שתף קטע נבחר

פריצת דרך: בדיקת דם שחוזה מתי תמותו מהתקף לב

חוקרים מארה"ב ושוויץ מצאו כי רמות גבוהות של מולקולה המיוצרת ע"י חיידק במעי לאחר אכילת בשר ביצים ומוצרי חלב – מגבירות עד פי 6 את הסיכון למות מהתקף לב. הבדיקה מאפשרת לחזות את הסיכון גם שנים רבות לפני. החוקרים מקווים כי הבדיקה תאפשר לזהות מוקדם אנשים בסיכון גבוה, ולהמליץ להם על תזונה ים תיכונית

בדיקת דם חדשה מאפשרת לזהות את הסיכון למות מהתקף לב: חוקרים מארה"ב ושוויץ מצאו מולקולה המיוצרת ע"י חיידק במעי, שמעידה על סיכון תמותה מוגבר ממחלות לב וכלי דם גם 7 שנים לפני. הממצאים החדשים פורסמו בכתב העת האירופי Heart Journal.

 

החוקרים בדקו את רמת המולקולה בדם הקרויה TMAO (טרימתילאמין אן-אוקסייד). מולקולה זו מיוצרת על ידי חיידק במעי, בעקבות צריכת בשר אדום ביצים ומוצרי חלב. רמה גבוהה של המולקולה נמצאה כבר במחקרים קודמים כגורמת סיכון להיווצרות קרישי דם ודלקת בכלי הדם באנשים הסובלים ממחלת לב.

 

במחקר נבדקו 2,213 מטופלים שאושפזו בבתי החולים בשוויץ וארה"ב. החוקרים בראשותו של פרופ' תומס לושר ממרכז הלב האוניברסיטאי בציריך, מצאו כי מטופלים בעלי רמות גבוהות יותר בדם של המולקולה TMAO נמצאו בסיכון גבוה יותר להתקף לב לאחר 30 יום, 6 חודשים ו-7 שנים מאשפוזם בבית החולים.

 

לאחר שהוסרו משתנים שעשויים היו להשפיע על התוצאות, כמו גיל, עישון, סוכרת, רמות כולסטרול ולחץ הדם, מצאו החוקרים כי אלה בעלי הרמות הגבוהות ביותר של המולקולה בדם, היו בסיכון גבוה פי 6 ללקות בהתקף לב, בשבץ מוחי או בצורך לצנתור בתוך 60 יום ובתוך 6 חודשים מרגע אשפוזם, והיו בסיכון כפול למות תוך 7 שנים.

 

לדברי החוקרים, הממצאים יסייעו בעתיד לרופאים להפחית את גורמי הסיכון באמצעות שינוי התזונה, הפחתת כמויות של בשר אדום, מוצרי חלב וביצים והעדפת דיאטה ים תיכונית העשירה בירקות עם עלים ירוקים וסיבים תזונתיים. הממצאים אף עשויים להביא לפיתוחן של תרופות חדשות שיפחיתו את כמות ה- TMAO המיוצרת במעי.

 

להפחית את גורמי הסיכון באמצעות שינוי התזונה. למנוע התקף לב (צילום: shutterstock ) (צילום: shutterstock )
להפחית את גורמי הסיכון באמצעות שינוי התזונה. למנוע התקף לב(צילום: shutterstock )

 

הסימן הקלאסי: לחץ בחזה

כ-10 אלף איש לוקים מדי שנה בהתקף לב. כ-3,000 נוספים נמנעים מלהגיע לבדיקה בבית החולים על אף הסימנים המוקדמים ומתים בבתיהם, כך מגלים הנתונים.

 

על פי הנתונים, רק 60% מהחולים עם התקפי לב מגיעים תוך פחות מ-6 שעות מתחילת הכאבים בחזה, שהוא הזמן בו ניתן לפתוח את העורק החסום או על ידי צנתור דחוף או על ידי תרופות הממיסות את הקריש החוסם את העורק, וכך להציל את שריר הלב מנזק.

 

הגורמים המרכזיים להתקפי לב הם לרוב שילוב של גנטיקה, יחד עם תזונה עתירת שומנים, הימנעות מפעילות גופנית עישון וסוכרת. לפיכך, הימנעות מגורמי הסיכון, תפחית משמעותית את הסיכון להתקף לב, ולשבץ מוחי.

 

כדי לאבחן התקף לב, יש צורך בשניים מתוך שלושת הממצאים הרפואיים הבאים: סימנים מקדימים דוגמת אלה לעיל (לרוב לחץ בחזה), סימנים מתאימים בתרשים האק"ג ובדיקת אנזימים בדם. בבדיקה זו נמדדת רמתם של אנזימים המשתחררים לזרם הדם בזמן פציעה של שריר הלב כפי שמתרחש בעת התקף לב.

 

במקרה כזה, מובהל החולה בדרך כלל לצנתור. בפעולה זו מוחדר צנתר דרך שורש כף היד, או לעתים דרך המפשעה, ומאפשר לרופאים לבדוק את קוטר כלי הדם הכליליים המזינים את שריר הלב, ואף להרחיב כלי דם שנחסמו.

 

אוטם שריר הלב יוצר מגוון של סימפטומים אפשריים. אצל נשים במיוחד, יכול להופיע תסמין כללי כמו עייפות או כאבי גב, אולם הסימנים הקלאסיים הם כאבים במרכז בית החזה או ברום הבטן שמקרינים לאברים נוספים.

 

ייתכנו גם קשיי נשימה, בחילות, הקאות, חולשה קשה, עייפות והזעה מוגברת ללא מאמץ. חשיבות גדולה מאד יש לתזמון האבחון ותחילת הטיפול: ככל שזה יבוא מוקדם יותר, הנזק שייגרם ללב יהיה קטן יותר.

 

ההמלצות למניעה וטיפול

  • לאנשים בריאים מומלץ לגשת לבדיקת אק"ג מעל גיל 40 אחת לחמש שנים לפחות יחד עם בדיקות דם הכוללות רמות שומנים וכולסטרול.

 

  • מומלץ לרכוש מד לחץ דם ביתי, ולבדוק לאחר כמה דקות מנוחה ובסביבה שקטה ורגועה את לחץ הדם אחת לחודש לפחות.

 

  • ברגע האמת: בכל מקרה שבו אדם אינו חש בטוב ומגלה את אחד הסימנים שהוזכרו, הזעיקו את מד"א ללא עיכוב, בטלפון 101. צוות ניידת טיפול נמרץ יערוך בדיקת אק"ג ובדיקות נוספות, ובעת הצורך יבהיל לבית החולים.

 

  • עד להגעת מד"א, הורו לחולה לשבת או לשכב בהתאם לנוחיותו, מבלי להתאמץ. אין לאפשר לחולה לגשת אפילו לשירותים – כל מאמץ גם קל ביותר, עלול להחמיר נזק אפשרי ללב. אם החולה מאבד את הכרתו, יש להתחיל בהחייאה

 

צפו: הטיפול החדש בהתקף לב באמצעות גלי הלם

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
בדיקת הדם שחוזה מתי תמותו
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים