שתף קטע נבחר

 

זינוק באנטישמיות בגרמניה ובקמפוסים בארה"ב

הדו"ח השנתי מגלה כי בגרמניה נרשמו פי 2 מקרי אנטישמיות ביחס ל-2015, ובארה"ב סטודנטים ומרצים יהודים היו חשופים להטרדות, להתעללות ולתקיפות פיזיות על רקע זה. החדשות הטובות: ירידה באנטישמיות בצרפת

משרד התפוצות יציג בישיבת הממשלה הבוקר (א') לראשונה דו"ח מיוחד בנושא האנטישמיות שנערך בעזרת מערכת חדישה לניטור אנטישמיות ברשת בזמן אמת.

 

לפי משרד התפוצות, ריבוי התקריות האנטישמיות, ההתבטאויות האנטישמיות וכן הפגיעה ביהודים במסווה של האשמת ישראל כמדינה לא לגיטימית יוצרים מדרון חלקלק שמוביל בסופו של דבר לשיח שיוצר לגיטימציה להסתה ופגיעה בקהילות יהודיות ברחבי העולם.

מפת האנטישמיות העולמית ()
מפת האנטישמיות העולמית

הדו"ח של משרד התפוצות מראה כי בשנת 2016 נרשם שיא במספר התקריות האנטישמיות בגרמניה, בין היתר על רקע משבר הפליטים ובעקבות השיפור באיכות הדיווח. מנתוני המשטרה הפדרלית עולה כי בין החודשים ינואר-ספטמבר 2016 דווחו בגרמניה 461 תקריות אנטישמיות. מדובר בעלייה של 200% לעומת 2015 ומרבית התקריות מיוחסות להתחזקות תנועות הימין הקיצוני.

 

בנוסף עולה מהדו"ח כי השיח האנטישמי בבריטניה הגיע לרמה חריפה וחלחל גם לפוליטיקה. כ-50 חברי מפלגת הלייבור הבריטית הושעו בשנים האחרונות על רקע התבטאויות אנטישמיות וגזעניות. מדובר בפעילים זוטרים אך גם בבכירים כמו ראש עיריית לונדון לשעבר וחבר הפרלמנט לשעבר, קן ליווינגסטון, שאמר כי "היטלר תמך בציונות".

 

הדו"ח העלה כי במזרח אירופה מתקיים שכתוב של ההיסטוריה וכי השלטונות לא פועלים למיגור התופעות האנטישמיות במדינות. שרת החינוך של פולין, אנה זלבסקה, התבטאה ביולי שעבר בראיון בנוגע לחלקם של הפולנים בטבח היהודים בזמן השואה. לדבריה הראיות ההיסטוריות לכך שפולנים ביצעו מעשי טבח ביהודים הן "דעות מוטות".

שרת החינוך הפולנית אנה זלבסקה. טענה שהפולנים לא ביצעו טבח ביהודים בזמן השואה (צילום: AP) (צילום: AP)
שרת החינוך הפולנית אנה זלבסקה. טענה שהפולנים לא ביצעו טבח ביהודים בזמן השואה(צילום: AP)

יחד עם זאת, מגמה חיובית נרשמה בצרפת. מאמצים נחושים של הממשלה הצרפתית, במסגרת "התוכנית הממשלתית למאבק בגזענות ובאנטישמיות", הביאו לירידה של 65% בתקריות אנטישמיות ולחיזוק תחושת הביטחון של הקהילות היהודיות. למרות זאת, מגמות ההקצנה בימין ובשמאל ממשיכות לייצר אקלים עוין לקהילות היהודיות.

 

הדו"ח התייחס גם להסתה האנטישמית ברשות הפלסטינית. על פי הדו"ח, ברשות משתמשים באופן שיטתי בנרטיבים אנטישמיים דתיים ואחרים כדי לטפח שנאת ישראלים ויהודים בקרב התושבים. אחד משיאי ההתבטאויות הוא דבריו של יו"ר הרשות הפלסטינית אבו מאזן במהלך נאום שנשא ביוני בפני הפרלמנט האירופי בבריסל. אבו מאזן טען כי "רבנים בישראל דרשו מהממשלה להרעיל מקורות מים פלסטיניים במטרה להרוג פלסטינים ולאלץ אותם להגר".

