"ברקזיט - ברכה לכלכלות בריטניה ואירופה"
ראש ממשלת בריטניה תרזה מיי צפויה לשאת היום נאום בפני הפרלמנט הבריטי בעניין הליך הפרישה מהאיחוד האירופי. ישנה הערכה שבריטניה תבצע "Hard Brexit" ותבטל את הסכמי הסחר עם האיחוד. גלעד אלפר מאקסלנס מסביר שהמהלך עשוי להביא למהפך חיובי דרמטי לבריטניה ולמדינות האיחוד
גלעד אלפר, אנליסט בכיר באקסלנס ברוקראז', מעריך כי "יציאה מהאיחוד האירופי יכולה להביא למהפך חיובי דרמטי בכלכלה הבריטית, וייתכן שגם תאיץ את התפרקות האיחוד האירופי כולו ובכך תביא ברכה עצומה לאזרחי אירופה הקמלים תחת משא הניהול הכלכלי הקלוקל של האיחוד".
לדברי אלפר, הטענה הנפוצה ביותר של המתנגדים ליציאה מהאיחוד היא שהסחר הבינלאומי של בריטניה ייפגע, מאחר שהיא תצא מגוש הסחר החופשי של אירופה. "זוהי ראייה מוטעית לגבי מהותו של האיחוד. האיחוד, יותר משהוא גוש סחר חופשי, הוא למעשה ברית פרוטקציוניסטית שמגנה על היצרנים המקומיים מפני תחרות של היצרנים הגלובליים.
הקלה ביוקר המחיה בבריטניה
"ההגנה הזו נעשית באמצעות חומת מכס המקיפה את אירופה ובעזרת רגולציה טורפנית שמקשה על ייבוא מתחרה. ברגע שבריטניה תצא מהאיחוד, ובהנחה שהממשלה הבריטית תהיה מספיק פיקחית לנקוט במדיניות של סחר חופשי, צרכני בריטניה יהיו חופשיים לייבא מהעולם במחירים נמוכים יותר מאלה שבריטניה מייבאת כיום ממדינות האיחוד. על-פי חישוב שנעשה על ידי כלכלנים בריטיים, המחירים לצרכן עשויים ליפול ב-8% כתוצאה מהשתחררות בריטניה מסד המכס האירופי ובכך יובילו מיד להקלה ביוקר המחיה (בהנחה של שכר קבוע)".אלפר אומר כי "נקודה זו היא אולי אחד הסעיפים המרכזיים שיכולים לעלות מהנאום. אם מיי תודיע שבריטניה שואפת להחליף את החברות באיחוד המכסים האירופאי בסחר חופשי עם כל העולם, יהיה בכך סימן שורי לכלכלת בריטניה. ההבטחה של טראמפ לחתום על הסכמי סחר חופשי עם בריטניה בוודאי מקלים על מיי".
"נקמה מצד האיחוד האירופי - חשש לא רציונאלי"
אלפר מציין כי טיעון נוסף הוא שהאיחוד האירופי ינקום בבריטניה על עלבון ההיפרדות על ידי הטלת מכסים גבוהים על תוצרת בריטית. "זהו חשש לא רציונאלי מאחר שלאיחוד יש אינטרס קריטי לא לפתוח מלחמת סחר עם בריטניה. בריטניה היא השוק החשוב ביותר של האיחוד לייצוא מוצרים, גדול אף יותר מהשוק האמריקני. יצרני הרכב הגרמניים מייצאים לבריטניה רכבי מרצדס, ב.מ.וו ואאודי במספרים גדולים אף יותר מהמשלוחים לארה"ב. הצעקה שתקום בקרב יצואני גרמניה לנוכח הסימן הראשון למלחמת סחר, תביא את הקץ במהרה על כל יוזמה כזו. האיום של טראמפ להטיל מכסים על יצרני רכב זרים (הוא הזכיר במפורש את ב.מ.וו) מחזקת את עמדת בריטניה".
חלקו של האיחוד האירופי בכלכלה העולמית עומד על כ-23%, אבל לדבריו של אלפר מדובר בגוש אנמי. "77% מהכלכלה העולמית היא המנוע הכלכלי האמיתי שידחוף קדימה את כלכלת בריטניה - ושוב זאת בהנחה שלממשלה הבריטית יהיה השכל לפתוח את האי לסחר חופשי לחלוטין".
אלפר מסכם ואומר כי "יש לזכור שכ-400 מיליון איש נמקים כיום תחת משא המדיניות הכלכלית הקלוקלת של האיחוד האירופי - מספיק לזכור את אבטלת הצעירים המחרידה במדינות כמו ספרד (45%), איטליה (39%) וצרפת (25%) כדי להבין את עוצמת כישלון האיחוד. אם באמת להנהגה הבריטית יהיה את האומץ להיפרד מאירופה בצורה חדה, ייתכן שהדבר יהווה את אבן הדומינו הראשונה בהתפרקות האיחוד כולו ויעודד את המפלגות היורו-סקפטיות בהולנד ובמדינות אחרות. אם כך יקרה, אזרחי אירופה יהיו חייבים לאזרחי בריטניה חוב מוסרי וכלכלי שקשה לאמוד".
נציין כי כלכלנים רבים לפני משאל העם חזו השלכה מיידית ומשמעותית על הכלכלה הבריטית ועל ביטחון הצרכנים במקרה של הצבעה על עזיבת האיחוד האירופי. אך החששות לא התממשו.
צניחה דרמטית בשער הליש"ט
על פי הנתונים העדכניים ביותר, הכלכלה הבריטית צמחה ב-0.6% בין יולי לספטמבר- קצב מהיר יותר מההערכות המוקדמות. נתונים אחרים של לשכת הסטטיסטיקה הבריטית, מורים על כך שהגירעון התקציבי של בריטניה התרחב לקראת נתוני שיא במהלך הרבעון השלישי, בלי הרבה סימנים לכך שהצניחה בערך הליש"ט אחרי הברקזיט עזרה לגידול בייצוא.
המשרד לאחריות תקציבית הבריטי שדרג את תחזית הצמיחה שלו ל-2.1% ב-2016, אך הפחית את התחזית ל-2017 מ-2.2% ל-1.4%. הבנק המרכזי של אנגליה הגדיל את התחזית שלו לצמיחה כלכלית בשנה הבאה מ-0.8% ל-1.4%, אך קיצץ בתחזיות שלו ל-2018 מ-1.8% ל-1.5%.
מטבע הליש"ט הבריטי צנח באופן דרמטי לאחר ההצבעה על הברקזיט בסוף יוני, ונמצא כעת בשפל של 30 שנה כ-1.2 ליש"ט לדולר. הצניחה בשער הליש"ט עוזרת ליצואנים אך מייקרת את החופשות עבור התיירים מבריטניה.
נציין כי הירידה בשער המטבע עוררה עימות בין רשת הסופרמרקטים טסקו לספקית הגדולה ביותר שלה, יוניליבר, שרצתה להעלות את המחירים בבריטניה על מנת לפצות על הצניחה בשווי. העימות הוביל את טקסו להפסיק למכור חלק מהמותגים המפורסמים ביותר שלה לקונים באתר האינטרנט.
לעומת זאת, ענף התיירות בבריטניה הרוויח מהירידה בשווי המטבע, משום שהדבר הפך את בריטניה ליעד זול יותר עבור תיירים מחוץ למדינה. על פי נתוני חברת ניתוח התיירות ForwardKeys, הזמנות הטיסות אל בריטניה גדלו ב-7.1% מאז ההצבעה.