שתף קטע נבחר

 

בדמשק מצאו פתרון ישן למשבר המים: החמאם

מקור המים המרכזי של בירת סוריה בשליטת המורדים והלחימה באזור הובילה לניתוק אספקת המים ל-5.5 מיליון תושבים. הפתרון למצב נמצא בחמאם משנת 985 לספירה: "באתי לחמאם כדי למצוא מים, חשמל וחימום במקום אחד"

הכניסה עולה 2.4 דולר ומסאז'ים עולים תוספת תשלום קטנה. חמאם אל-מאליק אל-זאהיר (צילום: AFP) (צילום: AFP)
הכניסה עולה 2.4 דולר ומסאז'ים עולים תוספת תשלום קטנה. חמאם אל-מאליק אל-זאהיר(צילום: AFP)

 

אנוואר אל-עאדס לא התקלח כראוי זה שבועיים בגלל מחסור במים בבירה דמשק, אבל כל זה הולך להשתנות בקרוב בבית המרחץ העתיק בעיר.

 

עוד חדשות מעניינות מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ   

 

חמאם אל-מאליק אל-זאהיר האלגנטי מקורו עוד שנת 985 לספירה הנוצרית, אבל המקום חווה בתקופה האחרונה ביקוש חסר תקדים מאז שהלחימה העזה פגעה באספקת המים לבירה הסורית והותירה מיליוני תושבים עם מחסור במי שתייה ומים למקלחת. "לא התקלחתי מאז שנותקה אספקת המים", אמר אל-עאדס בן ה-34 בשעה שכיסה את גופו במגבת. "מאז, כשזה נוגע למים שאנחנו כן מקבלים יש עדיפות לשתייה והדחת כלים. מקלחת הפכה לדבר משני, בייחוד משום שזה חורף".

 

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
רוב אספקת המים לדמשק מגיעה מאזור ואדי באראדה שנשלט על ידי מורדים ונמצא במרחק של 15 קילומטרים צפונית-מערבית לבירה הסורית. הלחימה באזור השתוללה בשבועות האחרונים וגרמה לנזק בתשתיות מים חשובות ונמשכה למרות הפסקת האש הכללית בסוריה שהחלה ב-30 בדצמבר 2016. לפי האו"ם, בעקבות המצב נותרו 5.5 מיליון תושבים בדמשק ובפרבריה עם בעיית אספקה סדירה של מים.

 

מים היישר מהבאר הפרטית

אלא שמשבר המים הפך במידה רבה לברכה גדולה עבור חמאם מאליק אל-זאהיר, אחד מבתי המרחץ המסורתיים בדמשק שמקבל אספקת מים היישר מבאר פרטית.

 

לחמאמים יש היסטוריה ארוכה ביותר במזרח התיכון ובטורקיה, אולם בשנים האחרונות נהגו תושבי דמשק לפקוד אותם רק באירועים מיוחדים. לשם השוואה, לפני משבר המים בדמשק ביקרו בחמאם אל-מאליק אל-זאהיר כתריסר אנשים ביום ואילו כעת נרשמת עלייה גדולה במספר המבקרים במקום.

 

"לא הייתי בחמאם זה 12 שנה, מאז יום החתונה שלי", אמר חביב עיסא, מעצב שיער בן 32, בעודו נח בחדר הקבלה. "יש לי תוכנית מגירה להפסקות חשמל ולמחסור בדלק, אבל מעולם לא עלה בדעתי להכין תוכנית מגירה גם למים", הוא אמר. "בקצב הזה נזדקק לתוכנית לרגע שבו לא יישאר אוויר בעיר!".

 

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
כמו בתי מרחץ רבים, חמאם אל-מאליק א-זאהיר מחולק לשלושה אזורים מרכזיים כשלבו של המקום הוא חדר האדים המרכזי. בתוך החדר ניצבת במה קטנה וסביבה תאים קטנים שמצוידים בברזים שמספקים מים חמים וקרים בשפע ובקערות וסבון.

 

בחדר הקבלה: תה, מקטרות מים וחטיפים

אזור אחר בחמאם מיועד למסאז'ים ולקרצופים על ידי צוות המקום וכשההליך מושלם עוברים הלקוחות לעבר אזור הקבלה.

 

לקוחות שממתינים שתורם יגיע ואלה שנחים לאחר קרצוף טוב, יושבים על כיסאות מרופדים שמוצבים על במה מוגבהת. צוות המקום מגיש להם תה, מקטרות מים, חטיפים וקינוחים ועל הכול מפקח הבעלים של המקום באסם קבאב, שמכשיר הטלפון שלא מצלצל ללא הפסקה.

 

"מספר הלקוחות כמעט הוכפל והסיבה לכך שהם באים בימים אלה שונה, עכשיו זה הכרח בזמן שבעבר זה היה רק להנאה", אמר קבאב לסוכנות הידיעות הצרפתית. "אנחנו משתדלים לא לדחות לקוחות ומבקשים מאנשים לא להשתהות יותר מדי זמן כדי שנוכל לענות לצרכים של מספר האנשים הגבוה שרוצה לבוא להתרחץ", אמר הבעלים של החמאם.

 

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
בזמן שקבאבי מסייר בין חדרי החמאם השונים, לקוחות להוטים מצלצלים אליו ללא הפסקה והוא סוגר להם תורים לימים הקרובים, ומתנצל בפני לקוחות שקיוו להגיע באותם ימים, אך אינם יכולים מפאת חוסר מקום. "כבר ביטלתי הזמנה מסוחרים שרצו לשריין את החמאם כולו, הארכתי את שעות העבודה עד אחרי חצות וקניתי עוד סבון וציוד כדי לענות על העלייה בצרכים".

 

למרות המצב, הבעלים לא העלה את מחיר הכניסה

עם זאת, הבעלים של החמאם לא העלה את מחירי הכניסה והוא עדיין גובה 1,200 לירות סוריות (בסביבות 2.4 דולר) ומי שרוצה מסאז'ים וקרצופים צריך לשלם סכום קטן נוסף.

 

"כשאני מסתובב ושומע אנשים מדברים, כולם מדברים על נושא אחד: איך להשיג מים ומתי יחזור הדברים לקדמותם", אמר קבאב.

 

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

עבדאללה אל-עבדאללה, בן 46, נח בחדר הקבלה לאחר שסיים להתרחץ. הוא נערך לאכול מג'דרה, מאכל ים תיכוני המכיל עדשים עם אורז ובצל מטוגן, שאותו נוהגים לאכול לאחר ארוחה בחמאם. "בבית יש לי מחסור בחשמל, חימום ומים. כשיש חשמל אין מים וכשיש מים אין חשמל", סיפר אל-עבדאללה. "הייתי צריך לבוא לחמאם כדי למצוא מים, חשמל וחימום במקום אחד". למרות גילו הצעיר שיער ראשו אפור כמעט לגמרי, תוצאה של הקשיים הרבים שעבר לדבריו במהלך קרוב לשש שנות מלחמת אזרחים.

 

הסכסוך בסוריה פרץ במרס 2011 עם הפגנות אופוזיציה לא אלימות, אולם הידרדר למלחמת אזרחים עקובה מדם שגבתה את חייהם של יותר מ-310 אלף בני אדם וגרמה לעקירתם של יותר ממחצית מאוכלוסיית המדינה. "חצי מהשיער שלי האפיר בשנה הראשונה של המלחמה והחצי השני בשנים שלאחר מכן", סיפר אל-עבדאללה, חשמלאי במקצועו. "איבדתי כל כך הרבה מהחיים הבסיסיים, אבל אני והמשפחה שלי פשוט לא יכולים לאבד מים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
שעות העבודה במקום הוארכו עד אחרי חצות. חמאם אל-מאליק אל-זאהיר
צילום: AFP
מומלצים