"חובת המדינה להכין החיילים כך שיוכלו לנצח"
את הדברים הללו אמר פרופ' משה הלברטל בכנס "הערכה אסטרטגית לישראל 2017", במכון למחקרי ביטחון לאומי (INSS) המתקיים בשעה זו. במושב שהתקיים לפני שעה קלה ועסק בנושא: מוסר לחימה, רוח לחימה ואווירה ציבורית - משלימים או מתנגשים? השתתפו גם השופטת בדימוס, דורית ביניש, טלי ליפקין שחק, גילי כהן והאלוף במיל' עוזי דיין
בשיתוף המכון למחקרי ביטחון לאומי (INSS)
המכון למחקרי ביטחון לאומי (INSS), בראשות אלוף (במיל) עמוס ידלין, עורך את כנס העשור שלו, תחת הכותרת: "הערכה אסטרטגית לישראל 2017". בשעה זו עוסק המושב בשאלה על מוסר לחימה, רוח לחימה ואווירה ציבורית - משלימים או מתנגשים? בהשתתפות השופטת בדימוס, דורית ביניש, האלוף במיל' עוזי דיין, פרופ' משה הלברטל והעיתונאיות טלי ליפקין שחק (גלי צה"ל) וגילי כהן (הארץ).
נשיאת בית המשפט העליון בדימוס, דורית בייניש, אמרה עם פתיחת המושב כי: "במציאות הישראלית הביטחון הוא חלק מחיינו באספקטים שונים. הביטחון על פי התפיסה שלנו הוא חלק מתפיסה של הגנה ואי אפשר לדבר על ביטחון בלי נורמות מחייבות. יש כאן את צבא העם - הכללים, האתיקה, המשפט הם חלק מחיינו ובעיניי זה עמוד השדרה שלנו".
הטרור היום הוא לא רק נושא ישראלי
"אין ביטחון ללא הערכים הבסיסיים האלו. הממשלה חייבת תשובות לציבור שדורש ביטחון - הטרור היום הוא לא רק נושא ישראלי, העולם כולו מתמודד עם התופעה הזו. יש אמצעים, דרסטיים וקשים, יש להם מחירים, אמצעים מניעתיים להתגונן מפני טרור. המפקד ירצה לאפשר את כל הכוח בכדי להתמודד עם המשימה אבל אין כזה דבר אמצעים בלתי מוגבלים. תפקידה של ממשלה להגן על הציבור וזה מובן שהיא רוצה לפעול - אבל אז באים אישי ציבור עם הצעות דרסטיות - לגרש, לחסל מיד. אין כזה דבר. הנורמות הן עמוד השדרה של הביטחון".
פרופ' משה הלברטל הוסיף: "בשלב מסוים חיילים שואלים עצמם איך להגן אלא גם האם ראוי להגן. אם לא נדע לשמור על תודעת הלגיטמיות של המאבק - גם לא נוכל לעמוד בו. חובת המדינה כלפי אזרחיה וחייליה להכין החיילים כך שיוכלו לנצח אך גם להסתכל על עצמם במראה לאחר מכן. אנחנו נמצאים במצב של חיכוך מתמיד בין חיילים לבין תערובת של טרור ואוכלוסייה אזרחית. לא ברור שרמת המוכנות שלהם לכך מספיקה".
ישראלים לא חושבים שממש עצם הקיום הפיזי בסכנה
האלוף (במיל) עוזי דיין אמר במהלך דבריו כי "הביטחון הוא עניין של כל אזרח - לא כי צריך לספק לכל אזרח ביטחון אלא כי זה דבר כל כך בסיסי בחיינו שלכל אחד יש עמדה בנושא ובצדק. פעם הביטחון היה עניין קיומי יותר, היום ישראלים לא חושבים שממש עצם הקיום הפיזי בסכנה, ובמידה רבה של צדק. המלחמה היום מורכבת יותר מבחינת החייל הלוחם - לכן מוסר הלחימה חשוב לא פחות היום מבעבר. הישראלים רוצים בסוף שני דברים - להרגיש בטוח וחופש תנועה. זה לא נכון שכוחנו במוסריותנו - זה נכון שחיינו במוסריותנו. כלומר צריך להקפיד על הערכים בצבא, בלחימה ובכלל - משום ההקרנה על חיינו כאן בכלל. הסכנה באי הקפדה על ערכי לחימה היא השחתה ציבורית ולא רק פגיעה בערכי הלחימה עצמם".
הכנס הבינלאומי של המכון עומד השנה בסימן כניסת נשיא ארה"ב החדש, דונלד טראמפ, לבית הלבן, על המשמעויות הבינלאומיות והאזוריות, בכלל, וההשפעות על יחסי ישראל-ארה"ב בפרט. במכון מגדירים את שנת 2017 כשנה בה יתקבלו שורה של החלטות אסטרטגיות. במהלך שני ימי הכנס ישטחו את הערכותיהם האסטרטגיות לישראל בכירי ממשל וצבא מהארץ ובהם: נשיא המדינה, ראובן ריבלין; שר הביטחון, אביגדור ליברמן; הרמטכ"ל, רא"ל גדי אייזנקוט; שרים בכירים; חברי כנסת; ובכירי מערכת הביטחון.
כמו כן, צפויים להשתתף בפאנלים הרבים ולשאת דברים בכירי ממשל וצבא מחו"ל ובהם: ראש ה CIA לשעבר, דיוויד פטראוס; לשעבר מפקד הקואליציה המערבית נגד דאע"ש, גנרל ג'ון אלן; תת מזכיר ההגנה האמריקאי לשעבר, מישל פלורנוי; ורבים נוספים. התובנות מהדיונים והמלצות לפעולה, בסוגיות השונות שעל סדר יומה הלאומי של ישראל, יוגשו בתום הכנס למקבלי ההחלטות.
בשיתוף המכון למחקרי ביטחון לאומי (INSS)