שתף קטע נבחר

הורים: הנורות האדומות שצריכות להידלק כשהילד נוטה לאובדנות

"אל תקחו את הילדים שלכם כמובן מאליו, דברו איתם" - זה המסר העיקרי שחשוב לאיתן גולדברג, שבתו התאבדה כשהייתה בת 17, להעביר להורים המודאגים שצופים בנתונים הקשים שמתפרסמים היום על התאבדויות בקרב בני נוער. גולדברג, והפסיכותרפיסט גולן ז'ורנו, מתארחים באולפן ynet ומדברים על סימנים שצריכים לעורר דאגה

 

 

לפני 22 שנה שמה בתו של איתן גולדברג קץ לחייה והיא בת 17 בלבד. מדו"ח המועצה לשלום הילד, שנתוניו פורסמו היום (ב'), עולים נתונים מדאיגים על התאבדויות בקרב בני נוער. על פי הנתונים 12% מתלמידי כיתה י' חשבו על התאבדות, 7.6% מהם הכינו תוכנית על אופן ניסיון ההתאבדות, 7.3% ניסו להתאבד לפחות פעם אחת במהלך השנה ו-4.5% נפצעו במהלך ניסיון התאבדות.

 

בעקבות פרסום נתוני הדו"ח התארח גולדברג, שייסד את העמותה "בשביל החיים" שמתמודדת עם תופעת ההתאבדויות, באולפן ynet. "למרות שעברו 22 שנה, ההרגשה היא כאילו זה היה אתמול", הוא אומר על בתו שהתאבדה. "היא הייתה תלמידת תיכון בגימנסיה הריאלית בראשל"צ והיא נעלמה לנו, נגוזה מחיינו".

 

גם הפסיכותרפיסט גולן ז'ורנו, מ-yelem, אתר ייעוץ ותמיכה לנוער ולצעירים, מודאג מהמצב. "כ-18 אחוז מהפניות אלינו למערך הייעוץ והתמיכה הנפשית נגעו באובדנות", הוא אומר. "אין כאן החרפה, אבל אנחנו דווקא מזהים יותר ביטוי עצמי שקשור לאינטרנט, הטכנולוגיה מאפשרת דיווח עצמי, כמו גם בקשת סיוע וזעקה לעזרה".

 

נורה אדומה: איך מזהים?

השאלה אם יש סימנים שאפשר לזהות קודם, שמדליקים נורה אדומה, מלווה ודאי כל הורה לנער מתבגר. "אני לא איש מקצוע", אומר גולדברג. "אני יודע שהחושים מתחדדים וצריך לשים לב אם הילד מביע מצוקה ואם הוא מתחיל למסור חפצים ולהיפרד, אבל כאבא אני יכול לומר דבר אחד - שאסור להתייחס אל הילדים שלנו כמובן מאליו. חייבים לשים לב. להגדיל את הנורות האדומות. ואם נעשה את זה נוכל להציל את הילדים שלנו".

 

גולן, למה הורים צריכים לשים לב במיוחד?

 

"האב כאן נגע בסוגייה שקשורה לפרידה והשלה של דברים או חפצים, יש בזה סממן בולט של סופיות, של פרידה, שיכול לאפיין מתבגרים וצעירים לפני פעולה אובדנית. אמירות סופיות, אמירות שיש בהן פטאליסטיות מסוימת, אמירות שקשורות למשהו שמרמז על סוף, על פרידה, תשומת לב לירידה בהנאה וגם בהנעה של בני נוער.

 

"היכולת שלהם ליהנות ממשהו שפעם הם נהנו ממנו יורדת, תחושה שיש איזשהי ירידה ביחסים החברתיים שלהם, ביצירת קשרים, בדידות, תחושה של ניכור והדרה. חשוב מאוד להבין שהתהליך הזה מהופעה של ביטוי אובדני עד לפעולה ממשית הוא הרבה פעמים סמוי מן העין ונמצא מתחת לפני הקרקע.

 

איתן, כשמתחילים לזהות את הנקודות האלה, מה הורה צריך לעשות? 

"לדבר על זה, לא לפחד לדבר, לא לפחד לשאול את הבן או הבת אם יש מצוקה, אם יש להם מחשבות אובדניות. הדיבור הזה הוא לא מהווה את הטריגר. ההיפך, הוא בדיוק הדבר הנכון לעשות. זה המסר, אני חושב, הגדול ביותר שאני יכול להעביר".

 

עמותת "בשביל החיים" למען משפחות שיקיריהן התאבדו. טלפון : 03-9640222

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
ירידה ביכולת ליהנות, ניכור והדרה
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים