שתף קטע נבחר

 

מנדלבליט: "היה מוצדק לחכות עם החקירה, אשקול לפרסם את ההקלטות"

היועץ המשפטי לממשלה אמר הערב כי "היום, לאחר מעשה, יש תמימות דעים שההמתנה עם המעבר לחקירה גלויה בפרשה 2000 הייתה מוצדקת. היא איפשרה למשטרה לפעול באופן שיטתי ויסודי ולאסוף ראיות בפרשה 1000, חלקן מעבר לים". עוד אמר: "בכוונתי גם לשקול בבוא העת את סוגיית פרסום הקלטות במלואן"

 

היועמ"ש במכללה האקדמית נתניה    (צילום : אבי חי )

היועמ"ש במכללה האקדמית נתניה    (צילום : אבי חי )

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

היועץ המשפטי לממשלה, אביחי מנדלבליט, התייחס הערב (יום ב') לחקירות ראש הממשלה בנימין נתניהו, ואמר כי "היום, לאחר מעשה, אנוכי, פרקליט המדינה וראש אגף החקירות תמימי דעים כי ההמתנה עם המעבר לחקירה גלויה בפרשה 2000 (השיחות בין נתניהו לארנון מוזס) הייתה מוצדקת. היא אפשרה למשטרה לפעול באופן שיטתי ויסודי, לאסוף ראיות בפרשה 1000 (פרשת טובות ההנאה) בדרך של גביית עשרות עדויות וביצוע פעולות חקירה רבות מגוונות, חלקן מעבר לים".

היועמ"ש מנדלבליט במכללת נתניה (צילום: יריב כץ) (צילום: יריב כץ)
היועמ"ש מנדלבליט במכללת נתניה(צילום: יריב כץ)

מנדלבליט, שדיבר בטקס מצטיינים שנערך במכללה האקדמית נתניה, הוסיף: "במסגרת חובתי לאינטרס הציבורי, בכוונתי גם לשקול בבוא העת, את סוגיית פרסום הקלטות במלואן, בשים לב למשמעות הציבורית של הנושא שאני מודע לה היטב ולכללים המשפטיים הנוגעים בדבר. בנקודת הזמן הנוכחית מוקדם עדיין להכריע בנושא, מאחר שפרסום כאמור יפגע בחקירה שעודנה מתנהלת". בצאתו מהמכללה אמר בתשובה לשאלות כתבים כי הוא מצפה להשלים את החקירה "כמה שיותר מהר".

 

לדברי היועמ"ש, "שתי החקירות מנוהלות על ידי הבכירים והטובים שבחוקרי המשטרה, בחודשים האחרונים, פועלים החוקרים ביסודיות ובדקדקנות על מנת לבדוק כל טענה וכל ראשית חשד המתעוררים באותן פרשות. בכל אפיק שבו התעוררו טענות לביצוע עבירות, בוצעו כל הפעולות הדרושות לחקר האמת. במקרים מסוימים, פעולות אלו הזימו את הטענות, כפי שהודענו לפני זמן קצר. לעיתים, אותן פעולות חקירה חשפו טענות נוספות הדרושות בירור, שגם הן בתורן נבדקו".

עוד אמר היועץ המשפטי כי עדויותיהם של עשרות מעורבים נגבו, כולל בחו"ל. "במידת הצורך, בוצעו פעולות נוספות שנדרשו לצורך בירור הטענות, השיקול היחיד שנלקח בחשבון היה טובת החקירה".

 

מנדלבליט המשיך: "אני באופן אישי ליוויתי מקרוב את פעולות הבדיקה השונות שנעשו במסגרת פרשה 1000. מדי שבוע או שבועיים כינסתי במשרדי ישיבת סטטוס בהשתתפות פרקליט המדינה, המשנה הפלילי ליועמ"ש, בכירי הפרקליטות, ובכירי אגף החקירות והמודיעין במשטרה. יחד עם צוות החוקרים והפרקליטים המלווים - והכל, על מנת לוודא כי הבדיקה מתקדמת בקצב משביע רצון".

 

"במקביל, התקיימו גם דיונים באשר לפרשה 2000. כדי לעשות שימוש בהקלטות שבפרשה זו, נדרשה בחינה משפטית מורכבת וזהירה ביחס להקלטות ולנסיבותיהן, על מנת להכשיר את השימוש בהן כחומר חקירה. כך אכן נעשה.

 

"השאלה בדבר מועד הפתיחה בחקירה גלויה בפרשה 2000 לא הייתה פשוטה. בהחלט הייתה התלבטות בעניין, שמא נכון להמתין להבשלת החקירה בפרשה 1000. בסופו של יום, הוחלט בעצה אחת עם המשטרה ופרקליט המדינה להתקדם בפרשה 1000, מבלי לחשוף את פרשה 2000. החלטה זו נבעה בסופו של יום משיקול אחד ויחיד: מה יקדם באופן מיטבי את האינטרס הציבורי של ניהול החקירות וההגעה לחקר האמת", הוסיף מנדלבליט.

 

עוד הוא אמר: "הסיטואציה הזו, של חקירה המתנהלת תוך כדי סערה תקשורתית, ציבורית ופוליטית, מטילה עלינו כמערכת אכיפת החוק, ועליי – כיועץ המשפטי לממשלה – אחריות כבדה, להקפיד שבעתיים על כך שהבחינה המשפטית של החקירה ושל חומרי החקירה תיעשה משיקולים ענייניים ומקצועיים בלבד. ואני אומר את זה כאן בצורה הברורה ביותר – אני ואנשיי, בהובלת פרקליט המדינה, ואנשי משטרת ישראל, בהובלת ראש אגף החקירות, נמשיך ונפעל בתיקים הללו אך ורק מתוך שיקולים מקצועיים, מתוך מטרה אחת ויחידה – להגיע לחקר האמת ולשמור בכך על שלטון החוק. זו הדרך היחידה שאנחנו מכירים. היא ולא אחרת. ואנחנו לא נסטה ממנה.

 

"אנחנו סוגרים את החלונות ומתמקדים במלאכת אכיפת החוק – קולות הרקע מבחוץ של אלו המבקשים להסיט אותנו מדרכנו, לא חודרים, ולא משפיעים. אלה שיקולים זרים. אסור שהם ישפיעו", אמר היועמ"ש.

 

"בתוך כך, אני ער לעניין הציבורי והתקשורתי שכרוך בחקירה", הוסיף מנדלבליט. "אני גם ער לכך שבתיק כה רגיש כמו פרשת 2000, שבו המוקד הוא התקשורת ומה שקורה מאחורי הקלעים במערכות שלה, כל התפתחות זוכה למשנה תהודה. אני גם שומע לעיתים ספקולציות חסרות שחר, ואם יורשה לי לומר – גם חסרות אחריות, שמנסות לייחס למערכת האכיפה כל מיני שיקולים זרים, בנוגע לעיתוי של פעולות חקירה מסוימות, בנוגע לסדר הפעולות, בנוגע למהות הפעולות שאושרו כביכול או שלא אושרו, ועוד.

 

"נדמה שכולם רוצים לתפוס 'טרמפ', ו'לעזור' לנו לנהל את החקירה – ואני אומר להם: תודה רבה, אנחנו מסתדרים מצוין. זה המקום לשוב ולומר – כל הדיבורים האלה לא יזיזו אותנו מדרכנו, דרך שבה שלטון החוק הוא מעל לכל, דרך שאותה מכוון המצפון המקצועי בלבד, דרך שבה החלטות מתקבלות ביושר מקצועי ובאומץ.

 

"אני מודע לכובד האחריות הכרוך בקבלת החלטה בתיקי החקירה הקשורים לראש הממשלה. אין לי את הפריבילגיה שלא לקבל החלטה בתיקים האלה. זוהי סמכות שהמחוקק הפקיד בידיי, שבצידה גם חובה - חובה לפעול לאורם של עקרונות שלטון החוק, ולאורם בלבד. חובה לשרת את האינטרס הציבורי, ואותו בלבד. חובה לקבל הכרעות קשות ומורכבות, ולעמוד מול כל ניסיון להשפעה בלתי ראויה על שיקול דעתי. כך עשיתי וכך אמשיך לעשות", אמר היועמ"ש מנדלבליט.

 

בתחילת החודש החלה חקירת ראש הממשלה נתניהו בחשד שקיבל טובות הנאה מאנשי עסקים. מנדלבליט הסביר לאחר סיום החקירה הראשונה כי "הטענות אשר הובילו בסופו של יום להחלטה על קיום חקירה באזהרה, עלו במסגרת הבדיקה אך לפני כשלושה חודשים כחשדות ראשוניים, ומאז נעשתה עבודה מאומצת של משטרת ישראל לברר את טיבן ולתמוך אותן בראיות. במהלך החודש האחרון נאספו ראיות ששינו את המצב הראייתי בהקשר זה".

 

בישיבת סיעת הליכוד שהתקיימה בצהריים בכנסת התייחס ראש הממשלה לחקירותיו: "אני מבקש לומר לכל קוראי התמלילים, הנה עוד תמליל בשבילכם לשמונה בערב. 'ביבי: זה לא יעזור לכם'. אני מתכוון להמשיך להוביל את הליכוד ואת המדינה עוד שנים רבות, בעזרתכם חבריי ובעזרת השם". לדברי נתניהו, "המטרה היא להפעיל לחץ בלתי פוסק על גורמי אכיפת החוק ועל היועץ המשפטי לממשלה כדי שיגישו נגדי כתב אישום. אבל אני רוצה להגיד לכם חבריי, בדמוקרטיה מחליפים שלטון בקלפי ולא במסע לחצים מתוזמר על גורמי האכיפה ועל היועץ המשפטי".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יריב כץ
אביחי מנדלבליט
צילום: יריב כץ
מומלצים