נשיאת העליון נגד הממשלה: "אל תזרו חול בעינינו"
בג"ץ דן בעתירת עיריית תל אביב נגד הממשלה בנושא פתיחת עסקים בשבת. נציג המדינה ביקש להמתין עם החלטה עד בחינת איחוד תל אביב עם בת ים. נשיאת העליון מרים נאור לא השתכנעה: "קצרה בינתי מלהבין את עמדת הממשלה". השופטת חיות: ייקח שנים להשלים את האיחוד במקרה הטוב
בג"ץ דן הבוקר (ב') בעתירת עיריית תל אביב נגד הממשלה בסוגיית חוק השבת, שאמור להסדיר את פעילות העסקים ב"עיר ללא הפסקה" בשבתות ובחגים. מדובר בתיקון לחוק העזר העירוני שעליו החליטה מועצת עיריית תל אביב ושמתיר את פתיחתם של כ-160 עסקים בעיר בשבת - תיקון שאותו סירבה הממשלה לאשר.
לפני שבועיים הייתה אמורה הממשלה להציג את עמדתה בנושא, אך לא עשתה זאת עד לדיון היום שבו ביקש נציג המדינה להמתין עם ההחלטה עד לבחינת התקדמות הליך האיחוד של תל אביב ובת ים. "כעת רואה עצמה הממשלה מבחינה ציבורית כמנועה מלקבל החלטה", אמר נציג המדינה.
נשיאת בית המשפט העליון, השופטת מרים נאור, הביעה תמיהה בעקבות הבקשה ששמעה. "קצרה בינתי מלהבין את עמדת הממשלה", אמרה נאור. "אנחנו מחכים לכם כמעט שנה מחודש מרס אשתקד. אמרתם שתגישו עדכון תוך חצי שנה". לביקורת הצטרפה השופטת דפנה ברק-ארז ופנתה לנציג המדינה, עו"ד רן רוזנברג: "הערנו לאדוני שלא מדובר על עוד חצי שנה אלא על עוד חצי שנה לתחילת הדרך".
לאחר מכן מתחה נאור ביקורת על התנהלות הממשלה. "אל תזרו חול בעינינו. מה שחשוב הוא הנורמות שהעיריה קבעה. כעת בשטח יש הפקרות. מקובל עליי כי יש לשים לה קץ".
השופטת ברק-ארז הגיבה לדברי רוזנברג שאמר כי לא עלה בידי הממשלה לקבל הכרעה בעניין. "אולי זו הבעיה, נכון שהממשלה בחרה לעסוק בכך אם אין לה זמן, היא לא חייבת, הממשלה בחרה והתנדבה ואם אין לה זמן, זו סמכות שר הפנים".
השופטת אסתר חיות התייחסה לזמן שייקח להשלים את איחוד תל אביב ובת ים אם ייצא לפועל. "לפי ההמלצות של הוועדה מדובר בתהליך שאם ייכנס לפעולה, הוא לא יושלם לפני 2018. אנחנו עוסקים בתיקון עזר מאז 2014. הוא מתגלגל בערכאות ואין החלטה. האם זה סביר שנושא כזה יוחזק 'און הולד' עד שיושלם וכשיושלם ייקח שנים במקרה הטוב".
ראש עיריית תל אביב רון חולדאי התייחס לכך בעמוד הפייסבוק שלו, וכתב: "הממשלה חמקה אתמול מלקבל החלטה בנושא השבת. שוב אנו עדים לחוסר יכולתה למשול ולקבל החלטות, אפילו בתחום שאינו נמצא תחת סמכותה. על הממשלה היה לקבוע כי סוגייה זו הינה עירונית ומסורה בידי השלטון המקומי - כפי שמחייב החוק".
חולדאי הוסיף כי "ההחלטה שקיבלה מועצת העיר מאפשרת לנו לשמור על איזון בין הערך הסוציאלי של השבת כיום המנוחה במדינת היהודים, שבו רוב המסחר אינו מתקיים, לבין האפשרות לקבל שירות וליהנות, איש איש בדרכו. גם בעניין זה נדרשת תל אביב - יפו להיות חלוצה לפני המחנה, ועלינו הוטלה האחריות הכבדה להכריע על הצביון הרצוי של השבת במדינת היהודים החופשית, בעיר חופשית כשלנו".
לקראת אותה ישיבת ממשלה שיגרו ראשי המפלגות החרדיות מכתב לראש הממשלה בנימין נתניהו, ובו הביעו התנגדות נחרצת לפתיחת עסקים בשבת על פי חוקי העזר שקבעה העירייה. העמדת שהממשלה הייתה אמורה להציג הייתה אמורה לשמש את המדינה בדיון הבוקר בבג"ץ. קודם לכן מינתה הממשלה ועדת מנכ"לים, שהמליצה על שלוש אפשרויות: פתיחת עסקים כפי שהציעה העירייה במתכונת מצומצמת עד 200 עסקים, הפעלת עסקים במתכונת מצומצמת של עד 150 עסקים או סגירת כל העסקים.
התנגדות הסיעות החרדיות בכנסת והרכב הקואליציה הייתה עלולה למנוע את אישור חוק העזר העירוני ובכך למעשה להוביל לסגירת המינימרקטים והפיצוציות בתל אביב. ראשי המפלגות החרדיות, השר אריה דרעי (ש"ס) והשר יעקב ליצמן וח"כ משה גפני (יהדות התורה) כתבו לנתניהו: "לא עולה על הדעת שממשלת ישראל, בוודאי בהרכבה הנוכחי, תיתן את ידה לפגיעה בשבת. אין ביכולתנו ובכוונתנו להיות שותפים לפגיעה בכבודה של שבת וברמיסתה כפי שעולה מחוק העזר האמור. לפיכך, הננו דורשים כי ממשלת ישראל תקבל החלטה ברורה וחד-משמעית בדבר אי-אישורו של חוק העזר.
ראשי המפלגות החרדיות הוסיפו כי "אין חולק שהמצב החוקי הקיים אינו מאפשר פעילות מסחר בשבת. ניסיון להיתלות ולהכיר במצב הקיים שנוצר בחטא על ידי מפרי חוק שפתחו עסקים לאורך השנים תוך הפרה בוטה של חוק העזר ופגיעה בצביונה של השבת לא רק שאין לו כל בסיס אלא יש בו כדי ליתן שכר למפרי חוק".
במשך עשרות שנים היו המינימרקטים והפיצוציות בתל אביב פתוחים בשבת בניגוד לחוק, עד שב-2013 הורה בג"ץ לעירייה להעביר חוק עזר עירוני שיסדיר את פתיחתם. מאז, שלושה שרי פנים סירבו לחתום על חוק העזר החדש והשר הנוכחי אריה דרעי דרש שתתקבל החלטת ממשלה שהובילה למינויה של ועדת המנכ"לים.