שתף קטע נבחר

 

ועידת השלום בפריז: "רק פתרון שתי המדינות יביא לשלום"

הוועידה הבינלאומית, שהתקיימה ללא נציגים מישראל ומהרשות, פרסמה הודעת סיכום ובה קריאה לאימוץ פתרון על בסיס גבולות 1967 ותמיכה בעקרונות החלטת מועצת הביטחון שגינתה בנייה בהתנחלויות ובמזרח י-ם. הערכה בישראל: הוסר האיום של החלטה נוספת במועצת הביטחון

 

משתתפי ועידת השלום בפריז. קריאה לאמץ את פתרון שתי המדינות (צילום: AFP) (צילום: AFP)
משתתפי ועידת השלום בפריז. קריאה לאמץ את פתרון שתי המדינות(צילום: AFP)

בתום ועידת השלום בפריז שנערכה היום (א') פורסמה הודעת סיכום ובה קריאה לשני הצדדים לאמץ את פתרון שתי המדינות על בסיס גבולות 67 ועל בסיס החלטות מועצת הביטחון של האו"ם. חברי הוועידה גם בירכו על החלטה 2334 שגינתה את הבנייה בהתנחלויות ובמזרח ירושלים. כמו כן, החליטו המעצמות שהשתתפו בוועידה כי עד לסוף שנת 2017 ייקבע מפגש נוסף בנושא.

 

בכירים בירושלים הגיבו ברגשות מעורבים לסיכומי הוועידה, מפני שנראה כי הוסר החשש מהחלטה נוספת נגד ישראל בכינוס מועצת הביטחון של האו"ם בהמשך השבוע. כמו כן הוסרו מהסיכומים סעיפים בעייתיים לישראל, בהם השוואה בין האלימות להתנחלויות, ואין הבחנה ברורה בין ישראל לשטחים וכן מנגנון מעקב קבוע.

 

ועידת פריז תומכת בפתרון שתי המדינות    (צילום : רויטרס)

ועידת פריז תומכת בפתרון שתי המדינות    (צילום : רויטרס)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

מזכיר המדינה קרי בוועידה (צילום: EPA) (צילום: EPA)
מזכיר המדינה קרי בוועידה(צילום: EPA)

הוועידה התקיימה ללא נציגים מישראל ומהרשות הפלסטינית. נוסח הסיכום של ועידת פריז היה מרוכך בהשוואה לטיוטה הראשונית שהצרפתים הפיצו וזאת עקב לחץ אמריקני. אמנם הוועידה בירכה על החלטת מועצת הביטחון, אך הנוסח שדיבר על יצירת אבחנה בין ישראל לבין שטחי 67 שישראל רואה בו פתח לחרם - הוסר.

 

לפי עיקרי הסיכום, הוועידה הבינלאומית מאשרת את מסקנותיה מ-3 ביולי 2016 לקרוא לצדדים למשא ומתן לפתרון שתי המדינות. הוועידה מדגישה כי עלהצדדים לשוב ולהכיר בהתחייבותם לפתרון שתי המדינות ולנקוט צעדים ברורים למען הפסקת הפעילות האלימות באזור והפסקת ההתנחלויות כדי להגיע למשא ומתן בעל משמעות.

"פתרון שתי המדינות נמצא בסכנה". נשיא צרפת הולנד (צילום: AFP) (צילום: AFP)
"פתרון שתי המדינות נמצא בסכנה". נשיא צרפת הולנד(צילום: AFP)

עוד צוין בסיכום כי חברי הוועידה מדגישים כי שאיפתם של הצדדים לפתרון דו-מדיני ושאיפת הפלסטינים למדינה על בסיס הכיבוש שהחל ב-1967 ועל סמך החלטות מועצת הביטחון של האו"ם 242 ו-338 וכל שאר ההחלטות הרלוונטיות. הם מדגישים את חשיבות הצעת הליגה הערבית מ-2002 ומקדמים בברכה את ההתגייסות הבינלאומית, כולל החלטת מועצת הביטחון מ-23 בנובמבר.

 

בעיקרי הסיכום נאמר גם כי משתתפי הוועידה מדגישים את הפוטנציאל ליציבות, לביטחון ולשגשוג לשני הצדדים שיכול להיווצר מהסכם שלום. נושא זה כולל שיתוף פעולה מוגבר עם האיחוד האירופי והמשך התמיכה האירופית לרשות הפלסטינית כדי להקים תשתיות, תמיכה בפלסטינים כדי למשול טוב יותר כמדינה על ידי חיזוק מוסדותיהם, ולתמוך בדיאלוג ולחזק את תפקיד החברה הפלסטינית והישראלית בפתרון הסכסוך.

 

בהתייחסות לעתיד, דובר בהסכם על קריאה לשני הצדדים להכריז באופן פומבי בתמיכתם בפתרון שתי המדינות, קריאה לכל צד בנפרד להראות דרך מעשים ומדיניות התחייבות אמיתית לפתרון שתי המדינות ולהימנע מצעדים חד-צדדיים שיוצרים תקדימים במשא ומתן ובהם עניינים הנוגעים בירושלים, בגבולות הביטחון ובפליטים. עוד נאמר כי צרפת תדווח לצדדים על תמיכה הקהילה הבינלאומית ותרומתה הקונקרטית לפתרון שתי המדינות הכלולים בהצהרה זו.

 

"הוועידה מייצגת את קולו של העולם" 

שר החוץ של צרפת, ז'אן מארק איירו, אמר: "רצינו להתכנס כדי להביע את רצוננו הטוב לעזור לתהליך שאינו זז. הוועידה מייצגת את קולו של העולם ואין להתעלם ממנה. אנחנו מעוניינים לעודד את הצדדים לשיתוף פעולה באמצעים פרקטיים. דיברתי כבר על הפיגוע בירושלים, ממשלת ישראל עצמה דיברה על התערבות דאעש באזור. אין להשאיר מקום לדאעש ולטרוריסטים להתערב בסכסוך".

 

הוא אמר עוד כי "צרפת מאוד קשורה לביטחון ישראל. לא יהיה שלום אזורי ובר קיימא בלי הסכם שלום. אנחנו מציעים פתרון על בסיס יוזמת מדינות ערב לתהליך השלום. נתניהו אמר שהוא מוכן לבוא בכל רגע להתחיל משא ומתן ישיר עם עבאס, כנראה ששינה את דעתו. אני מוכן לנסוע במהירות כדי לדווח על תוצאות הוועידה ולהביא לישראלים ולפלסטינים את תוצאות הוועידה".

 

יו"ר הרשות הפלסטינית בירך על כינוסה של ועידת פריז. לדבריו, הוועידה הדגישה את מקור הסמכות הבינלאומי ובתוכו את עקרונות החוק הבינלאומי. הוא קרא למדינות שעדיין לא הכירו במדינה הפלסטינית לעשות זאת. אבו מאזן ציין כי הוא נענה להזמנת נשיא צרפת הולנד להגיע ולפריז בשבועות הקרובים ולדון עמו בדרכים לפעול להשגת שלום.

 

"כמו שהחלט מועצת הביטחון 2334 הדגישה את ההחלטות הבינלאומיות ואת פתרון שתי המדינות על בסיס גבולות 67 ובתוכם מזרח ירושלים, כך ההצהרה המסכמת של ועידת פריז מדגישה את כל מקורות הסמכות הבינלאומית ובתוכם החוק הבינלאומי וההתנגדות לכל ההתנחלויות ומדיניות קביעת העובדות בשטח כולל בירושלים", אמר אבו מאזן. הוא קרא ליישום החלטה 2334, לחייב את ישראל לעצור את הבנייה בההתנחלויות כולל בירושלים, וליישם את כל ההסכמים שנחתמו עמה ולהפסיק להרוס את פתרון שתי המדינות על ידי שימוש בכוח.

 

ראש הממשלה בנימין נתניהו שוחח מוקדם יותר בטלפון עם מזכיר המדינה האמריקני ג'ון קרי, שהבטיח לו כי לוועידה בפריז לא יהיו תוצרי המשך. קרי אמר לנתניהו כי ארה"ב תתנגד לכל הצעה שאולי תעלה כהמשך במועצת הביטחון.

 

מזכיר המדינה היה זה שהתקשר לראש הממשלה מפריז וביקש לעדכן את ראש הממשלה על המהלכים שנוקטים האמריקנים בוועידה בפריז כדי לרכך את נוסח ההחלטה. נתניהו אמר לקרי כי כבר נגרם לישראל נזק בכך שארה"ב לא התנגדה להחלטת מועצת הביטחון הקודמת ואסור להוסיף על כך. קרי התחייב באוזני ראש הממשלה שלא יהיה שום תוצר המשך לוועידה, לא במועצת הביטחון ולא בוועידה עצמה.

 

נשיא צרפת פרנסואה הולנד אמר בנאומו בפתח הוועידה למען השלום במזרח התיכון שנערכת בפריז כי "פתרון שתי המדינות עליו מסתמכת הקהילה הבינלאומית נמצא בסכנה פיזית, בגלל ריבוי ההתנחלויות, בסכנה פוליטית בגלל היחלשותו של מחנה השלום ובסכנה מוסרית בגלל חוסר האמון המצטבר בין הצדדים שהקיצוניים מנצלים, וכן בגלל הטרוריסטים עצמם שתמיד חששו מהפרספקטיבה של הסכם ישראלי-פלסטיני".

 

בהכנת הכתבה השתתף אליאור לוי
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים