שתף קטע נבחר
 

סבתא: לא צריך ממתקים שהנכדים יאהבו

דיאטנית קלינית מבקשת מאוד מסבא וסבתא לתת דוגמא אישית לתזונה נכונה ובריאה לנכדים. "כולם רוצים שיאהבו אותם אבל לא צריך בשביל זה להרוס לילדים את הבריאות". היא מסבירה איך אפשר לתת דוגמא אישית ונותנת ארבע המלצות לפינוקים בריאים

בשיתוף "מגדלי הים התיכון"

 

בלי ממתקים. אנחנו רוצים שיאהבו אותנו. אנחנו רוצים שלנכדים ידלק גיץ של אור בעיניים כשהם שומעים שסבתא וסבא באים לבקר. ואנחנו יודעים שאין כמו ממתקים להדלקת האור הזה. אבל חשוב שתזכרו שכשאתם נותנים להם ממתקים אתם אולי גורמים להם לשמוח לרגע, אבל גורמים להם נזק.

 

היום אנחנו כבר יודעים מעל לכל ספק שהממתקים והחטיפים מלוחים פוגעים בבריאותנו. הם יוצרים הרגל רע שאותו קשה לשחרר, מעוררים ציפיות בקרב הילדים ובמקביל פוגעים להם בשיניים, במשקל, באנרגיות, במערכות הגוף השונות וגורמים להם להיות חולים. 

 

כאשר אנחנו מביאים חבילת שוקולד לילדים זה לא אומר שהשקענו בהם. להפך, רק הזקנו. אנחנו הרי יודעים עד כמה קשה לשנות הרגלים, אז למה להקנות לאהובים עלינו הרגלים גרועים כבר מגיל צעיר? התוצאות של הממתקים הרסניות. אנחנו נמצאים בדור בו יש מגפת השמנה בקרב הילדים, מחלת הסוכרת ומחלות אחרות מתחילות להיות שכיחות בקרב הקטנטנים. בואו נוביל אותם לכיוון אחר.

 

עוד במדור 60 פלוס:

הורים מבוגרים: למה לא כדאי חשבון משותף עם הבן 

כזה אתם רוצים: הסבא שהגשים לנכדיו את חלומם 

סקר: כמה פעמים בחודש ישראלים נפגשים עם הסבתא? 

 

הם מסתכלים ומעריצים. למדו אותם תזונה נכונה (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
הם מסתכלים ומעריצים. למדו אותם תזונה נכונה(צילום: shutterstock)

 

דוגמא אישית: השלב הראשון

חשוב לזכור שלהיות מבוגר אחראי זה לדעת שמסתכלים עלי ולומדים ממני, גם בלי לשים לב. כולנו גדלים, כל הזמן. גם אנחנו וגם הסובבים אותנו. ההבדל הוא שהקטנים נושאים עיניים אל הגדולים. הם בוחנים ולומדים מאיך שאנחנו מתנהגים. וזאת אחריות גדולה שאסור לנו להתעלם ממנה.

 

אם עד עכשיו חשבנו שהגענו לגיל שאפשר לגדול בו בשקט ולאכול מה שרוצים, כדאי שנשנה חשיבה ונדע שכל מה שאנחנו עושים נקלט ונרשם על ידי הצעירים מאיתנו.

 

בכדי שנמשיך לגדול בריא בעצמנו ונעזור לאהובים עלינו, הילדים והנכדים, לבחור בריא עבור עצמם, עלינו לתת דוגמא אישית כבר מהצלחת של ארוחת הבוקר.

 

2 טיפים: כך תהיו דוגמא אישית לאכילה נכונה

רבים מאיתנו לא רגילים לאכול בריא לאורך היום. יש ביננו שמדלגים על ארוחת הבוקר, יש שמכורים למתוק או למלוח, יש שלא יכולים לסבול פירות או ירקות. לפניכם רעיונות שיעזרו לכם לתת דוגמא:

  

חפשו את החיובי: העצימו את מה שאתם כן. לדוגמא, אם אנחנו אוהבים סלט, נעצים את עניין האכילה שלו. נדבר עליו, נחתוך אותו יפה, נדון עם בני המשפחה על הצבעוניות שבו ועל התרומה הבריאותית של הסיבים התזונתיים והויטמינים שהוא מספק לנו. ואם לחילופין אנחנו אלופי המרקים נדבר על הבריאות שהם מביאים, תחושת השובע, היכולת לשלב קטניות או 'להחביא' מזונות טובים שאחרת לא הינו מנסים כמו עדשים כתומות או קישוא ועגבניות.

 

כשיש משהו שאנחנו טובים בו, יש לנו היכולת הטובה ביותר לשווק אותו ולדבר דרכו על האמונה שלנו בבחירה בריאה. דרך ההצלחות האהובות עלינו, נוכל לעזור לאהובים עלינו להצליח גם.

 

לא מאוחר לעשות שינויים:  ההוכחה שגם בגיל שלנו אפשר לעשות שינוי. כן, אנחנו לא מפחדים, אנחנו מבינים שהתזונה משפיע על התפקוד שלנו ולכן אנחנו מנסים לשפר אותה. איך משפרים? יוצרים סביבה שמקלה על הבחירה הבריאה. כך לדוגמא אם אנחנו מכורים לשוקולד כדאי שניצור מצב שבו השוקולד לא זמין כל כך. למשל נדאג לזה שהשוקולד האהוב עלינו לא נמצא קבוע בארון במטבח. וכך, בכל פעם שיתחשק לנו נצטרך לרדת לקיוסק ולקנות אותו. זה כבר לא כל כך פשוט ואולי נעדיף לבחור בפרי שדאגנו מראש שיהיה לנו. עם הזמן הנסיון המוצלח של החלפת שוקולד בפרי יהפך להרגל.

 

דוגמא נוספת, אם אנחנו לא אוהבים לאכול ירקות נקבל החלטה של פעם בשבוע: פעם בשבוע אנחנו עושים קניה של ירקות יפים, מגיעים הביתה ומיד חותכים אותם בחיתוכים יפים ומעוררי תאבון. את צלחת הירקות נניח במרכז השולחן. סיכוי גבוה שהירקות הצבעוניים יקרצו לנו וכן נטעם מהם. שוב, עם הזמן נתרגל אליהם וממש נחכה לקניה השבועית. אולי אפילו נהפוך אותה לדו שבועית.

 

חשוב להתיחס ברצינות לנושא התזונה ולדעת שתמיד אפשר לשפר ולשנות. כן, גם בגיל שלנו. ואולי אפילו, דווקא בגיל שלנו. בגלל הנסיון חיים והחשיבות שאנחנו יודעים להקנות לבריאות.

 

זמן איכות יצירתי. יותר טוב ומשמעותי ממתקים (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
זמן איכות יצירתי. יותר טוב ומשמעותי ממתקים(צילום: shutterstock)
 

4 דרכים אחרות לפנק

יש לנו אחריות לעזור לאהובים עלינו לגדול בריא. נעשה זאת באמצעות דוגמא אישית ובאמצעות יצירת חויות משותפות שאינם אוכל. אז איך מפנקים ונשארים בריאים? הנה מספר המלצות ורעיונות לפינוקים פשוטים ולא מזיקים: 

 

1. הפתעות אחרות שהם לא אוכל. הילדים כל כך, כל כך שמחים כשהם מקבלים מדבקות, רעיונות לאוספים, צבעים, בגדים, גרביים, פיג'מות, משחקים. אלו דברים שנשארים להם הרבה זמן ולא נעלמים תוך ביס או שניים.

 

2. סיפור בהמשכים. תוכלו לקנות ספר מוצלח שיהיה אצלכם. וכל פעם שאתם נפגשים, אתם קוראים עוד פרק יחד ונשארים במתח עד הפגישה הבאה.

 

3. מנצלים את ניסיון החיים. מלמדים שיר מצחיק מפעם, מלמדים ריקוד, מתאמנים יחד בנגינה, ממציאים ביחד סיפור, בונים ביחד מבנה מסובך בלגו. כן, קצת מתאמצים. זה לא קל כמו לחלק שוקולד, אבל זה הרבה יותר חויתי ומשאיר חותם. בשביל זה בדיוק אנחנו כאן.

 

4. אוכל ביתי אמיתי. כמובן שמאפה ביתי או תבשיל אהוב שבושל על ידנו הוא בהחלט מבורך. כי כשאנחנו מכינים בעצמנו, אנחנו הרבה יותר שולטים, מעריכים ומבקרים את הכמות שאנחנו נותנים ואוכלים



הכותבת הינה דיאטנית קלינית. יועצת לחלי ממן

 

 

איפה מתחבא הסוכר ועל הסכנה לבריאות שלנו, ולא רק של הנכדים. וגם איך אפשר לארח אחרת:

 

 

השיתוף "מגדלי הים התיכון"

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מגדלי הים התיכון
צילום: shutterstock
אל תקנו את הנכדים בממתקים
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים