שתף קטע נבחר

הניתוח של הרמטכ"ל: איזה טיפול עבר איזנקוט לסרטן הערמונית

הערב עבר הרמטכ"ל גדי איזנקוט בהצלחה את הניתוח להסרת הגידול בסרטן הערמונית. מה גורם למחלה, כיצד מתבצע האבחון, מי בסיכון ומהם הטיפולים? שאלות ותשובות

הרמטכ"ל גדי איזנקוט עבר בהצלחה את הניתוח להסרת הגידול בסרטן הערמונית: איזנקוט אושפז הבוקר (ה') כשדבר מחלתו נשמר בסוד עד לתום הניתוח הערב. מה גורם למחלה הסרטנית השכיחה ביותר בגברים, האם תמיד חייבים לטפל, מהם הסיכונים מהמחלה ומהו הטיפול?

 

קראו עוד

סרטן הערמונית: איך מחליטים מתי לטפל?

כך תדעו: האם אתם בסיכון לסרטן הערמונית

 

מהי הערמונית?

הפרוסטטה, בלוטת הערמונית, היא חלק ממערכת המין הזכרית הממוקמת מעל פי הטבעת ומקיפה את צינור השופכה אליו היא מחוברת. תפקידה המרכזי של הבלוטה הוא להפריש את נוזל הערמונית, נוזל חלבי המהווה את המרכיב העיקרי בנוזל הזרע כשהוא נפלט מהפין. נוזל זה מתערבב עם תאי הזרע ומשמש להם סביבה מגינה לאחר פליטתם בנרתיק הנקבי.

 

 ( ) ( )

 

כמה שכיח סרטן הערמונית?

זהו הסרטן הנפוץ ביותר בגברים, בעיקר מעל גיל 50. לשליש מהגברים מעל גיל 50 ולרוב המוחלט של הגברים מעל גיל 80 כבר יש תאים סרטניים בערמונית. סרטן הערמונית גדל לאט מאוד, ולפיכך פעמים רבות, בעיקר אצל קשישים, הוא אינו גורם לתסמינים. במקרים נדירים יחסית הגידול הסרטני גדל דווקא במהירות ואף עלול להתפשט לאיברים אחרים בגוף, בעיקר בעצמות.

 

מה גורם לסרטן הערמונית?

הגורמים לסרטן הערמונית אינם ידועים במלואם. עם זאת, נמצא כי גברים, שיש להם בני משפחה קרובים (אב, אח או דוד) שלקו במחלה, סבירים יותר לפתח סרטן בערמונית. דבר העשוי להצביע על מרכיב תורשתי. גם תזונה לא נכונה, שתיית אלכוהול ועישון חשודים כמגבירים את שכיחות המחלה, אף כי דרושים עוד מחקרים נוספים כדי לחזק את הסברה הזו.

 

מהם תסמיני המחלה?

בשלבים מוקדמים של סרטן הערמונית הוא אינו יוצר סימפטומים ואין לו כל סימן חיצוני. התסמינים מופיעים כאשר הגידול גדל ומפעיל לחץ על צינור השופכה. היות שסרטן הערמונית גדל לאט, הופעת התסמינים יכולה להתרחש שנים לאחר היווצרות הגידול עצמו. במקרים רבים, גברים מעל גיל 50 סובלים מהגדלה שפירה של בלוטת הערמונית הנובעת מגורמים שאינם סרטניים.

 

להגדלה שפירה (לא סרטנית) של בלוטת הערמונית ולגידול ממאיר בבלוטת הערמונית תסמינים זהים, ביניהם: קושי במתן שתן, עלייה בתדירות מתן השתן, בעיקר בשעות הלילה, כאב בעת מתן שתן, דם בשתן (נדיר), דם בנוזל הזרע ופגיעה בתפקוד המיני. אם הגידול הסרטני שלח גרורות אל העצמות, נוצרים כאבי עצמות. לעיתים, התסמינים הראשונים בהם יחוש הגבר הם כאבי שרירים בגב, בירכיים או באגן.

 

מי בקבוצת סיכון מוגברת ללקות במחלה?

ישנן משפחות בהן קיימת שכיחות גדולה יותר של סרטן הערמונית. כך למשל, מי שאביו או אחיו לקו בסרטן הערמוני נמצא בקבוצת סיכון ומומלץ שייבדק על ידי אוקולוג כבר מגיל 40. גם מי שבמשפחתו נמצא גן ה-BRCA הגורם לסרטן השד נמצא בסיכון מוגבר ואלה שבמשפחותיהם שכיחות של סרטן שד ושחלות.

 

מהן הבדיקות המונעות שניתן לבצע לאבחון מוקדם של המחלה?

ניתן לבצע בדיקת דם לגילוי רמת הסמן PSA, אולם היא אינה מדוייקת. כיום אין המלצה גורפת בעולם לכל הגברים לגשת לבדיקה הזו, אלא אם הם בקבוצת סיכון או שסובלים מהתסמינים החשודים. מנגד, כל אדם בן 50 ומעלה שפונה לאורולוג מסיבה כלשהי, עובר בדיקה רקטלית בה ממשש הרופא את הבלוטה ומאתר גודל ומרקם חשודים.

 

כיצד מאבחנים את המחלה?

כאמור, מבצע האורולוג בדיקה רקטלית בה ממששים את בלוטת הערמונית ובמקרה הצורך נשלח החולה לבדיקת דם לרמת החלבון PSA המופרש על ידי הערמונית. החשד למחלה נקבע על ידי רמת PSA הגבוהה מהנורמה לגיל, או בבדיקה רקטלית שבה נמצאה נוקשות או אי סדירות בערמונית.

 

האבחנה הסופית של סרטן הערמונית מתבצעת על ידי מציאת תאי סרטן בביופסיה של הערמונית. הביופסיה מתבצעת במרפאה, בהרדמה מקומית, כאשר האורולוג מחדיר דרך פי הטבעת מכשיר אולטרסאונד באמצעותו מוחדרת מחט לאזורים שונים של הערמונית משם נלקחות הדגימות. לעתים נשלח החולה גם לבדיקת MRI של הערמונית טרם הביופסיה.
 

כיצד מטפלים בסרטן הערמונית?

הבחירה בטיפול מסתמכת על שלב המחלה ודרגת האגרסיביות של הגידול. פרופ' גלעד עמיאל, מנהל המחלקה האורולוגית בבית החולים רמב"ם, מסביר כי בדרגה ממאירות נמוכה ונפח גידול קטן המצוי בערמונית בלבד, מבצעים מעקב בלבד של בדיקת החלבון PSA אחת לחצי שנה. באם לא חלה מגמת עלייה של החלבון, ממשיכים במעקב בלבד.

 

הערכים התקינים של חלבון ה-PSA תלויים בגיל המטופל ובמשקל המשוער של הבלוטה. את הנתונים הללו מקליד האורולוג לתוכנה המחשבת את דרגת הסיכון של החולה, כאשר באופן כללי ניתן לומר שערכי PSA מעל 10 ננוגרמים למיליליטר נחשבים לרוב גבוהים ואינם תקינים, אולם בצעירים בני 45 רמות PSA חריגות עלולות להימצא כבר בערך של 6 ננוגרמים למיליליטר.

 

בדרגת ממאירות בינונית, כמו זו ממנה סבל הרמטכ"ל איזנקוט, מבצעים מעקב בלבד בגיל מבוגר כיוון שגם עם הגידול הסרטני תוחלת החיים ללא טיפול היא מעל 10 שנים. עם זאת, בגיל צעיר כמו זה של איזנקוט, עלולה המחלה להתפשט ולקצר את תוחלת החיים ולפיכך חייבים לטפל בהסרה מוחלטת של הערמונית, לרוב באמצעות רובוט ה"דה-וינצ'י".

 

לאחר הסרת בלוטת הערמונית, מחברים את שלפוחית השתן את השופכה כאשר נזהרים שלא לפגוע בעצבים משני צדי בלוטת הערמונית, האחראים על הזיקפה. אם הגידול מערב סיבי עצב אלו, מסביר פרופ' עמיאל, יש צורך לכרות אותם כליל.

 

במשך כשבועיים לאחר הניתוח קיימת בעיה של שליטה על השתן, ולפיכך כבר לאחר הניתוח עובר המטופל אימונים לחיזוק שרירי האגן, ולרוב מדווחת חזרה לשליטה על השתן כבר בתוך שבועיים עד 6 חודשים.

 

בדרגת ממאירות גבוהה שכבר התבטאה בגרורות, מבצעים כריתה מלאה של בלוטת הערמונית, ולאחריה טיפולים כימותרפיים או ביולוגיים. כיום משתדלים להימנע מטיפול בקרינה עקב תופעות הלוואי הקשות הגורמות לפגיעה באיזור האגן ובפי הטבעת.

 

אילו מעקבים יצטרך לעבור הרמטכ"ל?

מקובל שבדרגת ממאירות בינונית המטופל מבצע אחת ל-3 חודשים בדיקת PSA, ואם לא מתרחשת עליה ברמות חלבון זה, ממשיך המעקב בבדיקת הדם אחת לשנה. שיעור ההחלמה גבוה מאוד.

צפו: רובוט הדה-וינצ'י עמו מבצעים את ניתוחי הערמונית

 

 



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יאיר שגיא
הרמטכ"ל גדי איזנקוט
צילום: יאיר שגיא
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים