שגרירת צרפת: "זכותנו להביע עמדה בנושא הסכסוך הישראלי-פלסטיני"
שלושה ימים לפני ועידת פריז המתיימרת להחיות את תהליך השלום בין ישראל לפלסטינים, אמרה שגרירת צרפת בישראל בראיון לאולפן ynet כי "לקהילה הבינלאומית יש זכות להביע עמדה בנושא". זאת בתגובה לדבריו של נתניהו מוקדם יותר, כי "הוועידה היא הונאה פלסטינית בחסות צרפתית"
שגרירת צרפת בישראל, הלן לה גל, התייחסה היום (ה') בראיון לאולפן ynet לוועידת השלום שתתקיים בשבוע הבא, ואמרה כי "לקהילה הבינלאומית יש זכות להביע עמדה בנושא". בעוד שלושה ימים יתכנסו בפריז שרי חוץ מ-70 מדינות מרחבי העולם כדי לדון על הסכסוך הישראלי-פלסטיני, מתוך כוונה להחיות את תהליך השלום.
השגרירה לה גל הגיבה על דבריו של ראש הממשלה בנימין נתניהו, שאמר מוקדם יותר כי "מדובר בוועידה שהיא הונאה פלסטינית בחסות צרפתית, שמטרתה להוביל לאימוץ עמדות אנטי-ישראליות נוספות". נתניהו אמר את הדברים בפגישתו עם שר החוץ הנורבגי בורגה ברנדה, והגדיר את הוועידה כ"מאמצים נוספים שהורסים את סיכויי השלום".
"כמובן שאני לא מסכימה", אמרה לה גל בתגובה לדברים. "אנחנו חושבים שהוועידה הזאת יעילה בגלל שאין כרגע משא ומתן בין ישראל לפלסטינים". לדבריה, נתניהו הוזמן לקחת חלק בפגישה אחרי הוועידה עם יו"ר הרשות הפלסטינית אבו מאזן ונשיא צרפת פרנסואה הולנד.
"נתניהו לא רצה לבוא, אבל הרעיון היה להגיב לרצונו לנהל דיון ישיר עם מר עבאס. אנחנו פתוחים לכך", אמרה. "בכל מקרה, בעתיד המשא ומתן צריך להיעשות בין שני הצדדים, ועל זה אנחנו מסכימים לחלוטין עם ראש ממשלת ישראל. אנחנו רוצים לעודד את זה דרך הוועידה".
עוד אמרה השגרירה לה גל כי בוועידה ידברו המשתתפים על "תמריצים בתחומים שונים, במיוחד כלכליים, כדי להבטיח שהשלום יהיה רווחי לשני הצדדים".
בנוסף, התייחסה לה גל לעיתוי הוועידה, חמישה ימים לפני כניסתו של דונלד טראמפ לבית הלבן: "העובדה שהממשל האמריקני ישתנה בעוד כמה ימים זו עוד סיבה להצהיר איפה אנחנו. בעוד כמה ימים לכולנו יהיו שותפים אמריקנים חדשים, ונוכל להגיד להם מה עמדתן של 70 מדינות בעולם בנושא הזה. זו תהיה התחלה טובה לדיון עם האמריקנים בעניין".
מוקדם יותר מתח נתניהו ביקורת מרומזת שייתכן כי היא מופנית לממשלו של הנשיא האמריקני היוצא ברק אובמה. "זה מסיג את השלום לאחור ולא יחייב אותנו. מדובר בשריד מן העבר, זה ניסיון אחרון לאחוז בעבר לפני שהעתיד ייכנס". גם נשיא צרפת פרנסואה הולנד, שיארח את הוועידה, התייחס לקיומה ואמר כי אין כל כוונה בוועידה להוות תחליף למשא ומתן ישיר בין ישראל לפלסטינים.
בישראל חוששים שהנוסח שיוחלט בוועידת פריז יובא למועצת הביטחון לדיון שאמור להתקיים בנושא המזרח התיכון ב-17 בינואר. לאחר שארה"ב הודיעה שתטיל וטו על כל הצעה נגד ישראל – נראה שכעת הצרפתים חותרים להצהרה נשיאותית שעליה יהיו חתומות כל חברות מועצת הביטחון.
על רקע חשש זה, המדינות המשתתפות בוועידה מנסחות בימים אלה את הודעת הסיכום שתתפרסם בסיום הוועידה ותכיל את המלצותיה. מטיוטה עדכנית של הודעת הסיכום עולה כי האמריקנים פועלים למתן את הנוסח המקורי, כפי שגובש על ידי הצרפתים, ולהכניס כמה שינויים בטיוטה ובראשם מחיקת הקריאה לשני הצדדים "להתכחש לגורמים הרשמיים מצדם שמתנגדים לפיתרון שתי המדינות".
בתוך כך, 1,200 אזרחים ישראלים, בהם אישי ציבור ושגרירים לשעבר, הגיעו היום לשגרירות צרפת בתל אביב כדי להגיש לשגרירה לה גל עצומת תמיכה ביוזמה הצרפתית לוועידת השלום וקראו לוועידה להכריז רשמית במדינת פלסטין. בין החותמים, חתן פרס נובל דניאל כהנמן, השר לשעבר יאיר צבן, היועץ המשפטי לממשלה בעבר מיכאל בן ארי, חמישה שגרירים לשעבר, זוכי פרס ישראל, אנשי אקדמיה ותרבות ועוד.