תגלית בעולם הרפואה: נמצא איבר חדש בגוף האדם
מומחים קבעו כי השק שמחזיק את האיברים שלנו בבטן הוא לא סתם אוסף רקמות אלא איבר חי ונושם בזכות עצמו. הקביעה החדשה תאפשר לחקור יותר אודותיו, ולסייע לרפא מחלות שונות הקשורות באיברים הפנימיים ובשק עצמו
יותר משק איברים: חוקרים מצאו כי הרקמה שמחזיקה את האיבריים הפנימיים בחלל הבטן היא לא סתם יריעה, אלא איבר שלם בזכות עצמו. הממצא הנראה לכאורה לא ממש מרתק יביא לדברי הרופאים למחקרים חדשים שיסייעו לריפוי טוב יותר של איברים פנימיים ושל האיבר החדש עצמו. המאמר הופיע בגליון החדש של כתב העת Lancet Gastroenterology and Hepatology.
מדובר במזנטריום, מבנה המקבע את המעיים לקיר הבטן ושומר אותם במקומם. עד היום, המזנטריום הוגדר כאוסף של רקמות. באופן מפתיע, איש האשכולות לאונרדו דה וינצ'י היה הראשון ששיער שמדובר באיבר משל עצמו, אולם הוא מעולם לא הוגדר ככזה.
במאמר החדש, פרופ' קלווין קופי, מומחה לכירורגיה מאוניברסיטת לימריק שבאירלנד ועמיתיו, בדקו מחקרים קודמים וספרות רפואית הנוגעת למזנטריום. קופי מצא כי במהלך המאה העשרים, ספרי האנטומיה תיארו את המזנטריום כאוסף של רקמות.
מחקרים נוספים שבחנו את המזנטריום בחולים שעברו ניתוחי מעיים ובגופות, סיכמו כי הרקמות הללו הן איבר בפני עצמו בעל תפקודים עצמיים, ולא "סתם" מבנה האוחז באיברים אחרים ושומר עליהם בגופנו. בזכות ה"שדרוג" החדש של המזנטריום כאיבר בפני עצמו, סבורים החוקרים כי ניתן יהיה לחקור עוד יותר את תפקודיו, ולהבין טוב יותר מחלות איברים פנימיים הסמוכים אליו.
כך למשל, מבנהו ההמשכי של המזנטריום המתפרס על רוב שטח חלל הבטן, עשוי להיות קשור להתפשטותן של מחלות מקצה אחד של הבטן לקצה שני, או מאיבר לאיבר. בנוסף, הכללתו של המזנטריום כאיבר, תביא לפיתוח שיטות ניתוחיות חדשות ולהחלמה מהירה יותר של המנותחים.
"רבים מתפקודיו האנטומיים והפיזיולוגיים של המזנטריום עדיין אינם ידועים" סיכמו החוקרים, "עדיין לא ברור האם הוא חלק ממערכת העיכול, כלי הדם, המערכת ההורמונאלית או אולי הלב וכלי הדם. קביעת שייכותו של המזנטריום עשויה לשמש תפקיד חשוב מאוד בגוף האדם".
ובסמוך למזנטריום - מה תפקידם החשוב באמת של הקוביות בבטן? צפו:
מזנטריום. שיפור טכניקות ניתוחיות
צילום: shutterstock
מומלצים