מהפריצה הרוסית ועד "יצאניות במלון": הקשר הרוסי לטראמפ
שמונה ימים לפני שייכנס לתפקידו בבית הלבן, נשיא ארה"ב הנבחר מכחיש בתוקף את הדו"ח השקרי, לטענתו, שרוסיה מחזיקה בתיעוד מביך שלו עם יצאניות במלון. לפי הטענות, רוסיה מחזיקה בתיעוד כדי לסחוט אותו כשברקע ההאשמות האמריקניות שהקרמלין התערב והביא לבחירתו של טראמפ. כל הפרטים הידועים עד כה
בעוד שמונה ימים יגיע דונלד טראמפ לגבעת הקפיטול בוושינגטון ויושבע לנשיאה ה-45 של ארצות הברית. אך לנשיא ארה"ב הנבחר, שגבר על הילרי קלינטון בבחירות בנובמבר האחרון, דרך רצופת מכשולים כשברקע טענות למעורבות רוסית עמוקה שסייעה לו, בין היתר, לזכות בכיסא בבית הלבן. פרט המידע האחרון שסיבך את טראמפ הוא אותו "תיעוד מביך", שנטען כי רוסיה מחזיקה ובו נראה טראמפ עם יצאניות במלון במוסקבה. אלה כל הפרטים הידועים עד כה במערכת היחסים בין הקרמלין למי שיהפוך רשמית למנהיג העולם החופשי ב-20 בינואר.
"טראמפ במלון במוסקבה עם יצאניות". התיעוד המביך
אתמול בלילה (ד') דיווחה רשת הטלוויזיה האמריקנית CNN כי לטראמפ ולנשיא היוצא ברק אובמה הוצגו בשבוע שעבר מסמכים מסווגים ובהם מידע שלפיו סוכנים רוסים טוענים כי יש ברשותם מידע רגיש, אישי וכלכלי על טראמפ.
על פי הדיווח, שפורסם לראשונה באתר "באזפיד", בדו"ח נטען כי הרוסים מחזיקים בתיעוד מביך של טראמפ בעת ששהה במלון ריץ קרלטון במוסקבה עם יצאניות ב-2013. בין היתר נטען בדו"ח כי היצאניות הטילו את מימיהן על המיטה בחדר, שבו שהו בעבר הנשיא אובמה ורעייתו מישל, לבקשת טראמפ ולעיניו.
הטענות הוצגו בשני עמודים שהתווספו לדו"ח שהגישו סוכנויות הביון האמריקניות בנוגע להתערבות הרוסית בבחירות לנשיאות. בדו"ח נטען גם כי המלון היה מאובזר במצלמות ומיקרופונים של שירות הביון הרוסי (FSB) והרוסים הקליטו כל דבר שחפצו בו.
"התנהגותו הלא נאותה של טראמפ במהלך השנים אפשרה לשלטונות במוסקבה להשיג מספיק מידע מביך על המועמד הרפובליקני כדי שהם יוכלו להשתמש בו מתי שיחפצו בכך", נקבע בדו"ח המודיעין האמריקני. על פי ההערכות בוושינגטון, הרוסים עקבו אחרי טראמפ במשך תקופה ארוכה, ובמהלך ביקוריו במוסקבה האזינו לטלפון שלו וניהלו אחריו מעקבים.
ה-FBI חוקר את האמינות ואת הדיוק של הטענות האלה, שמסתמכות בעיקר על מידע ממקורות רוסיים, אך טרם אישר את נכונות הפרטים שכתובים בתזכירים.
ראש המודיעין האמריקני ג'יימס קלאפר אמר הלילה כי שוחח עם טראמפ על הדלפת הדו"ח והביע באוזניו תדהמה עמוקה מההדלפה, וכי שניהם הסכימו ש"מדובר בדבר הרסני ומזיק לביטחוננו הלאומי". עוד אמר קלאפר כי הוא לא סבור שמישהו בקהילת המודיעין האמריקנית אחראי להדלפת את הדו"ח.
במקביל, הלילה נחשף כי מחבר הדו"ח הוא כריסטופר סטיל, קצין לשעבר בסוכנות הביון הבריטית (MI6). את זהותו חשפו גורמים המעורים בפרטי הפרשה, על פי דיווחים של ה"וול סטריט ג'ורנל" האמריקני ושל כלי תקשורת בריטיים שונים.
את תגובתו של סטיל בן ה-52, כיום אחד ממנהלי חברת המודיעין העסקי הלונדונית "Orbis", לא הצליחו כלי התקשורת להשיג. ה"דיילי טלגרף" הבריטי דיווח כי סטיל עזב את ביתו שבמחוז סארי בדרום-מזרח אנגליה ו"ירד למחתרת" בשל חשש לחייו, לאחר שהבין ששמו עומד להתפרסם.
"ציד מכשפות פוליטי!". ההכחשות
טראמפ לא נשאר חייב נוכח הפרסום, והגיב אתמול, כהרגלו, בחשבון הטוויטר שלו: "אלה חדשות מזויפות - זה לגמרי ציד מכשפות פוליטי!". בצהריים הוא יצא במתקפה גם נגד ארגוני המודיעין של ארצו - שוב, דרך הטוויטר.
דוברו של נשיא רוסיה ולדימיר פוטין, דמיטרי פסקוב, הכחיש גם הוא את הטענות שלפיהן הקרמלין מחזיק במידע מביך על טראמפ. פסקוב, אחד האנשים המקורבים ביותר לפוטין, דחה את הדיווחים בתקשורת האמריקנית ואמר שמדובר ב"המצאה גמורה, שטות מוחלטת".
לדבריו, הקרמלין "לא מעורב באיסוף מידע מביך", והפרסומים האחרונים נועדו לפגוע ביחסי רוסיה-ארה"ב. "ההיסטריה נועדה לשמר את ציד המכשפות הפוליטי", הבהיר הקרמלין.
לפנות ערב אתמול ערך טראמפ במנהטן את מסיבת העיתונאים הראשונה שלו מאז הניצחון בבחירות בחודש נובמבר, והתייחס בפתח דבריו לפרשה. טראמפ אמר כי מדובר ב"שטות שפורסמה, אולי על ידי סוכנויות המודיעין, ולא הייתה צריכה להיכתב". הוא הוסיף כי זו "בושה שסוכנויות המודיעין אפשרו למידע שקרי כזה להתפרסם", וחזר על ההשוואה לגרמניה הנאצית שצייץ בטוויטר בצהריים.
את אתר "באזפיד" כינה טראמפ "ערמת זבל", והדגיש כי האתר "יסבול מהשלכות הדו"ח". לאחר הדברים התעמת עם כתב רשת CNN וכינה את האתר של הרשת "אתר חדשות מזויפות". ב-CNN הגיבו לדברים, ואמרו כי "החלטתנו לפרסם דיווח שנבדק בזהירות היא שונה בהרבה מההחלטה של 'באזפיד' לפרסם תזכירים לא מבוססים".
"פוטין הורה על התערבות בבחירות לטובת טראמפ". המעורבות הרוסית
את המסמכים המסווגים הציגו בשבוע שעבר ארבעת ראשי סוכנויות המודיעין האמריקניות הבכירים – ראש מנהל המודיעין ג'יימס קלאפר, ראש ה-FBI ג'יימס קומי, ראש ה-CIA ג'ון ברנן וראש ה-NSA מייק רוג'רס.
גורמים שהיו בפגישה אמרו ל-CNN כי ראשי הסוכנויות הציגו בפגישות מידע שלפיו היה בידי רוסיה מידע שיכל להזיק לשתי המפלגות בארה"ב, גם הדמוקרטית וגם הרפובליקנית, אך הם שחררו רק את המידע שהזיק למפלגה הדמוקרטית ולמועמדת שלהם לנשיאות, הילרי קלינטון.
על פי המידע שפורסם ועוסק בחקירת מתקפות הסייבר שבוצעו במהלך הבחירות לנשיאות בארה"ב, מפנות סוכנויות הביון אצבע מאשימה ישירות לעבר הנשיא הרוסי. "אנו מעריכים בביטחון רב כי פוטין הורה על התערבות בקמפיין הבחירות לטובתו של טראמפ", נכתב בדו"ח בן 25 עמודים שפורסם לציבור הרחב.
"המאמצים הרוסיים הופעלו ממניעים פוליטיים ואישיים", נקבע. "ההערכה היא שפוטין וממשלתו שאפו לסייע לסיכוייו של טראמפ מול קלינטון. פוטין פיתח העדפה ברורה לטובתו של טראמפ, המעיט בערכה של קלינטון והדגיש באופן פומבי עד כמה היא לא מועדפת עליו". יחד עם זאת הובהר כי "לא בוצעה הערכה בנוגע למידת ההשפעה שהייתה לפעילות הרוסית על תוצאות הבחירות".
הדו"ח הינו המסמך המפורט ביותר שגובש על ההתערבות הרוסית בבחירות האמריקניות, שכללה פריצות למחשבי המפלגה הדמוקרטית ולמחשב של עוזרה של קלינטון, ג'ון פודסטה. מהדו"ח עולה כי מעבר לפריצות, רוסיה הפעילה "טרולים" ברשת שכתבו תגובות שלילות נגד הממשל ברשתות החברתיות.
כמו כן נטען כי סוכנות המודיעין של צבא רוסיה (GRU) העבירה מידע שאגרה ממחשבי גופי המפלגה הדמוקרטית לאתר ההדלפות "ויקיליקס" - דיווח שמייסד האתר ג'וליאן אסאנג' הכחיש פעם אחר פעם. בדו"ח לא נרמז כי רוסיה השפיעה על ספירת הקולות או שבוצעו שיבושים למכונות ההצבעה ביום הבחירות.
לפני הפגישה עם בכירי גופי המודיעין שתדרכו אותו על הממצאים אמר טראמפ בראיון ל"ניו יורק טיימס" כי ההתעסקות בפריצה שרוסיה ביצעה לכאורה היא "ציד מכשפות פוליטי" שמבצעים יריביו, וזאת משום שהם "לוקחים קשה את ההפסד בבחירות". בצאתו מהתדריך אמר כי "בעוד רוסיה, סין, מדינות אחרות וקבוצות שונות מנסות באופן מתמיד לפרוץ למערכות הממשל והעסקים שלנו - לא הייתה לכך כל השפעה על תוצאות הבחירות".
עם זאת, ראש סגל הבית הלבן הבא ואחד האנשים המקורבים ביותר לטראמפ, ריינס פרייבוס, אמר ביום ראשון בראיון לרשת "פוקס ניוז" כי טראמפ מקבל את המסקנה שלפיה תקיפות הסייבר של רוסיה נועדו לשבש את תוצאות הבחירות. פרייבוס הוסיף כי "ייתכן שיינקטו פעולות בתגובה".
35 דיפלומטים רוסים גורשו. התגובה האמריקנית
כבר לפני כחודש פורסם כי מממצאים של ה-CIA
עולה כי רוסיה התערבה בבחירות לנשיאות ארה"ב, וכי "במוסקבה מתנהל קמפיין של הטרדה נגד דיפלומטים אמריקנים". בתגובה לכך, ובצעד דיפלומטי חריג וחריף, הודיע ממשל אובמה כי הוא מגרש 35 דיפלומטים רוסים
מהמדינה וסוגר שני מתחמים רוסיים לאיסוף מודיעין – בניו יורק ובמרילנד. לדיפלומטים הרוסים המשרתים בשגרירות בוושינגטון ובקונסוליה בסן פרנסיסקו ניתנו 72 שעות לארוז את החפצים ולעזוב את ארה"ב.
"אלו ההשלכות למעשיה של רוסיה", מסר הנשיא אובמה מיד עם פרסום הצעדים התקיפים ביותר של ממשלו נגד מוסקבה. אובמה הוסיף: "זו הפרה של כללי התנהגות בינלאומיים. הסנקציות הן לא סך התגובה שלנו להתנהגות האגרסיבית של רוסיה. אנחנו נמשיך בפעולות אחרות ונוספות בזמן ובמקום שנבחר, ולא כולן יתפרסמו לציבור".
בסוכנות הידיעות הרוסית "אינטרפקס" דווח כי בכירים במשרד החוץ הרוסי מסרו כי הסנקציות האמריקניות החדשות "אינן מועילות ויפגעו בשיקום היחסים הבילטראליים". גורם בכיר בפרלמנט הרוסי הוסיף כי ההחלטה של וושינגטון להטיל עיצומים כה חריפים על רוסיה היא "מהלומת מוות של גוויות פוליטיות".
"במפלגה הדמוקרטית זממו להכפיש את סנדרס". הפריצות
ביולי האחרון, בעיצומו של קמפיין הבחירות לנשיאות ארה"ב הודיע ה-DCCC, גוף של המפלגה הדמוקרטית המגייס כסף עבור מועמדי המפלגה לבית הנבחרים, כי נפל קורבן לפריצה של האקרים. "ייתכן שהפריצה קשורה להאקרים רוסים", נמסר אז, יום אחרי שסוכנות הידיעות "רויטרס" חשפה כי נודע לה שהאקרים פרצו גם לרשת המחשבים של הקמפיין של קלינטון שמושבו בברוקלין.
כשבוע לפני כן, פרסם האתר "ויקיליקס" כ-20 אלף מיילים ומסמכים שנשלחו על ידי גורמים ב"וועידה הדמוקרטית הלאומית" (DNC). לפי המסמכים שהודלפו, גורמים במפלגה הדמוקרטית ניסו להכפיש את שמו של ברני סנדרס, שהתמודד מול קלינטון בפריימריז, כדי לחזק את סיכוייה של קלינטון לזכות במועמדות המפלגה לנשיאות.
החשיפה הביאה להתפטרות יו"ר הוועידה, דבי וסרמן-שולץ, והעיבה על הכינוס הגדול של המפלגה הדמוקרטית בפילדלפיה.
מומחי סייבר וגורמים אמריקנים רשמיים אמרו כבר אז כי יש ראיות לכך שרוסיה היא שיזמה את הפריצה למחשבי ה"וועידה הלאומית הדמוקרטית", כדי לפרסם מידע רגיש מתוך מיילים של המפלגה וכך להשפיע על הפוליטיקה האמריקנית.