סכנת מכל האמוניה? "יש במדינה עוד כמה כאלה וגם שם צריך להיות מודאגים"
"זה אחד המכלים הכי מוגנים בעולם", קובע בכיר במטה לביטחון לאומי, בעוד שראש רשות החירום הלאומית מסביר: "אנחנו מדינה קטנה, קשה למצוא מקומות בטוחים לגמרי". הסערה סביב מכל האמוניה לא נרגעת, ובדקנו מה אומרים גורמי ביטחון על המיגון במקום. ומה טוענים בעיריית חיפה? "מביני הדבר מוזמנים להעביר את מכל האמוניה לחצר משרדיהם"
בחודש שעבר פרסמנו ב-ynet הצצה בלעדית למכל האמוניה במפרץ חיפה. בביקור שערכנו במקום ניסו אנשי "חיפה כימיקלים" להרגיע את חששות הציבור, ועמיחי זיידר, סמנכ"ל התפעול של החברה, אף אמר: "אם את שואלת אותי אם אני מעדיף שטיל יפגע במכל האמוניה או במבנה רב קומות, אני אומר לך שהסכנה הרבה יותר גדולה מבחינת מספר הנפגעים, באותו רב קומות".
כדי לשמוע דעות נוספות בנוגע לבטיחות המתקן, היושב בלב אזור מאוכלס, ביקשנו לקבל את עמדתם של כמה גורמים במערכת הביטחון.
לידיעות נוספות בנושא מכל האמוניה
הכור בדימונה עלול להתנגד לסגירת מכל האמוניה
דעה: צריך לעשות שימוע למדינה בעניין האמוניה
שימוע לחיפה כימיקלים במשרד להגנת הסביבה
מכל האמוניה ייסגר? אלקין לא יתן היתר
נכשל מכרז הקמת מפעל האמוניה: "הכתובת הייתה על הקיר"
"מבלי להיכנס לפירוט, כי מדברים על זה יותר מדי והשכנים שלנו משתמשים באינפורמציה בתקשורת, גם בהיבט הבטיחותי וגם בהיבט הביטחוני זה אחד ה - אם לא הכי - המכלים המוגנים בעולם", אמר ל-ynet בכיר במטה לביטחון לאומי במשרד ראש הממשלה (המל"ל), "יש אינטרסים לכאן ולכאן ואני לא רוצה להיכנס לזה. אבל אני חותם על כך שזה אחד המכלים המוגנים והבטוחים בעולם".
אם אני תושבת חיפה אני יכולה לישון בשקט?
"לדעתי כן".
בכיר לשעבר במערכת הביטחון הביע אף הוא את דעתו: "בשיח הזה אנחנו מתערטלים וחושפים את כל נקודות החולשה שלנו. בזמן חירום מדינת ישראל מקיימת הערכת מצב מתמשכת, מעריכה את הסיכונים ובהתאם לזה נותנת מענה סביר. הדגש הוא על סביר. אף פעם המענה הוא לא לקטסטרופות.
"במצב שקיים כיום, המערכות שבעלי המכל נתבקשו להקים הן סבירות. התשובה למתקן הזה בימי חירום מצויה בדבר בסיסי - רמות המלאי. זה הכל. ברגע שרמות המלאי נמוכות עד כדי אפסיות רמת הסיכון בהתאמה. אם היום היינו צריכים לבנות את מדינת ישראל מההתחלה המכל לא היה שם. אבל המדינה נבנתה לפני למעלה מ-60 שנה. כבר נאמר - לא נמגן את עצמנו לדעת".
תזכורת: הצצה למכל האמוניה. צפו
"כל האזור הזה הוא אזור נפיץ"
מרשות החירום הלאומית (רח"ל) שבמשרד הביטחון נמסר: "עמדת רשות החירום הלאומית היא שעל המשרד להגנת הסביבה לפעול להעתקת המכל, ועד אז להמשיך לנקוט בצעדים הנדרשים להבטחת צמצום הנזק במקרה אירוע, עד למינימום".
