שתף קטע נבחר

 

עוד לפני ההשבעה: פערים בין טראמפ לשרים

בשימועים בסנאט התנגדו השרים הבכירים לחלק מהאג'נדה של טראמפ, ולכמה מהבטחות הבחירות שלו. בין המחלוקות: היחס לרוסיה, העברת השגרירות לירושלים, בניית החומה בגבול ואיסור על כניסת מוסלמים

שבוע לפני השבעתו של דונלד טראמפ לנשיא ארה"ב משמיעים המינויים הבכירים שלו התנגדות לכמה מעמדות המפתח והבטחות הבחירות שלו. בשימועים הארוכים בסנאט מקשים הסנאטורים על השרים המיועדים, שלא מהססים להתבטא בצורה נחרצת על הסכנות שעומדות בפני ארה"ב והמדיניות הנכונה לשיטתם.

 

ג'יימס מאטיס: תל אביב ואיראן

האחרון בין המינויים הבכירים של טראמפ שעמד למבחן הסנאט היה ג'יימס מאטיס, גנרל בדימוס והמינוי של טראמפ לתפקיד מזכיר ההגנה. הסנאטור הרפובליקני לינדזי גראהם שאל אותו הערב "מהי בירת ישראל", על רקע הבטחתו של טראמפ להעביר את השגרירות האמריקנית מתל אביב לירושלים. מאטיס לא היסס, ואמר כי "כרגע תל אביב היא בירת ישראל", מכיוון ששם "נמצאים כל גורמי הממשל".

ג'יימס מאטיס הערב בסנאט (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
ג'יימס מאטיס הערב בסנאט(צילום: רויטרס)
 

 

מאטיס בשימוע הערב

מאטיס בשימוע הערב

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

מאטיס, שבעבר הזהיר את ישראל שהבנייה בהתנחלויות פוגעת בסיכוי לשלום ומגדילה את החשש מאפרטהייד, אמר כי כרגע הוא דבק במדיניות של הממשל האמריקני הנוכחי, וגלגל את הכדור לרקס טילרסון.

 

כשמאטיס נשאל על רוסיה ונשיאה ולדימיר פוטין הוא אמר שארה"ב צריכה להבין שפוטין מנסה לפרק את ברית נאט"ו, וכי לדעתו הסדר העולמי כיום עומד בפני "המתקפה הגדולה ביותר מאז מלחמת העולם השנייה". לפי מאטיס רוסיה היא יריבה אסטרטגית של ארה"ב. בדבריו הביע תמיכה חזקה בברית נאט"ו בניגוד להצהרות עבר של טראמפ כי ארה"ב צריכה לחשוב קודם כל על עצמה, ורק אז על בעלות בריתה. טראמפ אמר כי לא בטוח שארה"ב בהנהגתו תיחלץ לעזרת המדינות הבלטיות שחברות בנאט"ו אם רוסיה תתקוף אותן. מאטיס, לעומתו, אמר כי הוא תומך בנוכחות צבאית קבועה של ארה"ב במדינות הבלטיות כדי להרתיע את רוסיה.

 

בניגוד לטראמפ, שהבטיח לבטל את הסכם הגרעין עם איראן, אמר מאטיס כי למרות שלא מדובר בהסכם מושלם – "ארה"ב נתנה את המילה שלה".

 

רקס טילרסון: רוסיה והסכמי סחר

בשימוע שלו בסנאט יום קודם אמר טילרסון דברים דומים להשקפתו של טראמפ בנושא ישראל והפלסטינים, אך הפתיע כשנקט עמדה קשה בהרבה מזו של טראמפ בנוגע לרוסיה. טילרסון, נזכיר, היה מנכ"ל חברת האנרגיה "אקסון מוביל" ונחשב למקורב לוולדימיר פוטין. הנשיא אף העניק לו אות כבוד. בעקבות סיפוח חצי האי קרים ב-2014 נפגעו עסקיו של טילרסון אחרי הסנקציות שהוטלו על רוסיה, והוא גינה את הטלת הסנקציות. שלשום הוא נשמע אחרת.

 

טראמפ קרא לחיזוק הקשר עם רוסיה והבטיח שהיחס של ארה"ב אליה ישתפר פלאים. "בואו נתקדם", הקפיד טראמפ לומר על ההאשמות שרוסיה התערבה בבחירות. טילרסון, לעומת זאת, השתמש בטון תקיף בהרבה. "רוסיה היא סכנה לארה"ב", אמר לחברי הסנאט, וסיפר שהוא תומך בהמשך הסנקציות שהוטלו עליה – ובסנקציות חדשות במידת הצורך. טילרסון גם אמר שהוא תומך באספקת נשק לאוקראינה בעקבות סיפוח חצי האי קרים – עוד עמדה מנוגדת לזו של טראמפ.

רקס טילרסון (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
רקס טילרסון(צילום: רויטרס)
 

טילרסון הביע התנגדות להצהרתו של טראמפ למנוע ממוסלמים להיכנס לארה"ב. טילרסון אמר כי הוא מתנגד למהלך, אך לא פוסל הצעה נוספת של טראמפ – לערוך רישום של המוסלמים בארה"ב.

 

סדק נוסף מכיוון טילרסון הגיע כשסיפר שהוא תומך בהסכם הסחר הגדול שטראמפ מתנגד אליו והבטיח לבטל אותו - השותפות הטרנס-פסיפית, הסכם סחר בין 12 מדינות שלפי CNN כונה על ידי הילרי קלינטון "תקן הזהב" של הסכמי הסחר. "מדיניות החוץ שלו היא 'מיינסטרים'", סיכם הסנאטור בוב קורקר, יו"ר ועדת החוץ, את הדיון שנערך עם טילרסון.

 

ג'ון קלי: עינויים ובניית חומה

הגנרל בדימוס ג'ון קלי, שטראמפ בחר בו למזכיר המחלקה להגנת המולדת, נשאל על שיטות עינויי העצירים, בראשן "ווטרבורדינג" – הדמיית טביעה. ממשל ג'ורג' בוש אסר על עינויים במהלך חקירת העצירים. טראמפ הבטיח בקמפיין כי יחזיר את שיטות העינויים בחקירת חשודים בטרור. "אני לא חושב שנוכל להתקרב לחציית הקו הזה", צוטט קלי בסנאט. לפי CNN הוא הוסיף שארה"ב צריכה לפעול בהתאם לאמנת ג'נבה.

ג'ון קלי (צילום: AP) (צילום: AP)
ג'ון קלי(צילום: AP)
 

מייק פומפאו (צילום: AFP) (צילום: AFP)
מייק פומפאו(צילום: AFP)

ג'ף סשנס (צילום: AP) (צילום: AP)
ג'ף סשנס(צילום: AP)

טראמפ אתמול, במסיבת העיתונאים הראשונה מאז הניצחון בבחירות (צילום: AFP) (צילום: AFP)
טראמפ אתמול, במסיבת העיתונאים הראשונה מאז הניצחון בבחירות(צילום: AFP)

קלי גם הפחית בחשיבותה של עוד הבטחת בחירות מרכזית של טראמפ: בניית חומה בגבול מכסיקו-ארה"ב שתמנע הסתננות של מהגרים. "מחסום פיזי לא יעשה את העבודה", אמר קלי והדגיש את הצורך בבניית שותפות עם ארצות אמריקה הלטינית במלחמה בקרטלי הסמים ובהברחת המהגרים הלא חוקיים.

 

ג'ף סשנס ומייק פומפאו: כניסת מוסלמים

ג'ף סשנס, שיהיה התובע הכללי בממשל טראמפ, מתנגד להחזרת העינויים בחקירות ולאסור על מוסלמים להיכנס לארה"ב. הוא אמר כי טראמפ בעצמו זנח את הרעיון שמוסלמים לא יוכלו להיכנס. סשנס ציין שטראמפ מאמין "שהפוקוס צריך להיות על אנשים שמגיעים ממדינות עם היסטוריה של טרור".

 

מייק פומפאו, שטראמפ בחר בו לראשות ה-CIA, יצא גם הוא נגד פעילותה של רוסיה במזרח התיכון. עמדתו של טראמפ היא שרוסיה צריכה להיות בעלת ברית במאבק בטרור במזרח התיכון, אך פומפאו אמר כי רוסיה "לא עושה דבר כדי לסייע בהשמדת דאעש". על ההתערבות הרוסית בבחירות אמר פומפאו כי מדובר ב"פעולה תוקפנית".


פורסם לראשונה 12/01/2017 22:58

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
מאטיס וטילרסון
צילום: רויטרס
מומלצים