אחת ולתמיד: למה בחורף אנחנו יותר רעבים?
נדמה לכם שבימים קרים אתם מסוגלים לאכול כמויות גדולות הרבה יותר מאשר בתקופות חמימות יותר בשנה? אתם לגמרי צודקים. והסיבות לכך, תשמחו אולי לדעת, הן פיזיולוגיות לחלוטין
בשבועות האחרונים, מאז שהתחיל להיות ממש קר בחוץ, מגיעים אלי מטופלים רבים שמתלוננים על רעב מוגבר. כדי להסביר למה זה קורה, למה אנחנו רעבים יותר בחורף, צריך פשוט להסתכל על הפיזיולוגיה שלנו.
1. דארווין צדק
כשקר, הגוף רוצה וצריך להתחמם. כדי לעשות זאת, הוא זקוק ליותר אנרגיה (קלוריות), וכדי לקבל אותן הוא שולח תשדורות של רעב, כדי שנאכל יותר והאנרגיה הדרושה תסופק לו. מדובר במנגנון הישרדות חשוב.
לשמור על המשקל בחורף:
דיאטה בחורף: איך לשלוט על הרגשת השובע
5 המזונות שיעזרו לכם לעבור חורף ללא מחלות
דיאטה בחורף: איך שומרים על המשקל במשרד?
"אבל בשביל מה אני צריך תשדורות נוספות של רעב?", התלונן אחד המטופלים שלי, "יש לי די והותר ממנו כדי לחמם לא רק אותי, אלא את כל השכונה..."
הוא צודק. בעולם השפע שאנחנו חיים בו, המנגנון הזה מיותר, כי יש לנו די והותר מזון. אבל בואו נחשוב רגע על תקופות קדומות יותר. דמיינו את עצמכם במקום קר כשבחוץ קר אפילו יותר. האם הייתם יוצאים להביא מזון במזג אוויר כזה? אני בטוחה שהייתי מתכרבלת מול המדורה וחולמת על שמש. בזכות הרעב המנקר והתאבון המתגבר יצאו אבותינו לחפש מזון ולספק לגוף את צרכיו גם בתקופות קור.
היום אנחנו כבר לא צריכים לצאת לצוד. כדי שהאוכל יגיע עד אלינו אפילו אין צורך של ממש לצאת מפתח הבית. אבל המנגנון ההישרדותי נשאר. ייתכן שבמשך הזמן הצורך הזה יילך ויפחת.
2. הביאו את הסתיו
הרעב והתאבון המוגברים אופייניים במיוחד לשבועות של תחילת החורף. אבל בעוד שבחלקים אחרים של העולם זוכים בני האדם להנות מתקופת הסתגלות למזג האוויר הקר בצורת עונת המעבר, הלא היא הסתיו, אצלנו המעברים ממזג אוויר חם מאוד לקר מאוד הם לעתים מהירים ופתאומיים. לפני שבועות ספורים עוד לבשנו חולצות קצרות והנה אנחנו זקוקים למעילים. לא מפליא, אם כך, שחלקנו נעשנו מודעים יותר לרעב הפתאמי שתוקף אותנו.
3. באנו חושך לגרש
החורף הוא געגועים לשמש, לאור, ליום הארוך של הקיץ והאביב. האור שבחוץ תורם ליצירת הסרוטונין - השליח העצבי שלא רק עוזר לנו להרגיש רגועים ושלווים יותר, אלא גם תורם לתחושת השובע. שעות האור המועטות בחורף גורמות לייצור מופחת של סרוטונין, ומכאן קצרה הדרך לתחושת רעב ובעיקר לצורך בפחמימות.
4. מרכז הרעב והשובע
המרכז שנמצא בהיפותלמוס במוח הקדמי ואחראי על תחושות הרעב והשובע של הגוף מופעל על ידי הורמונים, שמספקים לו מידע על מצב הגוף ו"מורים" למוח כיצד לנהוג בהתאם. כך למשל יש לנו הורמון שנקרא לפטין, שמופרש על ידי תאי השומן שבגוף ומעביר מידע למרכז הרעב והשובע על אודות מצב הגוף. כשמסת השומן מספיקה לו, הוא מאותת לגוף להפסיק לאכול. מאחר שמרכז הרעב והשובע שלנו רגיש לטמפרטורה שבחוץ, הוא "מרגיש" שקר יותר בחוץ ומורה לגוף לאכול יותר כדי להגדיל את מסת השומן ולהתחמם.
הפתרון: לחשוב חם
ומה עושים בתקופת החורף? ראשית, בואו נחשוב חם. צריך להתאים את התזונה שלנו גם לעונות השנה. איך אני יודעת שהגיע החורף? לא בא לי לאכול סלט. הרעיון של לאכול סלט קר (במיוחד בערב) גורם לי צמרמורת.
את הירקות כדאי להשאיר מחוץ למקרר, קל יותר לאכול אותם כשהם בטמפרטורת החדר. זו גם העונה למרקים, ירקות בתנור או בגריל, ובכלל, אוכל חם. אפילו פרוסת הלחם קוסמת יותר כשהיא קופצת מהמצנם. (ולא, אין פחות קלוריות בצנים, הקלוריות לא מתעופפות מפחד החימום...)
זו העונה של הקדרות, התנור פתאום הופך להיות פעיל יותר. ובערב, כשבחוץ חשוך וקר, אני אפילו יכולה ליהנות מספל תה מהביל שאני אוחזת בשתי ידי.
הכותבת היא מרכזת סדנאות לירידה במשקל בהרצלייה ובתל אביב
ומה כדאי לאכול כדי לשמור על מצב רוח טוב? צפו: