בנקים לא יוכלו להפלות נכים בקבלת משכנתא
תיקון לחוק שמקדמת ועדת הכספים, יחייב את הבנקים לתת משכנתא לנכים שחברות הביטוח מסרבות למכור להם ביטוח משכנתא. כיום לא מעט נכים מודרים מקבלת משכנתא בשל היעדר ביטוח
ועדת הכספים החליטה היום (ג') פה אחד לקדם תיקון לחוק הבנקאות שיאסור על הבנקים להפלות לרעה נכים בקבלת משכנתאות לדיור בגלל מגבלות שמטילות חברות ביטוח המשכנתא, ביטוח המהווה תנאי סף לאישור המשכנתא.
הצעת החוק מבקשת לתקן את חוק הבנקאות (שירות ללקוח) בתוספת של פסקה, לפיה: "לא יסרב תאגיד בנקאי לתת הלוואה לדיור לאדם עם מוגבלות, אם הסירוב הוא בשל כך שאותו אדם אינו יכול לרכוש לעצמו ביטוח חיים בשל מוגבלותו". דברי ההסבר להצעה מציינים כי הסירוב של חברות הביטוח איננו גורף, אולם מדובר במקרים רבים.
ההחלטה התקבלה בתום דיון ראשון בהצעת חוק פרטית לעניין זה במטרה להרחיב אותה בעוד שבועיים בתוספת של הקמת קרן ממשלתית לגיבוי המשכנתאות לנכים ולשיפוי חברות הביטוח והבנקים במקרים של קשיים בהחזר ההלוואה.
יו"ר הוועדה ח"כ משה גפני (יהדות התורה) אמר כי הקרן צריכה כ-100 מיליון שקל ובמימון שלה ישתתפו חברות הביטוח והבנקים למשכנתאות לצד הממשלה ובהשתתפות בנק ישראל בהליכי הקמתה.
גפני תבע מהמפקחת על הבנקים בבנק ישראל לא להמתין עד לסיום החקיקה אלא להורות בינתיים לבנקים להסיר את המגבלה ממבקשי המשכנתאות הנכים. נציגת הבנק עודדה פרץ השיבה: "אנחנו מזדהים עם הקושי הזה של אוכלוסיית הנכים, אבל הפתרון צריך לבוא מצד המדינה, אם היא רוצה לממש את זכותם לדירה, ואם מדובר על ערבות הדדית".
"אין דין ואין דיין"
יש לציין כי לא מדובר בדיון ראשון בסוגיה, אבל עד כה לא נעשה מאמץ יסודי ועקבי לשים קץ למצב הזה. היום הוא עלה בעקבות הצעת חוק של 16 ח"כים בראשות קארין אלהרר (יש עתיד).
אלהרר, בעצמה נכה הרתוקה לכיסא גלגלים, אמרה בדיון: "אנחנו מדוברים על אנשים עם מוגבלות, שיש להם יכולת החזר של המשכנתא, כי יש להם הכנסה ולא רק קצבאות. אנחנו לא מבקשים דירות במתנה, אלא רק שביטוח החיים לא יהיה חסם. התחייבתי בוועדת השרים שדנה בהצעת החוק, לייצר תיאום כלשהו בין הצדדים המעורבים שיגיעו לפתרון מקובל. הפתרון שמציע גפני הוא יצירתי. גם סגן שר האוצר מדבר על הקמת קרן שהממשלה תהיה ערבה לה".
אלהרר הוסיפה: "חברות הביטוח הן עסק כלכלי והלוואה לנכה היא בשבילם סיכון נוסף שהן לא מוכנות לקחת. ככה הן מתנהלות כשאין דין ואין דיין. הבנקים לא מוכנים לתת משכנתאות ללא ביטוחי חיים כדי שלא יהיו מעורבים בתמונות של נכים המפונים מבתיהם בגלל אי פירעון של ההלוואה. ניסינו אופציה שנייה, מנהלית, שתחייב את חברות הביטוח לתת את ביטוח החיים למי שנבדק והוכר כבעל יכולת לפרוע את ההלוואה, כמקובל למבוטחים שאינם מוגבלים. לזה התנגד אגף שוק ההון שטען כי לא ניתן מצדו לחייב את חברות הביטוח. הנחנו את החוק בתחילת הקדנציה של הכנסת. אני מרגישה שסופה קרב כך שהחוק בוער לי".
מיכל היימן, הממונה על ביטוחי חיים באגף שוק ההון והביטוח השיבה: "חברות הביטוח נוהגות לעשות חיתום רפואי לכל אדם שמבקש לרכוש ביטוח חיים. אבל אנחנו יודעים שהיום יש חברות שמציעות את הביטוח ולא דורשות את המבחן הרפואי, לפחות לשלוש השנים הראשונות ובסכומים המוגבלים בין 300 אלף שקל ל-500 אלף שקל, תלוי בחברה, כך שזה יכול לתת מענה לבעיה, לפחות חלקי".
לדברי ישראל הבר מהנציבות לשוויון זכויות למוגבלים: "כרגע המצב לא מעודד. לא הגשנו אף כתב אישום כי אין לנו סמכות חקירה ומי שמקבל את הפניות ויכול להגיב זה אגף הפיקוח שלנו. אפשר לתקן את החוק כך שהמפקח ידווח לנו ואנחנו נאכוף".
בסיכום הדיון, גפני ביקש לקבל תוך שבועיים מכל הגורמים מתווה שיפתור את בעיית הנכים וכאיזון יביא להקמת קרן עם הבנקים וחברות הביטוח. כל זה יחד עם תיקון המצב החוקי והטלת סנקציות על הסרבנים.