שתף קטע נבחר
 

האבל צילם גלקסיה מסתורית וייחודית

בנאס"א פרסמו תמונה של הגלקסיה המסתורית IRAS 16399-0937 הנמצאת במרחק 370 מיליון שנות אור מכדור הארץ

לכבוד השנה החדשה, טלסקופ החלל "האבל" צילם את התמונה שנחשפים בה הכי הרבה פרטים שידועים לנו עד כה על הגלקסיה המסתורית IRAS 16399-0937, שבמילים פשוטות היא מעין לייזר אסטרונומי עצום. אבל לא מדובר בלייזר במובן הסטנדרטי - במקום לפלוט החוצה אור שניתן לראות אותו כמו בלייזרים שאנחנו לרוב מכירים, הגלקסיה פשוט משגרת החוצה ממנה זרם עז וקבוע של קרינה מיקרוגלית.

 

 (צילום: נאס"א) (צילום: נאס
(צילום: נאס"א)

 

בסוכנות החלל האמריקנית הסבירו כי לגלקסיה הזו יש למעשה מה שנקרא "מגה-מייזר" - שילוב של גלי מיקרו ולייזר. תופעת המגה-מייזרים נראית בכל החלל, ומופיעה כאשר עננים מולקולריים של אבק מגבירים כל קרינה מיקרוגלית שעוברת דרכם, וכך מגדילים וממקדים את כמות הקרינה שנפלטת לצד השני.

 

באתר Science Alert צוין כי ישנם מגה-מייזרים גם בגלקסיה שלנו, אך המגה-מייזר שמתגלה בתמונה של האבל הוא בהיר בהרבה - פי 100 מיליון - וכמעט הגלקסיה כולה משמשת כמייזר (דבר המשמש לייצור או להגברה של גלי מיקרו), מאשר רק ענן מולקולרי אחד או שניים.

 

אף שמדענים כבר מודעים זה שנים רבות לגלקסיה המדוברת, שנמצאת במרחק 370 מיליון שנות אור מכדור הארץ, זוהי התמונה המפורטת ביותר עד כה של המבנה הפנימי שלה, ודרכה ניתן להבין קצת יותר על הסערה שמתחוללת בה.

 

בין היתר מתגלה כעת בעזרת התמונה של האבל כי לגלקסיה יש בעצם גרעין כפול ולא יחיד - וניתן לראות את שני הגרעינים בתור האור שבוהק בכתום בלב התמונה. זה אומר שהגלקסיה נוצרה כתוצאה מהתנגשות של שתי גלקסיות, ושני הגרעינים עדיין נמצאים בתהליך של מיזוג. אך אל תתנו לתמונה להטעות – אמנם הם נראים קרובים, אך למעשה המרחק ביניהם עומד על 11 אלף שנות אור.

 

הגרעין הצפוני מבין השניים נראה פעיל במיוחד וכוכבים חדשים נולדים סביבו בקצב מסחרר. הדרומי, שלכאורה "משעמם" יותר ברמת הפעילות, מספק פרט מעניין אחר - יש לו חור שחור עצום שהמסה שלו גדולה פי 100 מיליון מזו של השמש שלנו.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים