לא יכולים להתגייס? הצבא מתגייס עבורם
במרכז 'עלה' בירושלים קיימו לאחרונה 'יום צבא' לחניכים, אנשים עם מוגבלויות שכליות התפתחותיות המתגוררים ומטופלים במקום. היכנסו והכירו אותם
בנות השירות הלאומי המתנדבות בעמותת עלה פירסמו לאחרונה פוסטים בפייסבוק וביקשו מהציבור להתגייס ולהביא אביזרי צבא שיש ברשותם, עם השלל שהשיגו קיימו במרכז 'עלה' - עזר לילד המיוחד - בירושלים, בשבוע שעבר, 'יום צבא' לחניכים - אנשים עם מוגבלויות שכליות התפתחותיות המתגוררים ומטופלים במקום.
עם תפאורה מושקעת, מדים וצבעי הסוואה והמון פעילויות מיוחדות הצדיעו החניכים לחיילים וליחידות המובחרות ואפילו קיימו מסדר עם חיילים שבאו לשמח את החניכים ולתת להם תחושה שגם הם חיילים ליום אחד.
ניסים בן עמי מימין עם הכובע יחד עם מתנדבות השירות הלאומי
רשת מרכזי עלה הוקמה ב-1982במטרה להיות בית חם ולתת מענה טיפולי ושיקומי לאוכלוסייה עם מוגבלות שכלית התפתחותית קשה עם מורכבות רפואית. 'עלה' מפעילה ברחבי הארץ ארבעה מרכזים שמעניקים טיפול מקצועי בתחומי הרפואה, סיעוד מקצועות הבריאות שיקום, חינוך מיוחד ופעילויות פנאי ליותר מ-650 תינוקות, ילדים ומבוגרים, בירושלים, בני ברק, גדרה והנגב.
אמו של ניסים בן עמי (בתמונה למעלה) משתפת: "ההריון היה תקין וניסים היה אמור להיוולד ללא כל בעיות מיוחדות. הגעתי ללידה מתוך ידיעה שיוולד ילד בריא. אלא שבזמן הלידה היו מספר שניות בהן לא הגיע חמצן למוח שגרמו לשיתוק מוחין. הוא נולד פגוע וזקוק לטיפול סיעודי מלא, טיפולים, עזרה באכילה ועוד. אמנם הוא אינו מסוגל לדבר אך יש לו הרבה אופי, שמחת חיים, חברים ורצונות להגשים".
מתייחסים אליו בגובה העיניים ולא כילד
ניסים, כיום בן 25, אוהב להיות מחובר לאנשים בני גילו. יחד עם עשרות דיירים אחרים במרכז 'עלה' ועם הרבה כח רצון, ניסים משתתף בכל שנה במרתון ירושלים באמצעות הליכון.
"אנחנו רואים את התגובות שלו ומבינים היטב מה הוא רוצה" מסבירה רחלי טלר, רכזת קשרי קהילה ב'עלה' ירושלים. "חשוב לו להרגיש שאנחנו מתייחסים אליו בגובה העיניים ולא כילד. הוא עובד קבוע במסגרת סדנאות התעסוקה שמפעילה העמותה, אוהב להאזין למוסיקה ואוהב להיות עם אנשים. אנחנו רואים את האור נדלק אצלו בעיניים ואת השמחה כשהמטפלים שלו או אורחים מגיעים, וכמובן כשהמשפחה שלו מגיעה לבקר".
מהמקום הזה, של הרצון להיות שווה בין שווים, להרגיש יחס שווה מהקהילה והרצון להיות כמו כולם על אף המוגבלות, ניסים רצה להיות חייל ליום אחד והיה מאושר כשהולבש במדי צה"ל והשתתף במסדר.
רפאל קרני, במרכז התמונה, מולו המחשב שבאמצעותו הוא מתקשר
ורד, אמו של רפאל קרני (במרכז התמונה למעלה) מספרת: "רפאל נולד בשבוע 30 להריון שהיה תקין אך עם בעיות רבות האופייניות לפגים". משפחתו גידלה אותו באהבה רבה בביתם עד גיל 3, ומאז הוא מתגורר במרכז 'עלה' בירושלים, כשמשפחתו ממלאת תפקיד משמעותי ונוכחת מאוד בחייו, כולל נסיעות תדירות לביתו.
רפאל כיום בן 17 ומתקדם בצורה בלתי רגילה. הוא כמעט ואינו יכול להזיז את הידיים, ללכת או לדבר אך הוא מתקדם וחותר קדימה. הוא שאפתן, עם מוטיבציה גדולה להצליח במה שהוא יכול, ומאוד חשוב לו להביע את עצמו. בעקבות כך הוא היה מהראשונים לקבל מחשב תקשורת, באמצעותו הוא מפעיל תוכנות שונות באמצעותן רכש ידע וכלים לתקשר עם הסביבה, מסוגל 'לדבר' ולהרכיב משפטים שלמים דרך המחשב כמו: "אני רוצה שתביאי לי לשתות", או "אמא ביקשה שאגיד לך תודה".
כח רצון אדיר והשפעה על כל הסובבים אותו
הוא נעזר במתנדבים ובאנשי 'עלה' אך יש בו כח רצון אדיר והשפעה על כל הסובבים אותו. כשהגיעו המתנדבים והחיילים הוא היה מאושר והרגיש שמכבדים אותו כפי שהוא. הוא התבטא דרך המחשב וסיפר לכולם על המסדר.
מנהלת מרכז 'עלה' בירושלים שלומית גרייבסקי מסבירה: "רפאל הוא סמל ודוגמה לכל האנשים שמכירים אותו. הוא תמיד נלחם, לא משנה מה. היו תקופות שהיו לו קשיים גדולים, עבר ניתוח ועוד ניתוח. ייתכן שאדם רגיל היה נשבר אבל הוא תמיד נלחם וממשיך להקפיד להיות עם חיוך על הפנים, מסמן עבורנו את האתגרים האין סופיים אליהם ניתן לשאוף ולהגיע".
"מתייחסים לאדם כאדם ומאמינים שביכולותו של כל אחד מן הדיירים להשתלב בדרכם המיוחדת בקהילה"
ניסים ורפאל הם דוגמא למאות ילדים ומבוגרים עם מוגבלויות שכליות התפתחותיות מורכבות שמטופלים יום יום בעמותת 'עלה'. בעמותה מתייחסים לאדם כאדם ומאמינים שביכולותו של כל אחד מן הדיירים להשתלב בדרכם המיוחדת בקהילה. כך למשל הם שותפים במופעי בידור, הופעות, הצגות, בילויים במסעדות ובתי קפה ופעילויות פנאי המותאמות לגיל, למין ולתרבות של הדייר.
במסגרת התעסוקה לאנשים עם מוגבלויות, כל חניך פעיל ושותף בסדנאות אומנות, בהתאם ליכולותיו, הציוד מותאם והאנשים יוצרים מוצרים עבודת יד, והתוצאות מדהימות. את מוצרי התעסוקה רוכשים אנשים כמתנות לשמחות או חברות כמתנות לעובדים והדיירים נהנים מהרווחים.
"אנשים עם מוגבלויות וצרכים מיוחדים הינם שווי זכויות ועל החברה הישראלית להתייחס אליהם ככאלה", מסכמת גרייבסקי. "זו הבשורה ש'עלה' מובילה וזו המשימה שהחברה הישראלית חייבת להוביל בעוצמה בשנים הבאות".