אושר בוועדה: 'כרית ביטחון' לקרנות הפנסיה לכיסוי גירעונות
ועדת העבודה והרווחה בכנסת אישרה את המלצות הוועדה שמעוגנות בהצעת החוק, לפיה המדינה תספק כיסוי גירעונות לקרנות הפנסיה הוותיקות, על מנת להגן על זכויות הגמלאים והעמיתים שלפני גיל הפרישה
ועדת העבודה הרווחה אישרה הבוקר (ב') לקריאה שנייה ושלישית את הצעת החוק הממשלתית המחייבת את המדינה לתת "כרית ביטחון" לקרנות הפנסיה הוותיקות לכיסוי גירעונות. זאת, לשם הגנה על זכויות הגמלאים והעמיתים שלפני גיל הפרישה.
כתבות נוספות ערוץ הכלכלה
הוועדה דחתה בקשה של ח"כים לדיון והצבעה מחדש, מחשש שהאוצר וגורמים נוספים ינסו להפחית את הפנסיות כדי להקטין גירעון עתידי ולמנוע מהקרן את כספי הביטחונות. דחיית הבקשה התקבלה בעקבות ההסכמה בין הוועדה לאגף שוק ההון והביטוח באוצר לקיים דיונים תקופתיים על מצב הקרנות, כדי להבטיח כי רשת הביטחון לקרנות לא נפגעה כמו גם זכויות הגמלאים והעמיתים.
פרופ' אמיר ברנע, מי שהמלצות ועדה בראשותו מעוגנות בהצעת החוק, הבהיר בתגובה לוועדה כי הרעת זכויות עמיתי קרן לא תילקח בחשבון בהחלטה על מתן כרית הביטחון.
הצעת החוק מגבילה את התחייבות המדינה להגנת העמיתים באמצעות כיסוי גירעונות, עד סכום מקסימלי של 11.32 מיליארד שקל, או עד 11.8% מנכסי הקרנות (הנמוך מביניהם). כרית ביטחון זו, בסך 11.32 מיליארד שקל, היא סכום כולל עבור כל הקרנות הוותיקות שחתמו בשנת 2003 על הסדר הסיוע עם האוצר, אשר עמד על 78 מיליארד שקל.
קרנות אלה הולאמו על ידי המדינה, ונמצאות כיום בניהול ובפיקוח האוצר. לא מדובר בכרית ביטחון לתפקוד שוטף, אלא רק למקרים חריגים בהן הקרן נכנסת לגירעון - במטרה למנוע מצב שבו ינסו הקרנות לסגור את הגירעון באמצעות פגיעה בזכויות העמיתים.
הצעת החוק מאפשרת לתת את כרית הביטחון גם לקרנות פנסיה שלא נכללו בהסדר מ-2003. קרנות אלה יוכלו לקבל כרית ביטחון של עד כ-2.5 מיליארד שקל (סכום כולל לכל הקרנות). בין האוצר ובין נציגיהן של 11 קרנות שאינן בהסדר התגבש הסכם נפרד, שמעוגן בהצעת החוק, לפיו לכל קרן מוקצבת כרית ביטחון בטווח שבין 28 לבין 821 מיליון שקל.
זאת בתנאי שיעמדו בתנאים מסויימים: יעלו את גיל הזכאות לפנסיה ויפחיתו את התשלומים לעמיתים ב-1.75%, כמו הקרנות שבהסדר. האוצר הודיע לוועדה כי הצטרפותן להסדר כרית הביטחון תתאפשר רק עד סוף 2017, בתנאי ששינו את התקנון שלהן, כאילו הצטרפו להסדר ב-2012 בתנאים שהיו בתוקף במועד זה, ובאישור משרד האוצר ווועדת העבודה והרווחה של הכנסת.
הקרנות הוותיקות שמחוץ להסדר עליהן חל החוק הן "מגן" ו"עתידות". האחרות הן קרנות הפנסיה של הסתדרות העובדים הלאומית, עובדי הסוכנות היהודית, לשכת עורכי הדין וחברי "דן", "גלעד", "יוזמה" לעצמאים ו"יסוד עמית".
לאחר אישור הצעת החוק, יו"ר הוועדה, ח"כ אלי אלאלוף (כולנו), אמר כי השמירה על זכויות הפנסיה של העובדים הניעה אותם בכל הדיונים, ואכן "היא מקיימת את הפסוק 'אל תשליכני לעת זיקנה' ושומרת על עמיתי הקרנות הוותיקות". ח"כ שולי מועלם-רפאלי (הבית היהודי) ציינה שהחוק שומר גם על זכויות העמיתים הצעירים המפקידים לקרנות הפנסיה. הדיונים במסגרת הוועדה יצרו חקיקה הוגנת וראויה כלפי כולם".
חברי הכנסת מיכל בירן ואיציק שמולי (המחנה הציוני) אמנם העלו את החשש ממצב שהאוצר ואחרים יביאו להפחתה בזכויות העמיתים בקרן שנקלעה לגירעון כדי להתחמק מהפעלת כרית הביטחון. אך כאמור פרופ' ברנע הפריך את הפחדים. שר העבודה והרווחה חיים כץ חיזק גישה זו בתחילת הדיונים כשהתחייב לוודא שהחוק לא יאפשר לאוצר התחמקות מתשלום כספי כרית הביטחון.
הצעת החוק תעלה לאישור סופי במליאת הכנסת בקריאה שנייה ושלישית לאחר השלמת הנוסח במחלקת המשפטית של הכנסת בימים הקרובים.