אבו מאזן בבריסל. "רבנים דרשו מהממשלה להרעיל מקורות מים פלסטיניים" (צילום: AFP) (צילום: AFP)
אבו מאזן בבריסל. "רבנים דרשו מהממשלה להרעיל מקורות מים פלסטיניים"(צילום: AFP)

לפי הדו"ח, בקמפוסים בארצות הברית קיימת סביבה עוינת כלפי ישראל וכלפי יהודים. פעילות של קבוצת "סטודנטים למען צדק בפלסטין" (SJP) הביאה לעלייה של 45% במקרי האנטישמיות בקמפוסים בשנה שעברה. סטודנטים ומרצים יהודים היו חשופים להטרדות ולהתעללות על רקע אנטישמי, לאפליה, לכתובות נאצה וצלבי קרס וכן לתקיפות מילוליות ופיזיות.

 

גם מספר המקרים שבהם נפגע חופש הביטוי וההתארגנות של סטודנטים יהודים בקמפוסים הכפיל את עצמו. בין היתר בוטלו אירועים פרו-ישראלים או בעלי אופי יהודי על ידי ארגונים ופעילים אנטי-ישראלים. כמו כן סטודנטים יהודים הודו מפעילויות שונות בקמפוסים.

 

הקמפיין האחרון לנשיאות ארצות הברית המחיש את מקומן המרכזי של הרשתות החברתיות בהפצת תכני שנאה ואת יכולתם של מעטים וקבוצות שוליים ליצור הד תקשורתי נרחב הרבה מעבר לחלקם באוכלוסייה. המשותף לקבוצות הללו הוא ההתנגדות לתקינות פוליטית, תפיסת עליונות גזעית והתנגדות לרב תרבותיות, רעיונות שמובילים לשיח אנטישמי ולהכחשת השואה.

 

המערכת החדשה: "כלי חדיש לטיפול בהסתה האנטישמית"

המערכת החדשה של משרד התפוצות פותחה באמצעות חברה המנוהלת על ידי ראשי יחידות טכנולוגיות במערכת הביטחון ומעסיקה בוגרי 8200 ויחידות טכנולוגיות נוספות. מדובר במערכת לניטור אנטישמיות ברשת שתציג בכל רגע נתון את השיח האנטישמי ברשתות החברתיות על גבי מפה אינטראקטיבית.

המערכת תדע לומר בזמן אמת כמה פוסטים אנטישמיים נמצאים באוויר ומה המדינה והאזור האנטישמי ביותר. עד כה המערכת קיימה פיילוט מוצלח וניטרה מעל 500 אלף פוסטים אנטישמיים שהגיעו ליותר מ-40 מיליון בני אדם.

 

המערכת מבוססת על אינטליגנציה מלאכותית שיודעת לנתח טקסטים ונותנת מידע משמעותי על הפוסטים והמשתמשים שמעלים אותם, כל זאת על פי הגדרת האנטישמיות שתקבע הבוקר הממשלה.

 

האנטישמיות וההסתה ברשת עלו בשנים האחרונות במאות אחוזים ועשרות מילוני בני אדם נחשפים לתכנים הללו ברחבי העולם. החברות הגדולות מסירות פוסטים ומשתמשים שמסיתים לאנטישמיות בעקבות דיווחים של גולשים. בעזרת המערכת החדשה של משרד התפוצות החברות יוכלו לקבל מידע על מנת שיפעלו באחריות להסרת התכנים שמנוטרים בזמן אמת.

ציוצים אנטישמיים בטוויטר ()
ציוצים אנטישמיים בטוויטר

המערכת עתידה לשמש גם ככלי דיפלומטי עבור בכירי הממשל ושליחי מדינת ישראל ברחבי העולם, שיוכלו להשתמש בנתונים על מנת לשפוך אור על מצב והיקף האנטישמיות בעולם בפני נציגי המדינות השונות.

 

בין משתמשי המערכת יהיו גם גופי מחקר, סוקרים ומשרדים ממשלתיים, שייעזרו בה כדי לאפיין ולסווג את האנטישמיות ברחבי העולם כך שבכל רגע נתון יהיה ניתן לעצב מדיניות בנושא.

 

שר התפוצות, נפתלי בנט אמר: "אני רואה במאבק הבלתי מתפשר באנטישמיות, שהינה טרור לכל דבר, מטרה בחשיבות עליונה. בידי מדינת ישראל כלי טכנולוגי חדיש ויחיד מסוגו שיביא לחשיפה ולשליטה מלאה בנתונים ולטיפול בהסתה האנטישמית. עלינו לחשוף ולהפנות את הזרקור למקורות המסיתים לאנטישמיות, זאת כחלק בלתי נפרד מהערבות ההדדית בין ישראל ויהודי התפוצות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים