שתף קטע נבחר

 

משבר חשמל בעזה: אלפים הפגינו נגד חמאס

אלפי בני אדם השתתפו בהפגנה נדירה בצפון הרצועה בעקבות משבר החשמל, וחמאס הגיב בירי באוויר ובמעצרים. בחודש האחרון מקבל בית ברצועה 4-3 שעות חשמל ביום בלבד, על רקע מתיחות בין שלטונות חמאס לשלטונות ברמאללה

 

הפגנה סוערת ברצועת עזה

הפגנה סוערת ברצועת עזה

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

משבר אנרגיה חמור בעזה מוביל למחאה עממית נדירה של תושבי הרצועה, ולעימותים אלימים בינם לבין מנגנוני הביטחון של חמאס. בחודש האחרון מקבל בית ממוצע ברצועת עזה שלוש עד ארבע שעות חשמל בלבד ביממה, במקום שמונה שעות בשגרה.

משבר אנרגיה ומחאה עממית. תחנת כוח בעזה (צילום: AP) (צילום: AP)
משבר אנרגיה ומחאה עממית. תחנת כוח בעזה(צילום: AP)

רצועת עזה זקוקה ל-500 מגה-וואט חשמל ביום כדי לספק לתושבים את צורכיהם באופן מלא. בפועל, עזה מקבלת הרבה פחות. ישראל מספקת לה 120 מגה-וואט בקווי חשמל שמגיעים לרצועה, מצרים מספקת 30 מגה-וואט, ותחנת הכוח המיושנת של עזה שמופעלת על סולר מספקת 60 מגה-וואט.

3-4 שעות חשמל ביום. תושבים בעזה בחושך (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
3-4 שעות חשמל ביום. תושבים בעזה בחושך(צילום: רויטרס)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)
 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

הסיבה למשבר הנוכחי היא מתיחות בין הממשלה הפלסטינית ברמאללה לבין רשות האנרגיה ברצועת עזה, אשר נשלטת בידי חמאס בנוגע לתשלום מס. בעבר היתה הרשות הפלסטינית מכניסה לרצועה סולר דרך ישראל ומשלמת מחיר מלא, אך מורידה לרשות האנרגיה בעזה את תוספת המסים. אולם כאשר הבינו כי חמאס מנצל את ההנחה לצרכיו וממשיך לגבות מהתושבים מס על החשמל, הם הפסיקו את משלוח הדלקים עד אשר חמאס יסכים לשלם את המחיר המלא ללא סבסוד. חמאס, מצדו, מסרב בתוקף, וכך תחנת הכוח של עזה נאלצה להפחית באופן דרמטי את ייצור החשמל ומאז החל המשבר.

 

המחאה שפרצה החלה משום שתושבי הרצועה נאלצים להתמודד כמעט בלי חשמל בשיאו של החורף, כאשר גל קור פוקד את האזור בשבועיים האחרונים. בשבוע האחרון מתו שלושה תינוקות ברצועה כתוצאה מהקור והמחסור בחשמל.

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)
 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

מעבר לחילופי המהלומות המילוליים בין חמאס בעזה לרמאללה, מה שבעיקר מטריד את הארגון ששולט על הרצועה היא המחאה הציבורית שהולכת ומתפתחת בשבוע האחרון ברחבי הרצועה. בימים האחרונים נערכו באופן נדיר ביותר הפגנות וצעדות נגד חמאס ונגד משבר החשמל, שבמהלכן הציתו המפגינים צמיגים וקראו קריאות נגד הארגון.

 

מנגנוני הביטחון של חמאס מיהרו לבצע גל מעצרים בקרב מחוללי המחאה כדי לדכא אותה במהירות. בין העצורים - עיתונאי ובדרן שביקר ברשת החברתית את חמאס על המשבר.

הפגנה סוערת בהשתתפות אלפים. מחנה ג'באליה ברצועה (צילום: AP) (צילום: AP)
הפגנה סוערת בהשתתפות אלפים. מחנה ג'באליה ברצועה(צילום: AP)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

אמש (ה') התקיימה הפגנה סוערת נגד חמאס בהשתתפות אלפי בני אדם במחנה ג'באליה שבצפון הרצועה בעקבות משבר החשמל. מנגנוני הביטחון של חמאס התמקמו ליד מרכז ההפגנה, ובשלב מסוים פרצו עימותים אלימים בינם לבין המפגינים שיידו לעברם אבנים - והם השיבו בירי באוויר ובמעצרים. במהלך העימותים עוכבו גם עיתונאים וצלמים שתיעדו את הנעשה.

 

חמאס נלחץ מאוד מאפשרות שמחאה קטנה עלולה להצית מרי אזרחי נרחב שיערער את יציבות שלטונו, ולפיכך סביר כי הוא ינקוט ביד קשה מאוד נגד מחוללי ההפגנות בימים או אפילו בשעות הקרובות כדי לדכא את המחאה במהירות וכדי להרתיע אחרים.

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

בישראל התייחס למחאה מתאם פעולות הממשלה בשטחים, אלוף יואב (פולי) מרדכי, שפנה בערבית השבוע לתושבי רצועת עזה באמצעות דף הפייסבוק שלו ותהה אם לא הגיע הזמן שהחשמל שזורם במנהרות חמאס לאורך כל שעות היממה, יגיע גם אליהם. בזרוע הצבאית לא נותרו אדישים לדברים, וטענו כי בניין המנהרות לא משפיע על משבר החשמל.

 

המשבר הפנימי בעזה, אם יחמיר, עשוי ליצור בחמאס מוטיבציה לעימות מול ישראל כדי להסיט את דעת הקהל הפנימית נגדו. כך גם היה בקיץ 2014 טרום מבצע "צוק איתן". המשבר הפנימי אז ברצועה היה אחד הזרזים שגרמו לחמאס להסלים את המצב הביטחוני - דבר שבסופו של דבר דחף את ישראל לפתוח במבצע הצבאי.


פורסם לראשונה 12/01/2017 23:01

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
משבר אנרגיה ומחאה בעזה
צילום: AP
מומלצים