שתף קטע נבחר

 

חזקה וחשאית: סוכנות הריגול הרוסית שפעלה בארה"ב

היא נחשבת לסוכנות המודיעין הצבאית, אבל משיגה הכול - ממידע עסקי פנימי ועד רכילות פוליטית. זוהי GRU, שארה"ב הטילה עליה סנקציות וגירשה בכירים בה בעקבות ההתערבות במערכת הבחירות. טראמפ: "שנה טובה, גם לאויביי שהפסידו". פוטין: "הייתה שנה קשה, הקשיים איחדו אותנו"

 

פוטין ושר ההגנה הרוסי לשעבר במטה GRU (צילום: AFP) (צילום: AFP)
פוטין ושר ההגנה הרוסי לשעבר במטה GRU(צילום: AFP)

ההודעה של נשיא ארצות הברית ברק אובמה כי וושינגטון תגיב לניסיונות הרוסיים להתערב במערכת הבחירות האמריקנית באמצעות סנקציות חדשות וגירוש 35 דיפלומטים מיקדה את תשומת הלב בזרוע המודיעין המרכזית של רוסיה, GRU. חזקה ומסתורית, GRU היא אחת משלוש סוכנויות המודיעין של רוסיה, ובעצמה הוטלו עליה סנקציות ביום חמישי, ביחד עם ארבעה בכירים ושלוש חברות שלטענת ארצות הברית סיפקו סיוע חומרי לפעולות הסייבר.

 

פרט ל-GRU, שתי סוכנויות המודיעין הרוסיות האחרות הן ה-FSB וה-SVR. ה-FSB היא ההמשך למעשה של ה-KGB הסובייטי, ואילו ה-SVR מתמקדת בריגול מחוץ למדינה, והפכה לזרוע חדשה ברוסיה המודרנית. GRU, זרוע המודיעין של הצבא הרוסי, היה תמיד ישות נפרדת.

מטה GRU במוסקבה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
מטה GRU במוסקבה(צילום: AFP)

כל שלוש הסוכנויות מפעילות סוכנים ומשימות מחוץ לרוסיה, אבל המודיעין האמריקני העריך כי GRU הוא זו שלקחה את ההובלה בפעולות הפריצה - אף כי לא ניתנה הוכחה פומבית לכך. הסנקציות האמריקנית פגעו גם ב-FSB, אבל כל ארבעת הבכירים הבודדים שהוטלו עליהם סנקציות הם בכירים ב-GRU.

 

נשיא ארצות הברית הנבחר דונלד טראמפ דחה את הערכת סוכנויות המודיעין בנוגע למתקפות הסייבר הרוסיות. הדוברת שלו, קליאן קונווי, אמרה ל-CNN: "הסוכנות GRU לא ממש מגיעה לכאן, ואינה שומרת על נכסיה כאן". מומחים סבורים כי דבריה אינם נכונים. "GRU היא סוכנות מודיעין פעילה, אגרסיבית ומקיפה, שיש לה סוגים רבים של נכסים בארצות הברית", אמר ל"גרדיאן" מרק גלאוטי, מומחה לשירותי המודיעין הרוסיים.

 

"GRU היא סוכנות מודיעין צבאית, מה שהופך אותה לכזו שמעוניינת במיוחד לקחת סיכונים", הוסיף גלאוטי. "אבל בעולם התחתרותי של הריגול הרוסי, היא לא מגבילה את עצמה לסודות צבאיים, אבל מנסה לצוד הכול - ממידע עסקי פנימי ועד רכילות פוליטית".

פוטין ליד מטה GRU (צילום: AFP) (צילום: AFP)
פוטין ליד מטה GRU(צילום: AFP)

המטה במוסקבה, בסוף השבוע (צילום: AP) (צילום: AP)
המטה במוסקבה, בסוף השבוע(צילום: AP)

לפי ה"גרדיאן", בשנות התשעים GRU הייתה בירידה, והיו דיבורים כי היא תפורק - אבל ב-2006 היא עברה למטה חדש ובשנים האחרונות היה לה תפקיד מרכזי בפלישה הרוסית לחצי האי קרים ובמלחמה במזרח אוקראינה. רמת החשאיות של פעילות GRU כל כך גבוה, עד שמוקדם יותר השנה נפוצו שמועות כי היא שינתה את שמה מבלי להודיע לאף אחד.

 

פעולות ריגול בתוך ארצות הברית מבוצעות לרוב על ידי ה-SVR. הסוכנות ידועה בפעולות "השתלה" של סוכנים לטווח ארוך - רוסים שמתחילים לרגל רק שנים רבות אחרי שהם מגיעים למדינה. אבל עריק מה-SVR הזהיר את הרשויות האמריקניות מתוכנית שכזו, וסייע להם לתפוס 11 סוכנים שגורשו בסופו של דבר לרוסיה ב-2010, כחלק מעסקת חילופי מרגלים.

 

היחסים צפויים להשתנות דרמטית 

גירוש הדיפלומטים היה אולי רגע השפל ביחסי וושינגטון ומוסקבה, אבל בקרוב ייכנס לבית הלבן טראמפ - והיחסים צפויים להשתנות דרמטית. לקראת השנה החדשה מסר טראמפ ברכת שנה חדשה אופיינית: "שנה חדשה טובה לכולם, וגם לאויבים הרבים שלי ולאלו שנלחמו מולי והפסידו בצורה כזו, עד שהם לא יודעים מה לעשות. Love".

 

נשיא רוסיה ולדימיר פוטין אמר מנגד השבת כי 2016 הייתה "קשה", אבל בירך את מדינתו על ההישגים ועל האמונה בעצמה. "השנה החדשה הייתה קשה, אבל הקשיים שמולם התמודדו איחדו אותנו", אמר פוטין בברכה המסורתית, שמשודרת בחצות וכבר שודרה במזרח המדינה, לשם כבר הגיעה עם 2017.

 

"הדבר המרכזי הוא - אנחנו מאמינים בעצמו, ביכולות שלנו, במדינה שלנו. אנחנו עובדים, אנחנו מוצלחים, והשגנו המון", אמר פוטין. "יש לנו מדינה ענקית, מיוחדת ויפהפייה", הוסיף הנשיא הרוסי, והביע תקווה כי השנה החדשה תביא עמה "שקט ושלווה לאומה הגדולה שלנו, רוסיה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים