איראן, התנחלויות והשגרירות: על מה ידברו טראמפ ונתניהו
ברקע הציפייה בירושלים לקראת כניסה לתקופה חדשה, לא מן הנמנע שנתניהו והנשיא האמריקני החדש ייפגשו בוושינגטון בשבוע הראשון של פברואר. הם ינסו לתאם עמדות בסוגיית ההסכם עם איראן, הסכסוך הישראלי-פלסטיני, הבנייה בהתנחלויות והעברה אפשרית של השגרירות האמריקנית לירושלים
בירושלים פותחים יומנים לקראת פגישה אפשרית עם הנשיא החדש: "מזל טוב לידידי הנשיא טראמפ. אני מצפה לעבוד איתך בשיתוף פעולה הדוק כדי שהברית בין ישראל וארה"ב תהיה חזקה מתמיד. שבת שלום". כך בירך לפני כניסת השבת ראש הממשלה בנימין נתניהו את דונלד טראמפ שהושבע אתמול (יום ו') לנשיא ה-45 של ארצות הברית.
בישראל ממתינים כעת לפגישה בין טראמפ לנתניהו, שמוגדרת "מכרעת" בכל מה שנוגע לתיאום בין הבכיר הישראלי לממשלו של הבכיר האמריקני. אחרי שמונה שנים של יחסים מתוחים – בלשכת ראש הממשלה יש ציפייה ודריכות לקראת תקופה חדשה.
נתניהו משדר מסר למקורביו שמדובר בהזדמנות נדירה מבחינתה של ישראל, ושסוף סוף יושב בבית הלבן חבר אמיתי. מאחורי הקלעים כבר החלו גישושים בימים האחרונים בין אנשי נתניהו ואנשיו של טראמפ לקראת פגישה אפשרית בין שני האישים. לפי הערכות, הפגישה עשויה לצאת את הפועל מהר יותר מהצפוי - ולא מן הנמנע שהיא תיערך בשבוע הראשון של חודש פברואר, בתוך פחות משבועיים.
נתניהו צפוי לטוס לקראת סוף החודש לביקור מדיני באוסטרליה וסינגפור. לקראת סוף חודש מרס אמור ראש הממשלה להגיע לוושינגטון כדי להשתתף בוועידה השנתית של איפא"ק – השדולה הפרו-ישראלית. נתניהו לא רוצה להמתין עד אז לפגישה עם טראמפ, וחשוב לו שהיא תיערך מוקדם ככל האפשר. מכיוון שנתניהו יוצא למסע באוסטרליה וסינגפור סביב 20 בפברואר, זה משאיר לו רק את השבוע הראשון של פברואר.
נכון לעכשיו עדיין אין אישור לקיומה של הפגישה, אך גם במפלגה הרפובליקנית יש עניין בעריכתה בהקדם. במהלך מסע הבחירות טראמפ הצהיר שייפגש עם נתניהו מיד לאחר כניסתו לבית הלבן. הוא אף חזר על ההצהרה הזאת לאחר שיחת הטלפון שבה נתניהו בירך את טראמפ לרגל ניצחונו בבחירות.
לפגישה הראשונה בין נתניהו וטראמפ יש חשיבות רבה לקראת עיצוב המדיניות של הממשל האמריקני בנוגע לסכסוך הישראלי-פלסטיני. נתניהו וטראמפ ינסו להגיע לתיאום מקסימלי בכל הנושאים הבוערים שעומדים על הפרק: הסכסוך האזורי, הבנייה בהתנחלויות, ההסכם עם איראן והחזרת הסנקציות על הרפובליקה האיסלאמית וכן העברת השגרירות האמריקנית לירושלים.
שאלת הווטו האוטומטי
עוד ידונו השניים בעמדת ארצות הברית בהצבעות רגישות במועצת הביטחון ובארגונים בינלאומיים, והאם תחזור למצב של הטלת וטו על החלטות בעייתיות עבור ישראל – בשונה מעמדת ממשלו של הנשיא היוצא ברק אובמה, שכזכור נמנע בהצבעה על החלטה 2334 נגד ההתנחלויות. פעולה זו של אי הטלת וטו מהצד האמריקני, גרמה לסכסוך חריף בין ישראל לממשל אובמה והביאה למעשה לסיום היחסים באקורדים צורמים.
לפי הערכות בישראל, טראמפ יבקש בפגישתו הראשונה עם נתניהו לחבק את ישראל ולהפגין ידידות רבה, גם כדי להציג גישה הפוכה לממשל אובמה שהתחיל עם ישראל של נתניהו ברגל שמאל (הנסיעה לקהיר ולאיסטנבול תוך התעלמות מישראל, שיחת הטלפון של אובמה עם הרגל על השולחן שנתפסה כהשפלה של נתניהו, ההתקפות על הבנייה בהתנחלויות שהלכו והחריפו עד כדי אובססיה ועוד).
בביקורו הצפוי בארצות הברית צפוי נתניהו לפגוש גם את מזכיר המדינה רקס טילרסון ולהגיע גם עמו לתיאום בכל הנושאים שעומדים על הפרק. מי שצפוי להשתתף בפגישות בין נתניהו לטראמפ הוא ג'ארד קושנר - חתנו של טראמפ שמונה להיות השליח המיוחד למזרח התיכון. עוד צפויים להשתתף: דיוויד פרידמן השגריר המיועד לישראל, וג'ייסון גרינבלט שמונה על ידי טראמפ ליועצו לענייני ישראל ומגעים חשאיים עם מדינות. לפגישה יש גם חשיבות בעיצוב היחסים האישיים בין הנשיא טראמפ לראש הממשלה ובבניית האמון האישי ביניהם.
בשולי הנושא האיראני, ראש הממשלה נתניהו פרסם הערב פוסט בפייסבוק שבו פנה לעם באיראן והבהיר שיש צורך להילחם במשטר של עריצות וטרור.