שתף קטע נבחר
 

לחיות במינוס 30 מעלות, לפני 12 אלף שנים

זה לא יטי איש השלג: ארכיאולוגים חקרו 19 טביעות ידיים ורגליים קדמוניות בגובה 4,270 מטר בהימלאיה, וגילו כי חיו שם אנשים לפני אלפי שנים

 

אחת מ-19 העקבות שנחקרו ()
אחת מ-19 העקבות שנחקרו

המקומיים סברו בעבר כי אלו העקבות של יטי איש השלג הנורא, אבל הארכיאולוגים חקרו וגילו את ההתיישבות המוקדמת ביותר בהימלאיה. ניתוח של טביעות ידיים וטביעות רגליים שנותרו באבן בצ'וסאנג, ההתיישבות המוקדמת ביותר הידועה ברמה הטיבטית, מראה כי קיימת האפשרות שהאתר היה מיושב כבר לפני יותר מ-12 אלף שנים.

 

מחקרים קודמים העריכו כי צ'וסאנג נוסדה לפני 5,200 שנה. אבל המחקר החדש, שפורסם במגזין המדעי "ו "Scienceניתח איזוטופים של תוריום, אורניום ופחמן כדי להעריך את גיל האתר, הגיע לתוצאות אחרות. החוקרים מצאו כי קיימת אפשרות שהאתר נוסד 7,400 שנה לפני כן, כלומר לפני 12,600 שנה.

נשמרו אלפי שנים. העקבות ברמה הטיבטית ()
נשמרו אלפי שנים. העקבות ברמה הטיבטית

המדענים לקחו דגימות אבן כדי לתארך את הטביעות. בעבר סברו המקומיים כי הטביעות שייכות ליטי איש השלג, יצור מיתולוגי ענק שלפי האגדות חי בהימלאיה. לפי ההערכה המוקדמת ביותר, בני האדם הגיעו לטיבט כבר בעידן הפליסטוקן, שהסתיים לפני 11,700 שנה. בסוף אותה תקופה גיאולוגית, קרחונים כיסו 2.4 מיליון קמ"ר מהרמה הטיבטית, ששטחה בסך הכול 2.5 מיליון קמ"ר.

צ'וסאנג נמצאת בגובה 4,270 מטר מעל פני הים, והשרידים הארכיאולוגיים בה התגלו לראשונה מאז 1998. במקום 19 טביעות ידיים ורגליים על הסלעים, שנמצאים בשטח של כ-20 מטרים. העקבות נעשו על ידי קבוצה של שישה אנשים, שניים מהם כנראה ילדים. עומק העקבות בין שניים לשבעה מטרים, וההערכה היא שהם נוצרו כאשר מלחי קרבונט ממעיינות חמים סמוכים שקעו באתר, כשהיו עדיין רכים.

 

היה קשה מאוד להגיע לצ'וסאנג במהלך רוב ימות השנה – מסעות ליישובים סמוכים ארכו ימים רבים, והדרך הייתה בכלל חסומה רוב השנה. זה לא מפתיע, כשהטמפרטורה בחורף צונחת לא פעם למינוס 30 מעלות.

החוקר, לצד העקבות ()
החוקר, לצד העקבות

מדענים סבורים כי היה זה מחנה שמיושב באורח קבע, כי מסע הלוך-חזור מצ'וסאנג לאתרים אחרים היה לוקח עד 70 יום. "הנתונים מצ'וסאנג תומכים כי - עוד לפני העידן החקלאי – הייתה אוכלוסייה ברמה הטיבטית, לפני 7,400 עד 8,400 שנה", ציינו כותבי המחקר. "עם זאת, לא ניתן להוכיח סופית כי ככר לפני יותר מ-12 אלף שנה היו שם אנשים".

 

החוקרים אמרו כי הממצאים מסייעים בחקר התיישבות אנושית מוקדמת באזורים הרריים. רנדי הס, שהשתתף במחקר, אמר: "אזורים הרריים, בגובה של מעל 2,500 מטר, היו המקומות האחרונים בעולם שהאדם התיישב בהם, ולכן הם מעין מעבדה אנושית לחקר ההסתגלות אנושית".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים