"מס דירה שלישית מפלה את הפריפריה"
עוד עתירה לבג"ץ נגד חוק מס ריבוי הדירות, הפעם מטעם קבוצת בעלי דירות מדרום הארץ: "קנינו דירות להשכרה בנגב כתחליף לקרן פנסיה - פתאום בא שר פופוליסטי שרוצה להפוך לרובין הוד. חוק חדש לא מפעילים לאחור"
עתירה נוספת נגד חוק מיסוי דירה שלישית: קבוצת בעלי דירות מדרום הארץ הגישו עתירה לבג"ץ נגד חוק ריבוי הדירות, בטענה כי רכשו דירות להשכרה בנגב כתחליף לקרן פנסיה שמעולם לא הייתה להם. העתירה הוגשה על ידי משרד עורכי הדין מבאר שבע כהן ערב ושות', בטענה כי החוק סותר את חוק יסוד כבוד האדם וחירותו, בין השאר משום שהוא פועל בצורה רטרואקטיבית.
"צריך לתת למשקיעים להמשיך לקנות דירות"
כפי שפורסם ב-ynet, כבר באוגוסט 2016 פנתה הקבוצה לשר האוצר בבקשה לבטל את הליכי החקיקה ביחס להצעת החוק למיסוי בעלי שלוש דירות ומעלה. בעתירה שהוגשה ביום חמישי האחרון כתב עו"ד אלישע כהן, המייצג את בעלי הדירות, כי "הטלת מס חדש על דירה שנרכשה לפני החוק, פוגעת רטרואקטיבית בקניינם של מרשיי והינה בגדר של הפקעה ממש של חלק מקניינם".
עוד נכתב כי "מעבר לפגיעה הישירה בזכויות הקניין של בעלי הדירות, הרי שיש בכך מסר שלילי באשר לכלכלת ישראל, שכן אין כל הבדל בין חוק זה לבין חוק אשר יחליט לנגוס בקרן של חיסכון כספי שמחזיק כל אחד מאזרחי ותושבי המדינה".
בעתירה נטען כי "מעולם לא הוטל במדינת ישראל מס על בעלי נכסים בשל היקף הנכסים המוחזקים על ידם, ומיסוי בעלי נכסים המחזיקים דירה שלישית ומעלה מהווה רפורמה חדשה ומורכבת - הפוגעת באוכלוסייה ספציפית ומוגדרת".
"שר פופוליסטי שרוצה להיות רובין הוד"
עוד נטען כי "נכון לחוקק את הרפורמה החדשה ולמסות בעלי דירה שלישית ומעלה שרכשו דירה שלישית לאחר חקיקת החוק - במסגרת הליכי חקיקה רגילים, ולא במסגרת חוק ההתייעלות". אבל עיקר הביקורת בעתירה מתייחסת לקיפוח של תושבי הדרום, העולה מהצעת החוק, לטענת העותרים.
"כידוע, ערכי הדירות במרכז הארץ גבוהים באופן משמעותי מאזור הדרום והצפון. לפי הצעת החוק, לא יהיה הבדל בין דירה שערכה 1.5 מיליון שקל בנגב לבין דירה שערכה 10 מיליון שקל במרכז הארץ", נכתב. "יוצא שתושב מרכז הארץ המחזיק שתי דירות בשווי של 20 מילין שקל לא ישלם מס, בניגוד לחברו בעל שלוש דירות קטנות בעיירת פיתוח בנגב, ששווין קטן עשרת מונים - ובכל זאת ישלם את המס המדובר".
"זו אפליה לרעה של תושבי הפריפריה", נטען בעתירה, "החוק פוגע ומפלה בין סוג מסוים של בעלי נכסים לבין בעלי נכסים אחרים, והכל בשל שיקולים אשר אינם קשורים בבעלי הנכסים אלא דווקא בכשליה של המדינה עצמה בטיפול ביוקר הדיור".
מדובר בעתירה הרביעית שמוגשת לבג"ץ בנוגע לחוק החדש, אחרי עתירה אחת שהוגשה על ידי האופוזיציה ושתי עתירות נוספות שהוגשו על ידי בעלי דירות להשקעה. לדברי עו"ד יוסף אליעז מלהבים, גמלאי בן 77 ואחד מהעותרים, את דירתו הראשונה רכש בגיל 22 מכספי פיצוי על אובדן השכלה כניצול שואה. "החוק הזה נפל עלינו כרעם ביום בהיר. זה כסף שחסכנו, לא גנבנו, והתוכנית הייתה שהדירות ישמשו כפנסיה", אומר אליעז, "פתאום בא שר פופוליסטי שרוצה להפוך לרובין הוד - ולקחת מ'עשירים' במרכאות. איך אפשר למסות אנשים שקנו דירה לפני 50 שנה? חוק חדש לא צריך להפעיל לאחור. יש פה לא מעט אפליות - בעיקר לגבי ערך הדירות במרכז מול הפריפריה".