שתף קטע נבחר

 

חוזר למגרש הפוליטי: מובארק, גמאל מובארק

הבחירות לנשיאות מצרים ייערכו רק ביוני 2018, אך נראה שסממני השלטון המושחת טרום עידן א-סיסי מכוונים לקאמבק. בין המגששים: גמאל מובארק (הבן של), יו"ר הוועדה לאנרגיה אטומית לשעבר מוחמד אל-בראדעי, וראש הממשלה בתקופת שלטונו של חוסני מובארק, אחמד שפיק

 

גישושים פוליטיים במצרים    (צילום: אורי דוידוביץ')

גישושים פוליטיים במצרים    (צילום: אורי דוידוביץ')

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

האנשים שמחפשים קאמבק פוליטי בארץ הנילוס. בתחילת השבוע אירחה נבחרת מצרים בכדורגל את נבחרת תוניסיה במסגרת משחק ידידות רגע לפני אליפות אפריקה. מה שהסב את תשומת הלב של המצרים לא היה כר הדשא, אלא ההתרחשות באחד היציעים באצטדיון בקהיר. באופן לא שגרתי נצפו שם האחים למשפחת מובארק, גמאל ועלאא, הבנים של נשיא מצרים לשעבר, יושבים כמו אחרוני האוהדים ביציע רגיל וצופים במשחק. אותם אחים שסימלו את השחיתות של משטר

חוסני מובארק.

 

בסרטונים והתמונות שהועלו מהיציע ניתן היה לראות כיצד הקהל המשולהב לא מפספס רגע דל כדי לעשות תמונת סלפי עם שני האחים שלפני חמש שנים נתפסו כחלק מרכזי ממשטר הדיכוי של אביהם שהודח. בהמשך ניתן היה לראות כי גמאל מובארק התקשה לצאת מהאצטדיון מרוב האוהדים שרצו להצטלם איתו.

 

אין מדובר בהופעה הפומבית הראשונה של שני האחים לחוד וביחד מאז הם שוחררו מבית הסוהר בינואר 2015, אחרי שריצו ארבע שנות מאסר. ואולם, בתקשורת המצרית ראו בהופעה התקדימית במגרש הכדורגל סוג של "עליית מדרגה". שני האחים הועמדו לדין אחרי נפילת אביהם בפרשת הרג המפגינים שזכתה לכינוי "משפט המאה".

מימין לשמאל: גמאל מובארק, אביו חוסני, אמו סוזן, אחיו עלאא ואשתו של עלאא  (צילום: AFP) (צילום: AFP)
מימין לשמאל: גמאל מובארק, אביו חוסני, אמו סוזן, אחיו עלאא ואשתו של עלאא (צילום: AFP)

צופה במשחק מהיציע ()
צופה במשחק מהיציע

אטרקציה בקהל: האחים מובארק מצטלמים עם אחד האוהדים ()
אטרקציה בקהל: האחים מובארק מצטלמים עם אחד האוהדים

מימין לשמאל: האחים עלאא וגמאל מובארק מאחורי הסורגים בעת דיון במשפטם (צילום: AFP) (צילום: AFP)
מימין לשמאל: האחים עלאא וגמאל מובארק מאחורי הסורגים בעת דיון במשפטם(צילום: AFP)

האחים מובארק הואשמו בשחיתות. עוד פרשה אחת בדרך לניקוי שמם (צילום: AFP) (צילום: AFP)
האחים מובארק הואשמו בשחיתות. עוד פרשה אחת בדרך לניקוי שמם(צילום: AFP)
 

 

האחים זוכו, אך בהמשך הורשעו בפרשת שחיתות שבמהלכה הואשמו בגניבת מיליוני דולרים מהתקציב של לשכת הנשיאות. הפרשות האלה כבר מאחוריהם, וכעת נותרה בפניהם פרשה אחת שבמסגרתה הם מואשמים בהטיית הבורסה המצרית. מדובר במכשול האחרון שאם יצליחו לעבור אותו - יוכלו לנקות את שמם לחלוטין.

 

ביוני 2018 יגיעו אזרחי מצרים לקלפיות כדי לבחור את נשיא מצרים הבא, ובאופן לא מפתיע הושק באחרונה דף בפייסבוק שקורא להריץ את גמאל לנשיאות. לדף יש כבר 94 אלף עוקבים, במה שנראה כמו ניסיון לממש את הדופק של הציבור המצרי על רקע המצב הכלכלי הקשה והאכזבה משלטונו של עבד אל-פתאח א-סיסי.

 

נראה כי אין עדיין תמימות דעים בנוגע לסוגיה הנפיצה, כמו גם להופעתו הפומבית של גמאל לצד אחיו במשחק כדורגל. "אנשים רבים סבורים שהעידן של נשיא מצרים לשעבר, מובארק, לא היה כזה גרוע כמו שאומרים חלק מהאזרחים", אמרה באכזבה מרואיינת בתוכניתו של השדרן הפופולרי עמרו אדיב בתגובה לתמונות. היא אף הביעה פליאה מההמולה של האוהדים הצעירים סביב גמאל ועלאא שרוצים לעשות איתם סלפי ו"לא רואים בהם פושעים". היא הוסיפה כי "הייתי מצפה שהם לא יגיעו". מרואיינת אחרת באולפן דווקא טענה שאין שום בעיה: "הם אזרחי מצרים".

 

אדם נוסף שלא רואה בכך בעיה הוא העיתונאי המצרי חאלד סלאח. "למען האמת, כשראיתי את התמונות לא צפו אצלי תחושות שליליות. מדובר באזרחים שנשפטו וזוכו בחלק מהפרשות והורשעו בפרשות אחרות וערערו על פסקי הדין. הם לא ברחו מחוץ למצרים. לא שמענו איזושהי הדלפה שבה הם הכתימו את שמה של המדינה". ימים יגידו אם גמאל מובארק יצליח לעשות את הבלתי-ייאמן ולפלס את דרכו בחזרה לזירה הפוליטית.

האחים מובארק עם אמם סוזן (צילום: AFP) (צילום: AFP)
האחים מובארק עם אמם סוזן(צילום: AFP)

האם דרכו לצמרת נסללת? גמאל מובארק (צילום: AP) (צילום: AP)
האם דרכו לצמרת נסללת? גמאל מובארק(צילום: AP)

אל-בראדעי ()
אל-בראדעי

מי שעוד מגשש את דרכו בתחום הפוליטי הוא לא אחר מאשר מוחמד אל-בראדעי, לשעבר יו"ר הוועדה הבינלאומית לאנרגיה אטומית. אל-בראדעי נחשב לאחד מסמלי "מהפכת 25 בינואר" ומי שיצא יחד עם המפגינים נגד שלטון מובארק בשם ערכי החירות והדמוקרטיה. לבחירות ביוני 2012 אל-בראדעי החליט שלא להתמודד, אך הקים את מפלגת "א-דוסתור" בניסיון לתקוע יתד בזירה הפוליטית במצרים.

 

ביוני 2013 חבר אל-בראדעי יחד לנשיא מצרים כיום ושר ההגנה דאז א-סיסי, כדי להדיח את נשיא מצרים הנבחר מתנועת האחים המוסלמים, מוחמד מורסי. אל-בראדעי היה למעשה חלק מממשלת המעבר ושימש כסגנו של הנשיא הזמני, עדלי מנסור, אך באוגוסט 2013 עקב דיכוי אלים של הפגנת האחים המוסלמים בכיכר ראבעה אל-עדוויה מצד כוחות הביטחון, החליט אל-בראדעי להתפטר ובהמשך אף עזב את מצרים לגולה.

שפיק (צילום: gettyimages) (צילום: gettyimages)
שפיק(צילום: gettyimages)

מאז הוא הפך לאחד המבקרים החריפים של השלטון המצרי ועושה שימוש בעיקר בחשבון הטוויטר הפופולרי שלו. השבוע, אחרי שלוש שנים, התייצב אל-בראדעי לראיון טלוויזיוני ראשון לערוץ "אל-ערבי" המשדר מלונדון ושם לא חסך שבטו משלטון א-סיסי: "קיוויתי שאני אטעה לגבי מה שיקרה במצרים, אך צדקתי". בראיון הוא רמז על כוונתו לחזור לפעילות הציבורית, אך לא ממש פירט.

 

הראיון המדובר הספיק לעורר הדים רבים במצרים. השדרן המצרי אחמד מוסא שידוע כמקורב למשטר, פרסם שורה של קלטות שבהן נשמע אל-בראדעי "מלכלך" על אנשי "מהפכת 25 בינואר", על צבא מצרים, על אנשי תקשורת ואישי ציבור, מה שהוסיף שמן למדורה. חברי פרלמנט במצרים אף דרשו לשלול ממנו עיטורים שהוא קיבל על פועלו והיו כאלה שגם ביקשו לשלול את אזרחותו.

א-סיסי (צילום: AFP) (צילום: AFP)
א-סיסי(צילום: AFP)

"אל-בראדעי הוא כלי שרת של האחים המוסלמים ושל המערב", האשים בראיון חבר הפרלמנט מוסטפא בכרי, שהוסיף כי בחוק האזרחות נאמר כי ניתן לשלול אזרחות למי שקשר קשר נגד הביטחון הלאומי של מצרים בשיתוף פעולה עם גורמים חיצוניים: "אל-בראדעי קשר קשר ולכן אני מיישם את החוק".

 

מי שעוד עוקב בעניין אחר המתרחש הוא ראש ממשלת מצרים האחרון בזמן מובארק, אחמד שפיק, שהתמודד לנשיאות מצרים מול מוחמד מורסי והפסיד בפער זעום. לאחר מכן הוא עזב את מצרים לאיחוד האמירויות מחשש שייעצר בגין שחיתות. אך בשבועות האחרונים השלטונות הסירו אותו מרשימת המבוקשים בשדות התעופה ברחבי המדינה, מה שמכשיר את הקרקע בפני חזרתו למצרים אולי להתמודדות ראש בראש מול א-סיסי.

 

אך עם כל הכבוד לכל אלה שמגששים את דרכם בחזרה, נראה שמה שצריך להטריד ומטריד את א-סיסי יותר מכל הוא המצב הכלכלי שעדיין לא משתפר וגורם לתסכול בקרב לא מעט מהאזרחים. א-סיסי ביקש באחרונה מהאזרחים לחכות חצי שנה כדי לראות שיפור ממשי. בשבועות האחרונים הועלה לרשת סרטון שהפך לוויראלי ומתעד משאל רחוב של אשת תקשורת שבדרכה נקרה אדם זקן ושאלה אותו מה מפריע לו במדינה: "יוקר המחיה. אני לא יכול לפרנס את אשתי. היא עזבה אותי אחרי 30 שנה והלכה להורים". בהמשך עוברת אורח התפרצה לראיון ואמרה כי אנשים כמותם הורסים את המדינה: "אתם אנשים זבל". בסוף הראיון פרץ האדם הזקן בבכי ואמר לאשת התקשורת: "את אמיצה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
גמאל ואביו חוסני מובארק
צילום: AFP
מומלצים