בעקבות ההנחיות החדשות: מתי להתחיל לתת לתינוק בוטנים
בסוף השבוע פורסמו בארה"ב הנחיות חדשות שממליצות לחשוף תינוקות כבר מגיל 4 חודשים לבוטנים. זאת בעקבות מחקרים שגילו שתינוקות שנחשפו לבוטנים היו בסיכון מופחת לאלרגיה. אז למה זה קורה, איך מוסיפים מוצקים לחלב וכיצד חושפים את הזאטוטים למזונות שעלולים לגרום לאלרגיה?
חשיפה מוקדמת שמצילה חיים: בסוף השבוע הופצו בארה"ב הנחיות חדשות שממליצות לחשוף תינוקות למזונות המכילים בוטנים, כדי להגן עליהם מפני אלרגיה. אז מדוע האלרגיה נגרמת מלכתחילה, האם בוטנים אינם מסוכנים לתינוקות קטנים כל כך, איך בכלל מוסיפים מוצקים למזון ומה הם סימני האזהרה שדורשים לפנות לחדר המיון?
מדוע הופצו עכשיו ההנחיות החדשות?
מסמך ההמלצות שפורסם ב-6 כתבי עת רפואיים, נקבע לאחר סקירת ממצאים ממחקרים בינלאומיים, ובהם מחקר ישראלי, שמצאו כי צריכת מזונות המכילים בוטנים בגיל ינקות הביאה להפחתה של 81% בסיכון לפתח אלרגיות בשלב מאוחר יותר.
המחקר הישראלי שבוצע במספר בתי חולים בארץ, הראה כי תינוקות ישראלים סובלים משכיחות נמוכה יותר של אלרגיה, בזכות חטיפי "במבה" למיניהם המושתתים על בוטנים.
מה קובעות ההנחיות?
מסמך ההנחיות כולל 3 המלצות המבוססות על סיכון התינוק לפתח אלרגיה. התינוקות שנמצאו כבעלי הסיכון הגבוה ביותר לפתח אלרגיה לבוטנים הם תינוקות הסובלים מדלקות עור חמורות המתבטאות בעור אדום, סדוק ומגרד, או סובלים מאלרגיה לביצים, או שניהם. אלה צריכים להיחשף למוצרים המכילים בוטנים כבר מגיל 4 חודשים.
בקבוצת הביניים נמצאים תינוקות בעלי דלקות עור במידת חומרה בינונית. בסיכון הנמוך נמצאים תינוקות שלא לקו באלרגיות או בדלקות עור. תינוקות אלה צריכים להיחשף לבוטנים מגיל 6 חודשים.
כיצד יש להוסיף את הבוטנים לתזונת התינוק?
הדס כוכבי, דיאטנית בחטיבה לרפואת ילדים בסורוקה, ממליצה עם הוספת הטעימות בגיל 4 חודשים, להוסיף בהדרגה גם מזונות אלרגניים ובהם בוטנים: "אנחנו לרוב מתחילים כל כמה ימים לתת לתינוק כחצי כפית של ירק כפעמיים ביום, אחרי ארוחות", מסבירה כוכבי, "לאחר כמה שבועות כאלה של טעימות ירקות ופירות, אפשר להוסיף גם טעימה של ממרח בוטנים או מזונות נוספים שנחשבים כגורמי אלרגיה כמו קוקוס, חלמון ביצה וחלבון ביצה".
כיצד מזהים התקף אלרגיה ממזון?
אלרגיה מתבטאת לרוב באחד או יותר מהסימנים הבאים:
- פריחה על העור, לרוב ורודה-אדומה שמעט מורמת מעל העור בצורת "איים"
- אדמומיות בעיניים או הופעת דמעות שקופות, עם או בלי גירוד או צריבה
- נפיחות
- קוצר נשימה או חנק
- הקאות
- חיוורון דופק מהיר ונפילת לחץ דם
- איבוד הכרה
מה לעשות במקרה של חשד להתקף אלרגיה?
- הפסיקו מיד את מתן המזון החשוד
- אם הופיעה רק פריחה שאינה מתפשטת, ומצבו של התינוק טוב כשהוא חיוני עירני ונינוח – פנו לרופא הילדים המטפל.
- אם הופיעו סימנים נוספים, יש להזעיק מד"א בטלפון 101, להשגיח על נשימתו של התינוק ובמקרה הצורך להתחיל בפעולות החייאה.
וכך מבצעים החייאה לתינוק במקרה של תגובה אלרגית קשה:
הכותב הוא מומחה ברפואת ילדים וכתב הבריאות של ynet