לראשונה: אסד מואשם בשימוש בנשק כימי
יותר מחמש שנים מפרוץ מלחמת האזרחים בסוריה נוקב דו"ח רשמי של האו"ם לראשונה בשמו של נשיא סוריה. לפי הדו"ח, שפורסם בסוכנות הידיעות רויטרס, אסד ואחיו מאהר קושרו ישירות לתקיפות כימיות בשנים 2015-2014. גורם סורי: "אין ביסוס לטענות"
אצבע מאשימה נגד אסד – והפעם באופן רשמי: חקירה משותפת של האו"ם והארגון לאי-הפצת נשק כימי העלתה מעורבות ישירה של נשיא סוריה בשאר אסד ואחיו מאהר בשימוש בנשק כימי נגד אוכלוסייה אזרחית. כך חשפה הערב (ו') סוכנות הידיעות רויטרס.
לפי הדו"ח, החקירה נוקבת בשורה של אישים לאחר שנמצאו הוכחות למעורבותם בשימוש בנשק כימי מסוג גז כלור בשנים 2015-2014. אסד ואחיו, כאמור מופיעים ברשימה, לצד בכירים בצבא הסורי. גורם בממשלת סוריה הדף את הטענות. "אין אמת בדברים ואין לטענות כל ביסוס", אמר הגורם.
ברויטרס דווח כי הדו"ח מבוסס על מגוון ראיות שנאספו על-ידי האו"ם והארגון לאי-הפצת נשק כימי בסוריה וממידע שהגיע מסוכנויות מודיעין ממדינות שונות. וירג'יניה גמבה, בכירה בארגון, הכחישה כי גובשה כל רשימה והחקירה טרם הסתיימה.
סוריה הצטרפה לאמנת אי-הפצת נשק כימי במסגרת הסכם שהושג בין רוסיה לארה"ב לאחר מתקפת גז סארין בפרברי דמשק באוגוסט 2013. במסגרת ההסכם הסכימה סוריה להוציא משטחה 1,300 טון של נשק כימי ולהשבית לחלוטין את הארסנל הכימי שלה ולאפשר פיקוח בינלאומי.
למרות ההסכמה הסורית, המשיכו להגיע דיווחים על שימוש בנשק כימי נגד האוכלוסייה הסורית בלא מעט מקרים ולכן התקיימה אותה חקירה.
"15 אישים מעורבים ישירות בשימוש בנשק כימי בשנים 2014 ו-2015", נכתב בדו"ח שסוכנות הידיעות רויטרס השיגה. "במעגל הראשון לנשיא אסד ישנם שישה אישים בהם אסד עצמו, אחיו מאהר שמפקד על הדיביזיה הרביעית בצבא הסורי, שר ההגנה הסורי וראש המודיעין הצבאי", נכתב בדו"ח.
"במעגל השני", כך נטען, "נמצא מפקד חיל האוויר הסורי וארבעה מפקדים בכירים בחיל. במעגל השלישי ישנם אנשי סגל צבאי נוספים בהם שני קולונלים ושני גנרלים בכירים ששמותיהם לא ננקבו".
האמיש דה-ברטון גורדון, מומחית לנשק כימי שעוקבת אחר הנעשה בסוריה, אמרה לרויטרס כי הרשימה מרכיבה את שרשרת הפיקוד של הצבא הסורי. "ההחלטות נלקחות על-ידי הבכירים ביותר ומשם לאנשים בשטח", אמרה. "הראשון ברשימה הוא כמובן אסד עצמו.
צוות החקירה שהוקם אמור לפעול עד חודש נובמבר 2017. באוקטובר 2016 פרסם הצוות דו"ח ראשוני ובו נטען כי כוחות צבא סוריה השתמשו בנשק כימי לפחות בשלושה מקרים. גם שמו של דאעש עלה בדו"ח הראשוני ונטען כי אנשי ארגון הטרור השתמשו בגז חרדל במקרה אחד בשנת 2015.
ארה"ב, בריטניה וצרפת קראו בכמה מקרים להטיל סנקציות נגד סוריה בזמן שבת בריתה הגדולה של אסד, רוסיה והנשיא פוטין, הבהירו פעם אחר פעם כי הראיות שהוצגו עד כה לא מצדיקים הטלת סנקציות או חמור מכך.
כדי להעמיד לדין את אסד על מועצת הביטחון של האו"ם לקבל החלטה כזו לפני שבית הדין הבינלאומי בהאג יוכל להעמיד לדין את המעורבים בגין פשעי מלחמה. עם זאת, עד עכשיו רוסיה בלמה כל ניסיון לפעול נגד סוריה והטילה וטו במועצת הביטחון.