"כולנו בהלם": חשד שרצחה את בנותיה - והתאבדה
13 שנה לאחר שעלתה מצרפת עם בעלה והשתקעה בשכונת בקעה בירושלים רצחה האם את ארבע בנותיה, הבכורה בת 11 והקטנה בת 11 חודשים בלבד - ותלתה את עצמה. אביה של רותי פוגל שנרצחה עם בעלה וילדיה בפיגוע באיתמר, הוא רב הקהילה, והוא ליווה את האב בשעותיו הקשות
קהילת יוצאי צרפת בשכונת בקעה בירושלים הוכתה אמש (יום א') בתדהמה לנוכח הטרגדיה שפקדה את אחת המשפחות. לפי החשד, אם המשפחה רצחה את ארבע בנותיה - ואז התאבדה בתלייה. הרב יהודה בן ישי, אביה של רותי פוגל שנרצחה עם בעלה וילדיה בפיגוע באיתמר, הוא רב הקהילה של המשפחה, והוא ליווה את האב בשעותיו הקשות. "בני הזוג עלו מצרפת לפני 13 שנה, הבנות נולדו כאן", סיפרה השכנה ציפי בן מלך. "האימא תמיד נראתה לי בחורה חזקה ואסרטיבית".
אבי המשפחה עובד כאופטומטריסט ואשתו עבדה כמאמנת עסקית. הבכורה בת ה-11 למדה בכיתה ה' , השנייה בת ה-9 למדה בכיתה ד'. הילדה השלישית, בת 4, הייתה בגן חובה והתינוקת הייתה בת 11 חודשים בלבד.
חברותיה של האמא תיארו אותה כאישה יפה ושמחה, ולדבריהן לא הכירו בעיות מיוחדות בהתנהלותה. לפני כמה שנים השתתפה האם בקורס הגנה עצמית של ארגון "עוצמה", ולאחר מכן כתבה באתר הארגון על תחושותיה בעקבות הקורס: "אני לא לוחמת, אבל עכשיו אני מרגישה יותר מוכנה, יותר מועצמת ויותר רגועה מול האיום של האלימות".
שמואל, חבר של המשפחה, סיפר: "המשפחה יוצאת מן הכלל. היינו פוגשים אותם בשבת. האימא הייתה בחורה מבריקה, דואגת ומחבקת. הם תמיד נראו זוג שחי ומגדל את הילדים באהבה. כל הקהילה כאן בהלם".
מנהל בית הספר שבו למדו שתי הבנות הגדולות, ציין במכתב שהעביר להורים כי "אסון קרה בקהילתנו, אם וארבע בנות נשרפו למוות. האסון הוא גדול והמילים לא יכולות להכיל את משמעותו. את השעות הראשונות היום יקדישו המחנכים לתלמידים להעלאת רגשות ומחשבות ולקבל נקודות מבט מאוזנות, כוחות ומסרים של תקווה והחלמה. הפעילות תסייע לארגן את מחשבות התלמידים וליצור סדר בעולמם הרגשי".
עוד כתב כי "לאחר השיחות בכיתות נאפשר שיחות אישיות וקבוצתיות עם התלמידים ונשתדל לחזור לשגרה מיטיבה. במהלך כל השבוע נמשיך ללוות את המשפחה, התלמידים והצוות ונגיש עזרה לכל פונה. אנחנו מבקשים מכם הורים יקרים לשלוח את התלמידים לבית הספר ולאפשר להם לעבד את התחושות שלהם. הקהילה היא מקור תמיכה וליווי ומהווה מקור של חוסן לילדים".
במשטרה מנסים להבין מה הוביל את האם, בת 36 במותה, לרצוח את ארבע בנותיה ולשים קץ לחייה. גופותיהן נשלחו אמש לנתיחה במכון לרפואה משפטית באבו כביר. האם עברה כנראה טיפול נפשי באחרונה. המשטרה בודקת אם חנקה את הבנות לפני שהציתה את החדר שבו שהו, ואז התאבדה בתלייה.
ראש מינהל החינוך בעיריית ירושלים, משה (קינלי) טור-פז, אמר: "אנחנו עוסקים כרגע בליווי של צוות בית הספר כהכנה למחר לקראת הגעת התלמידים שלמדו עם הבנות, כך גם בגני הילדים שבהן היו הבנות. ככל הידוע הבנות לא הראו סימני מצוקה קודמים, ולא הייתה למערכת החינוך בעיר שום אינדקציה לטרגדיה הזאת". במשרד הרווחה הדגישו שהאם לא הייתה מוכרת לשירותי הרווחה.
במוסדות הלימוד שבהם התחנכו הבנות התכנסו כבר אמש הצוותים החינוכיים, אנשי השירות הפסיכולוגי וההורים כדי להיערך לליווי הילדים שחוזרים היום מחופשת החנוכה, ובניסיון לאתר מעגלי פגיעה נוספים.
