ר' ההגבלים: איסור על מחיר מינימום למוצרים
הממונה על רשות ההגבלים העסקיים, מיכל הלפרין, פרסמה טיוטה האוסרת על קיומם של הסדרים - במסגרתם ספק מכתיב ללקוח שלו את המחיר שבו תימכר הסחורה. זאת למעט במקרים בהם לא קיים חשש לפגיעה בתחרות
הסדר הכתבת מחיר בין ספק לקמעונאי ייחשב הסדר כובל אם לא הוצדק מבחינת תחרותית. כך קובעת טיוטת מדיניות שפרסמה היום (ד') מנהלת רשות ההגבלים העסקיים, מיכל הלפרין. הטיוטה עוסקת בהסדרים שבמסגרתם ספק מכתיב ללקוח שלו, זה שנמצא בשלב העוקב של שרשרת האספקה, את המחיר שבו תימכר הסחורה.
על פי הטיוטה, הסדר הכתבת מחיר שבין ספק לבין קמעונאי ייחשב כהסדר כובל, למעט במקרים בהם ההסדר לא מעורר חשש לפגיעה בתחרות בשוק הספציפי (למשל, בגלל שיש תחרות בין-מותגית חזקה ואין חשש שההסדר יוביל למחיר מתואם) או במקרים בהם ההסדר הוא לצורך השגת תועלת פרו-תחרותיות מובהקת, למשל עידוד ההשקעה של הקמעונאים בקידום מכירת המוצר באמצעות מתן שירותים נלווים, כשקיים צורך בכך בהתאם לאופי המוצר והתחרות הבין-מותגית בשוק.
הטיוטה מתייחסת להסדרים במסגרתם קובע הספק רמת מחיר מזערית או קבועה, ונועדה להחמיר את היחס להסדרי הכתבת מחיר משום שתוצאתם הישירה של הסדרי הכתבת מחיר היא הגבלתה של התחרות התוך-מותגית – כלומר התחרות בין קמעונאים על שיווק מוצר של אותו ספק.
לפי רשות ההגבלים, הצורך בפרסום טיוטת המדיניות התחדד על רקע פסק דינו של בית המשפט העליון בפרשת שופרסל, שקבע כי הסדרים אנכיים (הסדרים בין ספק לבין לקוח), ובכלל זה הסדר הכתבת מחיר מינימום, ייבחנו בהתאם לפגיעה האפשרית בתחרות כתוצאה מההסדר.
פסק הדין בעניין שופרסל שינה את הדין שהיה קיים ביחס להסדרי הכתבת מחיר מינימום, שכן עד לאותו פסק דין, הסדרים אלה נחשבו אסורים באופן מוחלט ללא כל קשר למידת פגיעתם בתחרות. על רקע זה נוצר הצורך להבהיר את עמדת הרשות ביחס להסדרי הכתבת מחיר ולציין את הנסיבות המיוחדות בהן הסדר מסוג זה לא ייחשב להסדר כובל אסור.
הטיוטה עומדת לשימוע ציבורי וניתן להעיר עליה הערות עד ליום 22.2.17.