שתף קטע נבחר

כך תדעו: האם הילד שלכם סובל מהפרעת גדילה?

הכי קטן בגן: הורים רבים פונים לרופאים בחשש שילדיהם נמוכים מדי ואינם מתפתחים בהתאם לגילם. איגוד רופאי הילדים הפיץ לאחרונה מסמך שמנסה לעשות סדר ולספק כלים לאיתור ילדים שסובלים מהפרעות גדילה - ולאבחון הסיבות המעכבות את ההתפתחות התקינה

גדילה נורמלית מהווה מדד לבריאות הילדים. חריגה מעקומת הגדילה, המהווה מדד לבחינת המצב ההתפתחותי של הילד, גורמת דאגה רבה בקרב הורים עקב חשש ממגוון רחב של מחלות וסיבות שעלולות להאט את קצב הגדילה. בימים האחרונים הפיץ איגוד רופאי הילדים בישראל נייר עמדה במטרה לספק כלי אבחון לאיתור ילדים שסובלים מהפרעות גדילה ולתת להורים ולרופאים המלצות לטיפול בבעיה.

 

על פי ההנחיות, כדי לבצע הערכת גדילה אצל הילד יש לערוך מדידות מדויקות של גובה, משקל והיקף ראש של הילד אחת לשנתיים. במקרה בו עולה חשש לבעיה בגדילה, הבדיקה צריכה להתקיים כל 3־4 חודשים. הסימן הראשון להפרעת גדילה היא כאשר גובהו של הילד הוא פחות מאחוזון 3 — מה שאומר שלפי הממוצע 97 אחוז מהילדים בגילו גבוהים ממנו.

 

כך למשל, ילדה בת שנתיים מתחת לגובה של 77 סנטימטר נמצאת מתחת למדד התקין וכדאי שהוריה ייגשו איתה לבדיקה, כך גם במקרה של ילדה בת 5 בגובה של פחות מ־100 ס"מ. לגבי הבנים, ילד בן 10 מתחת לגובה 130 ס"מ או נער בן 15 מתחת לגובה 150 ס"מ צריכים להגיע לאבחון.

 

כשיש בעיה בפרופורציות הגוף, הדבר יכול לרמז על בעיית גדילה. כדי למדוד פרופורציות גוף נהוג לחלק את אורך הפלג העליון באורך הפלג התחתון. היחס התקין הוא תלוי בגיל ונע בין 1.7 לילד לפחות מ־1 במבוגר. כאשר יש חריגה בפרופורציות הגוף, כדאי לגשת לרופא לבדיקה.

 

 ( ) ( )

 

הפרעות גדילה - מהסיבות השכיחות לפנייה לרופא

באיגוד רופאי הילדים מציינים שהפרעת גדילה או קומה נמוכה מהווים סיבה שכיחה להפניית ילדים לרופא המטפל. תפקידו של הרופא להחליט באלו מקרים צריכים לבצע בירורים ובדיקות ובאלו מקרים ניתן להסתפק רק במעקב.

 

רופא הילדים יבצע כמה בדיקות, ובין היתר יבחן האם קיימות מחלות הגורמות להפרעה בגדילה או שימוש בתרופות שעלולות לגרום לכך — כמו למשל תכשירים המכילים סטרואידים במינון גבוה. הרופא יבחן האם הילד סובל ממומים בלב, מיתר לחץ דם ואפילו מהפרעות שמיעה, שהינם תסמינים שיכולים להעיד על תסמונות כמו טרנר או נונאן — מחלות גנטיות שחלק מהתסמינים שלהם הן נמיכות קומה.

 

הרופאים נדרש לבדוק גם את ההיסטוריה המשפחתית ולראות אם יש מישהו מבני המשפחה שהוא נמוך קומה. במסגרת הבדיקה יבדוק הרופא את הגיל הופעת המחזור אצל האם ותחילת גיל הגילוח אצל האב מכיוון שהאיחור בהתבגרות מלווה לרוב באיחור מקביל בגדילה.

 

הרופא נדרש כמובן לעשות בדיקות גופניות ולמדוד את גובה הילד, את היקף ראשו ולחפש סימנים פיזיים למחלות כמו בלוטות תריס מוגדלות, עור יבש, דופק איטי, חך שסועה וכדומה. כמו כן הרופא ייבצע ספירות דם, לחץ דם, צילום כף יד, ובדיקות נוספות.

 

בחלק מהמקרים של בעיות גדילה ניתן יהיה לטפל על ידי מתן הורמון גדילה שמשפיע על חילוף החומרים בגוף. הטיפול מיועד להאיץ את גדילתו של הילד, לשפר את הגובה שלו ולהביא אותו אל התחום התקין בהתאם לגילו ולגובה של הוריו.

 

ד"ר צחי גרוסמן, מזכ"ל האיגוד לרפואת ילדים אומר כי "במקרה של ילד שנמוך מבני גילו, הדרך הנכונה להתקדם בתהליך האיבחוני היא בראש ובראשונה התייעצות עם רופא הילדים, על מנת לראות האם מדובר בתהליך שניתן לעקוב אחריו בלבד, או שהוא מצדיק הפניה לאנדוקרינולוג ילדים לאיבחון וטיפול משמעותיים יותר".


הכתבה מתפרסמת ב"ידיעות אחרונות"


 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
האם יש לילד הפרעת גדילה
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים