יוצאת לדרך: מהפכת אשראי למשקי הבית
משקי הבית והעסקים הקטנים מקבלים כיום את רוב האשראי באמצעות הבנקים. כעת מקדם משרד האוצר תוכנית שתגדיל את השתתפות חברות הביטוח ובתי ההשקעות במתן הלוואות ותיצור תחרות בענף. כך זה יעבוד
שוק האשראי של משקי הבית והעסקים הקטנים בישראל, לא כולל משכנתאות, מרוכז היום רובו ככולו במערכת הבנקאית. חלק קטן מאוד מהאשראי למשקי הבית נמצא בידי חברות כרטיסי האשראי וגופי מימון חוץ־בנקאיים ולמרות הצמיחה החדה בהיקף האשראי הצרכני, הגופים המוסדיים אינם מהווים חלק ממנו. זאת בשונה משוק האשראי העסקי, שבו בעקבות רפורמת בכר הפכו הגופים המוסדיים לשחקנים בולטים ולקחו נתח משמעותי מהאשראי העסקי, תוך הוזלת העלויות לחברות.
במשרד האוצר מעוניינים לשנות את התמונה וביחד עם רשות שוק ההון צפויים להוציא בקרוב תקנות חדשות שיאפשרו לחברות הביטוח ובתי ההשקעות שמנהלים את החסכונות הפנסיוניים להקים חברות אחיות חדשות במטרה שאלו יהוו חברות אשראי חוץ־בנקאיות ויתחרו בבנקים. במשרד האוצר מאמינים כי כך תישבר ההגמוניה של הבנקים בשוק האשראי ומשקי הבית יוכלו לקבל אשראי זמין וזול יותר מזה שאותו הם מקבלים היום מהמערכת הבנקאית.
לתוך החברות החדשות שיוקמו יוכלו הגופים המוסדיים להעביר את כספי הנוסטרו שלהם (כספים שהצטברו בקופתן של החברות ומנוהלים על ידן למטרות רווח) וכן עד 49% מכספי העמיתים בקרנות ובקופות שהם מנהלים. גופים שיבחרו בכך יוכלו גם לגייס כספים באמצעות שותפויות או בהנפקת איגרות חוב עד לשיעור של 31% מההון שישמש את החברות החדשות למתן אשראי. בכל מקרה הגופים הללו יידרשו לעמוד ברף של מינימום 20% כספי נוסטרו.
מימון לגופים המוסדיים
כדי להתגבר על אחד מחסמי הכניסה - השקעה ראשונית גבוהה בהקמת מערכות ותשתיות שיאפשרו את פעילות מתן האשראי וניהולו - החליטו באגף התקציבים להעמיד מימון לטובת הגופים המוסדיים, בדמות הלוואה שתהפוך למענק אם החברות יגיעו לנתח שוק משמעותי שייקבע בתקנות החדשות.
החברות החדשות יהיו כפופות לפיקוח של רשות שוק ההון, ביטוח וחיסכון, בראשות הממונה דורית סלינגר. במקרה של חדלות פירעון של לווים שנטלו הלוואה מהחברה החדשה, ראשית תיפגע הקרן שרשומה על הגוף המוסדי בחשבון הנוסטרו שלו ורק לאחר מכן תהיה פגיעה בכספי העמיתים.
באוצר מאמינים כי המהלך הנוכחי יביא לשינוי משמעותי בשוק האשראי בישראל, כאשר לעמיתים יש יתרון בכך שיוכלו להשיג תשואה טובה יותר מאשר זו שיקבלו בשוק ההון, התחרות באשראי מול הבנקים תגבר ומחירי ההלוואות ירדו, וגם הגופים המוסדיים ייהנו מפוטנציאל לרווח משמעותי כתוצאה מריביות גבוהות יותר מאשר באשראי העסקי, בהנחה שינהלו את תיק האשראי בזהירות מרבית.
המהלך אינו דורש חקיקה אלא רק תיקון תקנות ברשות שוק ההון ושם מאמינים כי כבר ב־2017 תושלם האסדרה של התחום, כך שב־2018 יתחילו לפעול החברות הראשונות בשוק זה.
בגופים המוסדיים מנוהלים כיום כ־1.4 טריליון שקל, סכום שהולך וגדל ככל שגדל החיסכון הפנסיוני של הציבור, אך חלקו מוצא את עצמו מושקע באפיקים מעבר לים כדי להשיג תשואה טובה יותר. באוצר מקווים כי הסטת הכספים למשקי הבית תאפשר את המשך הגידול בצריכה הפרטית ותמיכה בצמיחה הכללית במשק.
בחודש שעבר עברה בכנסת חקיקה שמחייבת את הפרדת חברות כרטיסי האשראי ישראכרט ולאומי קארד משני הבנקים הגדולים, הפועלים ולאומי, במטרה להגדיל את מספר השחקנים בשוק זה.
הכתבה פורסמה במוסף "ממון" של "ידיעות אחרונות"