טיוטת ועידת פריז: "שתי מדינות - הדרך היחידה לשלום"
בטיוטה נכתב כי "פתרון שתי מדינות שיושג במשא ומתן - ישראל ופלסטין - שיחיו זו לצד זו בשלום ובביטחון, הוא הדרך היחידה להשיג שלום בר-קיימא". הקהילה הבינלאומית לא תכיר בשינויים בקווי 67' בלי הסכמת הצדדים
נציגי יותר מ-70 מדינות שישתתפו בוועידת פריז מתכוונים לחתום על הצהרה שבה נאמר שכינון מדינה פלסטינית יהיה "הדרך היחידה" להבטיח שלום במזרח התיכון. בטיוטה שהגיעה לידי סוכנות AP נאמר כי "פתרון שתי מדינות שיושג במשא ומתן - ישראל ופלסטין - שיחיו זו לצד זו בשלום ובביטחון, הוא הדרך היחידה להשיג שלום בר-קיימא". הוועידה תתכנס ביום ראשון.
ישראל והפלסטינים ייקראו לאשר מחדש את המחויבות שלהם לפתרון שתי המדינות. עוד בטיוטת ההחלטה: הקהילה הבינלאומית לא תכיר בשינויים בקווי 67' בלי הסכמת הצדדים. אתמול הודיע נשיא צרפת פרנסואה הולנד שמטרת הוועידה היא להבטיח את תמיכת הקהילה הבינלאומית בפתרון שתי המדינות.
בישראל מחדדים את המסר המתנגד לוועידה ומסרו ל-70 השגרירויות בארץ כי מדובר בתרגיל סרק כדי לעקוף את המשא ומתן הישיר בין ישראל לרשות הפלסטינית. במסר של משרד החוץ מכונה הוועידה "ועידת סרק פלסטינית, שמנסה לבנאם את הסכסוך", ולכן ישראל מתנגדת לה ותחרים אותה. מזכיר המדינה היוצא של ארה"ב, ג'ון קרי, צפוי לקחת חלק בוועידה.
"ועידת פריז מהווה תרגיל סרק וניסיון לעקוף את מסלול המשא ומתן הישיר בין הצדדים ללא תנאים מוקדמים", נמסר בהודעת משרד החוץ. "זאת 'ועידה פלסטינית' שמספקת את רצון הפלסטינים להתחמק מהמו"מ הישיר ולבנאם את הסכסוך ולכן ישראל מתנגדת לקיום הוועידה".
ישראל פועלת בימים האחרונים במלוא המרץ מאחורי הקלעים כדי לקעקע את ועידת פריז ואת המסמך שייצא בסופה. משרד החוץ בירושלים הפיץ לכל שגרירויות ישראל בעולם הנחיות לפעולה מול משרדי החוץ השונים. ישראל ביקשה מהנציגים שלה לנסות לשכנע את המדינות המשתתפות לשגר נציגים בדרג זוטר לוועידה.
ישראל מבקשת להדגיש כי מבחינתה החלטות 338 ו-442 הן ההחלטות המוסכמות היחידות, ומבחינתה יש להתייחס ספציפית לאחריות הפלסטינית לגבי טרור והסתה. "ישראל מתנגדת לכל מנגנון יישום חזק ולחיזוק מנגנונים קיימים, למשל כאלה הכלולים בהחלטת מועצת הביטחון 2334. מי ששוקל לשתף פעולה עם מכניזם כזה, חייב לקחת בחשבון את התנגדותה הנחרצת של ישראל", נכתב בהודעה הישראלית. "ישראל תתנגד לעידון ולהדהוד פרטני של המרכיבים הפרקטיים של החלטת מועצת הביטחון, בדגש על התייחסות לקווי 67, לסעיף האבחנה בין שטח ישראל לשטח שנכבש ב-67, ולדיווח התלת חודשי של מזכ"ל האו"ם".
מבחינת ישראל חשוב שהניסוח יתמקד בקריאה ליו"ר הרשות הפלסטינית אבו מאזן להיפגש עם ראש הממשלה בנימין נתניהו כדי לחדש את המשא ומתן הישיר ללא תנאים מוקדמים, להכיר במדינה היהודית, להפסיק את הטרור ואת תרבות השנאה וההסתה וכן על הצורך בפירוז מדינה פלסטינית עתידית.
אתמול נפגש נתניהו עם שר החוץ הנורבגי רגה ברנדה והתייחס לוועידה: "ישנם מאמצים נוספים שהורסים את סיכויי השלום, אחד מהם הוא ועידת פריז. מדובר בוועידה שהיא הונאה פלסטינית בחסות צרפתית, שמטרתה להוביל לאימוץ עמדות אנטי-ישראליות נוספות".