הקשת המיסתורית שהופיעה על כוכב הלכת נוגה
חוקרים ביפן אמרו כי הקשת האנכית היא למעשה שילוב של אזורים בעלי טמפרטורה גבוהה ונמוכה ואורכה כ-10,000 קילומטרים, כאשר היא משתרעת מצפון כוכב הלכת, דרך קו המשווה, לצדו הדרומי
לפי מחקר חדש שפורסם השבוע, התופעה הזו, הראשונה מסוגה שתועדה על כוכב הלכת, יכולה להיות מעין גל עצום שנוצר מכוח המשיכה של ההרים שמתחת. התופעה היפה צולמה על ידי החללית אקאטסוקי של הסוכנות היפנית לחקר החלל (JAXA).
חוקרים מאוניברסיטת ריקיו בטוקיו חקרו את ה"כתם" הבהיר שצורתו קשתית לאחר שהתגלה לראשונה בדצמבר 2015. בראיון ל"דיילי מייל" הבריטי הסביר החוקר הראשי מאקוטו טאגוצ'י: "הקשת הזו היא למעשה שילוב של אזורים בעלי טמפרטורה גבוהה ונמוכה ואורכה כ-10,000 קילומטרים, כאשר היא משתרעת מצפון כוכב הלכת, דרך קו המשווה, לצדו הדרומי".
ה"קשת" המדוברת התקיימה במשך ארבעה ימים – מ-7 בדצמבר עד 11 בדצמבר של 2015. "המאפיין המפתיע ביותר של הקשת הוא שהיא נשארה כמעט באותו מיקום גיאוגרפי, חרף התנועה המהירה של האטמוספרה והרוח האחידה שנעה מערבה במהירות מקסימלית של 360 קמ"ש", הוסיף החוקר טאגוצ'י.
ההערכה היא כי אזורי טמפרטורות שונות יצרו גל כבידה שנע בתוך באטמוספרה, כמו אדוות באגם. "כשגל כבידה מתפשט באטמוספרה, האוויר מתייצב אנכית בשל האיזון בין יכולת ציפה לבין כוחות משיכה", הסביר טאגוצ'י.
אך התשובה לשאלה איך ייתכן שהגל הזה נשאר סטטי בעוד שאר האטמוספרה של נוגה המשיכה לנוע עדיין נותרת בגדר תעלומה. בין היתר טוענים מדענים כי ייתכן שהריה הגבוהים של נוגה הם גורם מרכזי ביצירת הקשתות הללו. "מצאנו ראיות ליותר מ-15 קשתות כאלה עד כה, כאשר מרכזה של כל אחת תמיד היה מעל הרים", הסביר החוקר.