שתף קטע נבחר
 

כחלון על משבר הדיור: לא נוריד הרגל מהגז

שר האוצר נפגש לראשונה עם מועצת המנהלים של ענף הבנייה בהתאחדות בוני הארץ והודה: "70 אלף נרשמים לתוכנית מחיר למשתכן מראים שאין מי יודע מה בעיה, וכך נוכל גם לשחרר דירות למשפרי דיור. היינו חייבים לקדם את הזוגות הצעירים קדימה, אחרת הם היו נשארים כל החיים בלי דירה"

"אי אפשר להתעלם ממה שעשינו בשנה החולפת למען ענף הדיור - אבל אני לא מתכוון להוריד את הרגל מהגז". כך אמר הבוקר (ג') שר האוצר, משה כחלון, במפגש הראשון של השר עם מועצת המנהלים של ענף הבנייה בהתאחדות בוני הארץ (הקבלנים), שנערך בתל-אביב.

 


את הכנס פתח נשיא התאחדות בוני הארץ, רוני בריק, שאמר: "ענף הבנייה נמצא לפני התרסקות, חברות קורסות ויש אי ודאות גדולה. אם לא נפעל נכון, אנחנו עלולים להמשיך לדרדר את הענף ויחד עמו את הכלכלה בישראל". בריק טען כי "יש חברות שקרסו כי משרדי הממשלה עיכבו להן תשלומים. עיכוב של חודש עלול להוות אסון לחברת בנייה. בשנתיים האחרונות חלה עלייה של עשרות אחוזים בעלויות הביצוע ומדד תשומות הבנייה אינו משקף את העלייה בעלויות".

 

מנכ"ל ההתאחדות, עו"ד אליאב בן שמעון, הציג את נתוני ההתאחדות לגבי התחלות וגמר בנייה. "התחזית שלנו לגבי השנים 2017-2018 מבוססת על שיווקי הקרקעות והערכה של היקפי התחדשות עירונית", הסביר, "כך מתקבלות 55 התחלות בנייה ב-2017 ו-58 אלף התחלות בנייה ב-2018.

 

בן שמעון סיכם את 2016 וציין כי "מספר התחלות הבנייה צפוי להיות דומה לזה של 2015 וגמר הבנייה צפוי לעמוד על 44 אלף דירות בלבד". לדבריו, "נתוני גמר הבנייה כמעט אינם משתנים בארבע השנים האחרונות. לגבי התחלות הבנייה, מדובר בגידול אבל הוא לא מגשר על הפערים בין משקי הבית להיצע".

מימין: מנכ"ל התאחדות בוני הארץ, עו"ד אליאב בן שמעון; שר האוצר, משה כחלון; נשיא ההתאחדות, רוני בריק, במפגש המשותף היום (צילום: כפיר סיון) (צילום: כפיר סיון)
מימין: מנכ"ל התאחדות בוני הארץ, עו"ד אליאב בן שמעון; שר האוצר, משה כחלון; נשיא ההתאחדות, רוני בריק, במפגש המשותף היום(צילום: כפיר סיון)

 

מנכ"ל אפריקה מגורים על מחיר למשתכן: "צריך לעשות הכל במידה"

אורן הוד, מנכ"ל חברת אפריקה מגורים מקבוצת אפריקה ישראל, פנה לשר האוצר: "שלושת המהלכים העיקריים של הממשלה הם מחיר למשתכן, דיור להשכרה והתחדשות עירונית. אבל אותי אמא שלי לימדה שכל דבר עושים במידה", אמר, "ברגע שהממשלה מטפלת רק בפלח שוק אחד (זוגות צעירים) ומותירה פלח שלם (משפרי דיור) – יש לנו בעיה כי יש פתרו- רק לרבע מהביקושים. צריך פתרון מאוזן במסגרתו 50% מהדירות יהיו מיועדות לחסרי דירה והשאר לשיווק פרטי. כך השכונות יהיו מאוזנות יותר, הטרוגניות ואיכותיות".

 

ארנון פרידמן, מנכ"ל חברת אשדר, התייחס לרשויות המקומיות. "הרשויות המקומיות עדיין מהוות בעיה", טען, "יש רשויות שנרתמות יותר או פחות, אבל רובן לא מקבלות מספיק תמריצים כדי לעודד תוספת בנייה בתחומן, בעיקר במרכז. נכון שלמדינה יש פחות קרקעות במרכז אבל צריך לטפל בנושא. כיום כבר לא רוצים מגורים אלא תעסוקה ומסחר בגלל הארנונה הגבוהה. סממן נוסף לכך היא ההתנגדות לתמ"א 38 בגלל היטל ההשבחה הגבוה. התוספת להיטל צריכה להיות מגובה בתמריצים". על כך השיב השר כחלון: "הבעיה עם הרשויותש כשנותנים אצבע - רוצים את כל היד".

 


חיים פייגלין, מנכ"ל צמח המרמן, התייחס גם הוא לסוגיית הארנונה. "צריך לתקן את עיוות הארנונה למגורים", אמר, "הארנונה שהיא בוננזה למסחר ותעסוקה (כלומר ארנונה גבוהה) - צריך לתקן את זה. אי אפשר לטפל בזה רק במסגרת השלטון המקומי. לכן חייבים ערים חדשות, תכנון לטווח ארוך ומטרופולינים חדשים שיוסיפו שלושה מיליון דירות ב-30 השנים הבאות".

 

עמיר שאלתיאל, בעלי קבוצת אלדר, התייחס לשינויים הרבים שביצעה הממשלה בענף. "הגיע הזמן לעצור את הפעילות ההיפראקטיבית הרגולטורית בתחום הנדל"ן", אמר, "אני רואה את זה בחברת השיווק - בפרויקטים שמתעכבים, שחוזרים בחזרה לשולחן השרטוט. יש שינויים בתכנון, במיסוי, בתיקונים להתחדשות עירונית. כל הרגולוציה הזאת מעכבת פרויקטים שהיו חתומים עם דיירים. ברור שכדי לייצר רפורמה צריך לייצר שינוי, אבל צריך גם לעצור ולאפשר לחברות הנדל"ן לתכנן שנתיים-שלוש קדימה, שזה דבר אלמנטרי בעולם העסקים".

 

הקבלנים לכחלון: "אתה יכול לשווק קרקעות, אבל בלעדינו לא יהיו דירות"

ראול סרוגו, מנכ"ל משותף בחברת סרוגו ובניו, פנה לשר כחלון: "אני זוכר שהיית אצלי במשרד ועשינו יחד עבודה משותפת - אבל זה לא מספיק. הרווחיות של הקבלנים בשחיקה. אמנם המחירים עלו, אבל מחירי הקרקע גבוהים הרבה יותר. היום הרווחיות נמוכה הרבה יותר מלפני 8-10 שנים מאז החלו הדירות להתייקר. אתה צריך לרתום אותנו, אנחנו זרוע הביצוע שלך. אתה יכול לייצר גרפים ולשווק קרקעות - אבל אם אנחנו לא נבנה לא יהיו דירות".

 

הוא הוסיף: "תמיד אומרים שאנחנו אינטרסים אני אפתיע ואומר - זה נכון. יש לנו אינטרס לדאוג לקבלנים ולשפר את האינטרס הכלכלי ולשמור על כבוד המקצוע ועל הענף כי אנחנו רואים אותו לאורך זמן. לכן זה אינטרס משותף. כדי שנבנה 80 אלף דירות בשנה, שזה המדינה צריכה, המדינה צריכה לרתום אותנו לכך".

 

על דברים אלה אמר כחלון: "אי אפשר להתעלם מהצעדים שעשינו השנה. אבל היעדים שהצבנו אינם האחרונים ולא נוריד את הרגל מהגז". בעניין שיווק קרקעות פרטיות למשפרי הדיור, הציג תמונה אופטימית: "יש לקצר גם שם הליכים - ואז נוציא אותן לשוק. נשקיע כספים בהתחדשות עירונית. מדינת ישראל כבר כמעט לא גובה כסף משיווקי הקרקע. אנחנו מוכנים לשתף פעולה עם הרשויות המקומיות, חתמנו על הסכמי גג. אנחנו מבינים את סוגיית משפרי דיור וכבר השנה מתחילים לתת אחוזים בפרויקטים של מחיר למשתכן לפלח זה".

 

כחלון הודה: "יש לנו כ-70 אלף נרשמים בתוכנית מחיר למשתכן, זה מראה שהבעיה היא לא מי יודע מה. כך נוכל גם לפנות חלק מהקרקעות לטובת משפרי דיור. צריך לזכור שהזוגות הצעירים תמיד יישארו מאחור והיה צריך לקדם אותם קדימה. אחרת הם יישארו כל החיים בלי דירה. לכן דחפנו אותם קדימה עם מחיר למשתכן. כשיש כזה בור, כל מה שיש לי אני שופך לבור כדי לכסות אותו. נכון יש דירות חמישה חדרים שלזוג צעיר אין מה לעשות איתן. עשינו טעויות. אבל 70 אלף שיווקים יהפכו לעסקאות והיום אנחנו נמצאים במקום אחר".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יאיר שגיא
שר האוצר משה כחלון
צילום: יאיר שגיא
מומלצים