בשיחה עם ראש רח"ל המכהן, תת אלוף (במיל') בצלאל טרייבר, ביקשנו שירחיב את הדברים. "בהיבט המקצועי - האם המיגון יעיל או לא - אני נשען על חוות הדעת המקצועיות", אמר טרייבר, "יש לי שיקול דעת משלי. מה שלמדתי מפיקוד העורף (פקע"ר) ומהמשרד להגנת הסביבה הוא, שהדרישות של המשרדים מעמידים את איום מכל האמוניה במצב סביר.
"כולם מדברים על מכל האמוניה, אבל יש במדינה עוד כמה כאלה בעוד אתרים וגם שם צריך להיות מודאגים. כמובן שהרצון להוציא את המכל משם הוא נכון. אני מקווה שהמשרד להגנת הסביבה ישלים את המתחייב כדי להוציא את המכרז. כל האזור הזה הוא אזור נפיץ. הוא בעייתי מאוד. אבל זה נכון גם למקומות אחרים. בסופו של דבר אנחנו מדינה קטנה. מאוד. האתרים בעלי פוטנציאל פגיעה - קשה מאוד למצוא להם מקומות בטוחים לגמרי, שלא בעוד 30-40 שנה ייווצר מצב דומה".
בבדיקה מול פיקוד העורף (פקע"ר) נמסר כי גם מבחינתם אמצעי המיגון של מכל האמוניה מספקים.
"המכל מהווה איום גם אם המכל ימוגן"
לאחרונה התגייסו כמה בכירים במערכת הביטחון כדי להסביר את אמצעי ההגנה במכל האמוניה, דבר שגרר לא מעט הרמת גבות בעיריית חיפה. יונה יהב ראש עיריית חיפה אמר בהקשר זה: "מוזמנים כל 'מביני הדבר' להעביר את מכל האמוניה לחצר משרדיהם. תמוהה במיוחד התערבותם של גופים שאין להם דבר וחצי דבר עם מכל האמוניה.
"למעלה מעשר שנים אנחנו נאבקים לסלק את הפצצה המתקתקת הזו ממפרץ חיפה, והמדינה גוררת רגליה ומסכנת למעלה מחצי מיליון בני אדם. תוכנית אבטחה למכל אינה אלא עוד ניסיון מפוקפק של בעלי אינטרסים כלכליים לדחות את הפתרון ההכרחי והנדרש לסגור את מכל האמוניה. לא נכנע ללחצים ולהפחדות המופעלות עלינו. להיפך - הם רק מחזקים אותנו בצדקת דרכנו".
גם במשרד להגנת הסביבה לא מתרגשים מגורמי הביטחון. "הם טענו זאת גם בעבר, ובכל זאת הממשלה החליטה לפני שנתיים להוציא את מכל האמוניה. יש עמדות כאלה ואחרות. אבל הייתה החלטת ממשלה בעניין. המכל מהווה איום גם אם המכל ימוגן".
השר להגנת הסביבה זאב אלקין
אמר: "מיגון ישפר את הביטחון ויוריד את הסיכונים, אבל לא יפתור אותם לגמרי. מפעל האמוניה הוא סך הכל כלי לפעולה האישית של חיפה כימיקלים שמרוויחה מזה לא מעט כסף. אם זה חשוב כל כך לחיפה כימיקלים שיקימו את המפעל בעצמם, גם אם יהיה לא רווחי ויעבוד באפס אחוז רווח.
"חיפה כימיקלים לא צריכה רווח מייצור האמוניה. מספיק שלא יהיו הפסדים. כי היא מרוויחה מהמשך התהליך. אל תצפו שאם המדינה לא מצאה פיתרון, אתם תמשיכו להתנהל כך. ברור שהם יבכו. אבל הם צריכים אמוניה? הם צריכים לשבור את הראש מאיפה להביא אותו מבלי לשים את כל תושבי חיפה בני ערובה. המדינה יכולה לתת סיוע. אבל לא המדינה צריכה לתת פיתרון לחברה עסקית".