"חילצנו את הילדות אחת אחרי השנייה"
אריק אבולוף, שנמנה עם לוחמי האש בזירה, סיפר "קצין כיבוי נכנס לדירה דרך מרפסת של דירה מקבילה וכבר שם זיהה אישה שמוטלת על הקרקע ללא סימני חיים. במקביל נערכנו לפרוץ את דלת הכניסה וכבאי אחר פתח לנו את הדלת מבפנים. במהלך הסריקות לאיתור לכודים פרצנו דלת של חדר פנימי שהייתה נעולה גם כן. איתרנו בתוך החדר הזה את ארבע הילדות וחילצנו אותן החוצה, אחת אחרי השנייה. צוותי מד"א החלו בפעולות החייאה, אך נאלצו לקבוע מוות".
אבולוף הוסיף כי "כשפרצנו לדירה ראינו שהשריפה בעצם לא ממש מפותחת, אנחנו מדברים על חדר שהיה נעול לגמרי. השריפה פשוט כילתה את כל החמצן בחלל הזה. כשנכנסו לדירה, היא לא הייתה אפופת עשן, כמו שאנחנו מכירים מאירועים אחרים. לצערנו, התוצאה טרגית מאוד".
מעיריית ירושלים נמסר כי "עם היוודע הטרגדיה הקשה והמזעזעת, הנחה ראש העיר ניר ברקת את שירותי החינוך והשירות הפסיכולוגי העירוני לתת מענה לצורכי המשפחה ולמוסדות הלימוד שבהם למדו בנות המשפחה ולהיערך לקראת יום הלימודים היום". עוד נמסר מהעירייה כי עובדים סוציאליים פועלים לתת מענה למשפחה. במקביל, מינהל החינוך נערך כאמור להפעיל אנשי מקצוע מהשירות הפסיכולוגי כדי לסייע לתלמידים במוסדות החינוך שבהם למדו בנות המשפחה.
בעירייה ציינו כי המשפחה לא הייתה מוכרת ומעולם לא טופלה על ידי שירותי הרווחה. עם זאת נמסר כי לפני כשלושה חודשים פנתה האם בשיחה טלפונית ללשכת הרווחה באזור מגוריה לבירור פרטים באשר לאיתור שירותי בייביסיטר. במשטרה אישרו כי האם קיבלה לפחות עד לאחרונה טיפול נפשי.
לדברי העירייה, "בשיחת הטלפון הוסבר לאם כי שירותי הרווחה לא מעניקים שירותי בייביסיטר, אולם הוצע לאישה כי אם היא מעוניינת להגיע ללשכה ולברר על שירותים אחרים להם היא נזקקת. האם לא הייתה מעוניינת ולא פנתה שוב ללשכה".
המסקנות שנותרו במגירה
טרם ברור אם היו נורות אזהרה ואם הרשויות שיתפו מידע. ועדת וינטר שהוקמה אחרי רצח רוז פיזם הגישה את מסקנותיה כבר ב-2009, אך עד היום מסקנות אלו שעיקרם שיתוף פעולה בין הרשויות וזיהוי נורות אזהרה לא אומצו על ידי משרד הרווחה.
מנתוני המועצה לשלום הילד עולה כי בשנים 2015-2008 מתו 44 ילדים באירועים בתוך המשפחה, כ-25 מקרים היו מקרי רצח בידי הורה (56.8% ממקרי המוות). כ-44% מהמקרים הרוצח היה האב ובכ-30% הייתה זו האם. במועצה מדגישים להדגיש שמדובר בתופעה חוצה מגזרים ואוכלוסיות. "ודאי שחלק ממקרי רצח ילדים על ידי בן משפחה אינם ניתנים לחיזוי מראש אולם בחלק מהמקרים המשפחות היו מוכרות לרשויות השונות עוד טרם ארע המקרה בגין התעללות, הזנחה או רקע נפשי" אומרת מנכ"לית המועצה לשלום הילד, עו"ד ורד וינדמן.
"ועדות שונות הוקמו במהלך השנים על מנת לתת מענה לתופעה הקשה, המהווה קצה קצהו של תופעת ההתעללות בילדים. בין הועדות הייתה ועדת וינטר, לאיתור ילדים בסכנה, שקבעה כי אירועים אלו יכלו להימנע עם קיומו של ממשק העברת מידע בין הגורמים המטפלים. אלא שעד היום טרם אומצו המסקנות וילדים ממשיכים לשלם את המחיר. לילד הבא אין זמן להמתין לבירוקרטיה, יש לפעול מיד ליישום המלצות ועדת וינטר ולהסרת מחסומים להעברת מידע על ילדים בסכנה בין הרשויות השונות".