סוריה: 5.5 מיליון איש ללא גישה נאותה למים
באו"ם מדגישים כי פגיעה במקורות המים היא פשע מלחמה, ומזהירים מפני משבר עמוק עוד יותר בסוריה נוכח החשש ממים מזוהמים או רעילים בממוחד באזור דמשק. יועץ מטעם הזרוע ההומניטרית של האו"ם בסוריה נחרד מהנעשה בחלב: "הרס שלא ייאמן"
אספקת המים של יותר מחמישה מיליון וחצי בני אדם נפגעה קשות בלחימה באזור דמשק בסוריה - והם נאלצים לכתת רגליהם כדי להגיע למקור מים ראוי. כך מסר האו"ם. פגיעה במקורות המים נחשבת לפשע מלחמה.
בדיווח של "הגרדיאן" הבריטי אתמול (יום ו') נאמר כי מקור המים העיקרי של תושבי האזור, מצוי בעמק בראדה שעליו השתלטו כוחות המורדים בממשל אסד. אך מ-22 בדצמבר האספקה משם נותקה לגמרי והממשל מנסה להעביר מים לתושבים באמצעות מכולות. ואולם על פי דיווחי התושבים, המים מזוהמים בסולר ולכן לא ראויים לשתייה. לרוב התושבים כלל אין מים זורמים בברזים בבתיהם.
יועץ מטעם הזרוע ההומניטרית של האו"ם בסוריה, ז'אן אגלנד, מסר כי אנשיו נמנעו מלהגיע לאזור העמק ולכן לא ניתן לדעת אם שיבוש אספקת המים נגרם בהפצצות ממשלת סוריה או עקב חבלה מכוונת של המורדים. כך או כך, הוא אמר, "לשלול אספקת מים - זהו פשע מלחמה שכן הוא פוגע בתושבים". הוא הוסיף כי לא היה שום סימן עדיין להתפרצות מחלות בעיר ובסביבותיה, וכי נעשים מאמצים להבטיח שמים שיסופקו לבתי ספר ולבתי חולים יהיו ראויים לשתייה, אך הזהיר כי היה סיכון אמיתי באספקת מים רעילים או מזוהמים.
כוחות אסד בגיבוי חיזבאללה עדיין נלחמים באזורים שצפונית מזרחית לדמשק בכוחות המורדים, וזאת למרות ההכרזה על הפסקת האש.
אגלנד אמר כי כ-400 אלף איש נעקרו מאזור חלב, העיר השנייה בגודלה בסוריה, וכי צוות האו"ם שלו תיאר שם "הרס שלא ייאמן". לדבריו, עקירתה של אוכלוסייה כה גדולה מעיר 1.5 מיליון תושבים, שינתה לגמרי את פניה ותיקון הנזקים יארך זמן רב. האזור כולו מלא פצצות שלא התפוצצו ומבנים לא בטוחים - וגם מי שירצה לשוב לחלב לא יוכל לעשות זאת בקלות.
מאמצי האו"ם לספק תנאים הומניטריים נאותים לתושבים עלו בתוהו - לדברי אגלנד - כיוון שאנשי הממשל והמורדים הכשילו זאת והערימו קשיים בירוקרטיים ואחרים. טורקיה ורוסיה שהיו ערבות לכינונה של הפסקת האש, לא הצליחו לשפר את הגישה של כוחות הסיוע של האו"ם למי שנזקקו לעזרתו.