שני הרוגים בעימותים אלימים בפינוי בתים בנגב
כוחות הביטחון פעלו לפנות בוקר בכפר הבדואי אום אלחיראן במבצע לפינוי משפחות מבתיהן. בהודעת המשטרה נמסר כי מחבל מהתנועה האיסלאמית ביצע פיגוע דריסה ונוטרל. חילופי ירי במקום בין תושבים לשוטרים. חמישה בני אדם נפצעו, בהם יו"ר הרשימה הערבית המשותפת ח"כ עודה
עימותים אלימים פרצו לפנות בוקר (יום ד') בכפר אום אלחיראן שבדרום, בין כוחות משטרה לתושבים בזמן פינוי משפחות מבתיהן. שני בני אדם נהרגו וחמישה נפצעו, בהם שוטר ויו"ר הרשימה המשותפת ח"כ איימן עודה. חילופי אש התפתחו במקום בין התושבים לשוטרים. דוברות המשטרה מסרה כי כוחות הביטחון הגיעו לשם, ו"לקראת הגעתם הגיח רכב של מחבל תושב האזור, פעיל התנועה האיסלאמית, ושעט לעבר הלוחמים מתוך כוונה לבצע פיגוע דריסה. הוא נוטרל. באירוע פצועים בדרגות פציעה שונות, וביניהם לוחמי משטרת ישראל. כתוצאה מכך התפתחו הפרות סדר". ואולם בני משפחתו של הנהג מסרו גרסה שונה, שלפיה הוא כלל לא התכוון לפגוע בשוטרים ואף אותת לפני שפנה עם מכוניתו.
אך התושבים טענו כי הירי היה מיותר: "השוטרים השתמשו בירי וברימונים ותקפו אנשים". המשטרה סגרה את כל הכניסות שמובילות לכפר. מנהיגים מהמגזר הערבי קראו לאזרחים הערבים להגיע למקום במטרה למנוע את ההריסות. ח"כ טלב אבו עראר, אמר: "תושב אום אלחיראן נהרג בדם קר. השוטרים ירו בו ללא שום סיבה. הטענות שהוא ניסה לדרוס שוטרים אינן נכונות". תושבים אמרו: "לא נצא מהבתים אפילו אם יהרגו את כולנו. כאן האדמה שלנו ולא נזוז מכאן גם אם נשלם בחיינו".
מהא אבו אלקיען, אחותו של אחד הפצועים, סיפרה: "הוא מורה בבית הספר. הוא לא עושה כלום. הם רוצים להזיז אותם מכאן אבל לא נתנו להם כלום. איך הם היו יכולים להסכים לצאת מכאן? תראו איך הם גרים". לדבריה, המשטרה הגיעה לפנות בוקר כדי לפנותם, אבל לבני משפחתה אין מקום מגורים אחר.
"מדובר במשפחה משכילה", סיפרו קרובים על ההרוג. "עורכי דין ורופאים. ההרוג הוא מורה בבית ספר, אחיו מנהל בית ספר, אביו רופא. השוטרים סתם הגיבו בפאניקה. הם רצו להרתיע את האנשים כאן שיתפנו בלי כוח". עוד סיפרו כי "רוצים לבנות יישוב יהודי על האדמות האלה. הטרקטורים עוד חופרים כדי ליישר את הקרקע".
בסאן אבו אל קיען היה אף הוא במקום. "קמתי להתפלל בשעה 05:30. סיימנו להתפלל וקיבלנו הודעה שכוחות באים להרוס. אבא שלי, האחים שלי ואני ביקשנו מהמשפחות להוציא את הרכוש היקר מהבית כי עומדים להרוס את הבתים. בשעות כאלה אנשים עדיין ישנים. רק מי שמתפלל ער".
הוא סיפר עוד: "המשטרה באה פתאום בלי אזהרה. דחפו אותי על הרצפה, וירו בי כדור ספוג ברגל. הדוד שלי שמדברים עליו כמחבל הוא מורה בית ספר. הוא אמר שהוא לא רוצה שייתנו לו מגרשים בשביל הבית. הוא היה באוטו בנסיעה רגילה ואותת". הוא אף סיפר כי בנו נסע עמו במכונית, "שאלה הגיונית - אתה עם הילד שלך, אתה הולך לרצוח בן אדם או לעשות משהו אלים? פתאום פתחו עליו באש מנשק חי. איך מורה בבית ספר הולך להרוג אנשים?", ולאחר מכן הוסיף: "אנחנו סגורים ביישוב ולא נותנים לנו לצאת. מי שמנסה לצאת יורים לעברו. איפה הדמוקרטיה?"
אך על פי המשטרה, הנהג הדורס הוא פעיל התנועה האיסלאמית בפלג הדרומי ונבחן קשר שלו גם לדאעש. "לוחמי משטרת ישראל הגיעו בשעת בוקר מוקדמת לשם אבטחת פעילות מנהל מקרקעי ישראל, לממש צו הריסה. זאת לאחר הידברות מקדימה בעניין פינוי דרי המקום. המחבל נוטרל על ידי הכוח המשטרתי". במשטרה קראו לאנשי המגזר הבדואי "להקיא מתוכו ניצנים של אידיאולוגיות קיצוניות שכל עניינן טרור".
אחד מעדי הראייה סיפר: "המשטרה מסלפת את המציאות. פשוט ירו בו בדם קר. לא יכולנו לעשות כלום כי היו הרבה שוטרים באזור, רק להביט בשמיים ולבקש מאלוהים שיעזור. הוא הלך סתם כך". הוא פנה "לכל עם ישראל לעזור לנו. זה לא היה פיגוע. המשפחה של ההרוג היא משפחה של שלום".
מהמרכז המשפטי עדאלה, שייצג את תושבי עתיר ואום אלחיראן בהליכים המשפטיים נגד הריסת הכפר, נמסר: "המערכת המשפטית הישראלית וממשלת ישראל הן האחראיות להרג בכפר. פסק הדין של בית המשפט העליון, שמאפשר הריסת כפר שקיים כבר יותר מ-60 שנה על מנת להקים יישוב יהודי על חורבותיו, הינו אחד מפסקי הדין הגזעניים ביותר שהוציא בית המשפט העליון.
"ממשלת ישראל והעומד בראשה ניצלו את פסק הדין הזה על מנת להמשיך במדיניות ההריסות, תוך שנתניהו מהלל את השימוש של המדינה בכוח כלפי אזרחים ערבים, באום אלחיראן ובקלנסווה. משטרת ישראל, בתורה, מוכיחה שוב שהיא רואה בציבור הערבי כולו אויב. האצבע של משטרת ישראל מאד קלה על ההדק כאשר מדובר באזרחים ערבים, והשוטרים היורים זוכים לחסינות מצד המחלקה לחקירות שוטרים".
"לגבי עמונה יש יחס אחר"
בשבוע שעבר הרסו כוחות המשטרה תשעה בתים בקלנסווה שבמשולש. מאות שוטרים מכוחות מיוחדים איבטחו את ההריסה בשכונת המוביל בעיר. חלק מהבתים היו מאוכלסים וחלקם בשלבי בנייה שונים, אך נבנו שלא כחוק. מאות תושבים התקבצו שם והביעו כעס על המהלך. הם קראו: "די להריסות. תפסיקו את מדיניות הגזענית". ועדת המעקב של ערביי ישראל הכריזה על שביתה כללית שנערכה למחרת במגזר הערבי.
בסוף השבוע נערכו בקלנסווה הפגנות מחאה בהשתתפות אלפים. ראשי רשויות הבטיחו שימשיכו במאבק עד שההריסות יופסקו. ח"כ אוסמה סעדי אמר: "האזרח הערבי בונה על אדמה שבבעלותו, אבל המדינה הורסת בתים כי עדיין לא מאשרים את תוכניות המתאר ולגבי עמונה יש יחס אחר. נמשיך להיאבק".
ערב פינוי עמונה אמר ראש הממשלה בנימין נתניהו שייהרסו בתים גם במגזר הערבי כדי לרכך את הכעס מימין.