שתף קטע נבחר
 

התמקחת? חסכת! כך תוזילו את הדירה שלכם

מחירי הדיור לא עוצרים - בדקנו איך אפשר לחסוך אלפי שקלים בכמה צעדים פשוטים, ומה לעשות כדי לשמור על הכסף שלכם כשאתם רוכשים דירה

המסע לעבר רכישת דירה כרוך בבדיקות רבות, דקדוק בפרטים ואימות נתונים. כל אלו אינם צריכים להרתיע אותנו מלקרוא, להבין לשאול שאלות ולהעיר הערות. ההבדל בין צרכן תמים ועצל לבין צרכן חכם וזהיר הוא ביכולת להתמקח, לשפר עמדות ולנהל את התהליך בצורה מקצועית, רצינית ועניינית.

 

מדריכים נוספים במדור קנייה מכירה השכרה

 

זה לא הכוח - זה הידע 

כשחלילה מחלה תוקפת את הגוף, אנו ישר נפנה לרופא מומחה, סביר להניח שלא נתייעץ עם אחד הדודים. במדינת ישראל, בכל מה שקשור לרכישת דירה, אנשים לוקחים יותר סיכונים. גם כשקונים דירה צריכה להיות אסטרטגיה - איך מחפשים, מאיפה מתחילים, איזה שאלות שואלים, מאיפה חוסכים ומתי נעזרים במומחים.

 

אנשי מקצוע קרי רוח ובעלי תחום התמחות, והם יכולים לסייע להפחית ממחיר הדירה ולקבל החלטות באופן מבוקר וענייני. המטרה שלהם היא להסתמך על נתונים מהשטח, ולאתר ממצאים מוצקים שיכולים לשנות את התמונה באופן מהותי על מנת למנוע הוצאות בעתיד. לדוגמה - איש מקצוע יכול לאתר בעיות צנרת שלא ניתן לזהות באופן חזותי.

 (צילום: Index Open) (צילום: Index Open)
(צילום: Index Open)

 

שם המשחק - מיקוח

אנחנו הישראלים ידועים בכישורי המסחר שלנו. כולנו מקפידים להתמקח. עם סוכן הביטוח, חברות התקשורת, האשראי והסלולר. אפילו כשאנחנו קונים בגדים אנחנו מבקשים הנחה. אבל באופן לא ברור, כאשר מדובר בקניית דירה - חלקנו פשוט מקבלים את התשובות שניתנות לנו כדין שמים. רבותיי, גם כשקונים דירה מתמקחים!

 

השאלה היא איך מתמקחים באופן נכון ומפיקים את המרב? כאשר זוג מסתמך על עצמו ולא על איש מקצוע, הוא בוחן את הבית באופן בסיסי ביותר - מחפש נזקים הנראים לעין. אבל, אם יתלווה אליו מהנדס, למשל, הוא יבצע בדיקות לאיתור תקלות שלא נראות לעין באמצעות מכשור ייחודי. בהתאם לממצאים, ניתן להתמקח באופן מנומק ומבוסס. בעיות בצנרת ובחשמל דורשות תיקון, ולכן יש לגלם את ההוצאות הללו במחיר - מה שיחסוך עשרות אלפי שקלים.

 

שמאי יכול להעריך את שווי הנכס ולוודא שאין חריגות בנייה או בעיות רישום. הערכת שווי הנכס ובדיקת מצבו הקנייני והתכנוני, מאפשרים להתמקח על מחיר הדירה. כך לדוגמה, דירת שלושה חדרים במרכז הארץ בקומה השנייה הוצעה למכירה ב-1.28 מיליון שקל. לאחר שהנכס נבדק על ידי אנשי מקצוע, התגלו בו חריגות בנייה - וכתוצאה מכך השמאי העריך את הנכס ב-1.13 מיליון שקל. במסגרת המו"מ הוצגו הממצאים, והושגה הנחה של 130 אלף שקל.

 

מונוגמיה בנקאית - OUT

כמה רוכשי דירות ברבעון האחרון ביצעו בדיקה בשלושה גופים בנקאיים בטרם נטלו את המשכנתא? ניחשתם נכון, מעט מאוד. להערכתי, כ-70% מהרוכשים לוקחים משכנתא מהבנק בו מתנהל חשבונם, ולא עורכים שופינג בין הבנקים. שימו לב: ברגע שאנחנו מגיעים עם הצעה נוגדת, אוטומטית אנחנו מתחילים את המו"מ בנקודה טובה יותר. אנחנו נראים רציניים, עשינו שעורי בית ויכולת המיקוח שלנו עולה.

 

נוסף על כך, שיעורי הריביות בין הבנקים עשויים להשתנות בהתאם לתמהיל המוצע. לכן, כאשר אנו משווים בין בנק לבנק - חשוב לראות את מכלול התמונה בתמהיל המוצע (תמהיל משקף את הפריסה של המשכנתא למספר אפיקים - למשל צמוד מדד, צמוד פריים, ריבית קבועה או משתנה צמוד דולר וכדומה).

 

לווים רבים טועים לחשוב שלמשכנתא אין עלויות נלוות. הם אינם מתייחסים לעלויות כמו ביטוחי משכנתא, עמלות פתיחת תיק, הערכת שמאי, ייפוי כוח נוטריוני - והחשוב מכולם: השינויים בגובה ההחזרים החודשיים, כתוצאה משינויים רגולטורים. כמו כל גוף מסחרי, גם הבנק פועל למטרות רווח. אל תתביישו להתמקח עם הפקידים ואף להיעזר ביועץ שיעמוד ביניכם לבין הבנק. הניסיון שלו שווה הרבה כסף.

 

אז נכון, כל יועץ גובה שכר טרחה, שלעתים מסתכם בסכום לא מבוטל. השאלה שעלינו לשאול את עצמנו היא האם בניכוי שכרם של אותם יועצים, עדיין חסכנו כסף ואף הרווחנו. זכרו שבמקרים רבים החיסכון כפול: פעם ראשונה כשמתגלים ממצאים המצדיקים הפחתה במחיר הדירה, מה שמעמיד אותנו בעמדת מיקוח טובה יותר; ופעם שנייה כאשר החשיפה שלנו לסיכונים פוחתת ואנחנו חוסכים הוצאות הבלתי צפויות.

 

הכותב הוא מבעלי המיזם המרכז הישראלי לצרכנות נדל"ן המלווה רוכשי דירות בהליך הקנייה ונטילת משכנתאות

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים