולים"
ומה דעתכם על גמילה מחיתולים לפני גיל שנה - מבורך או מטורף? צפו בבייבי טוק: