מחזרים אחר הרוכשים: ספא וג'ימבורי במגדל
תשכחו מבריכת שחייה וחדר כושר - יזמי הנדל"ן מציעים לרוכשי הדירות מועדוני משפחות שכוללים ג'ימבורי, חדרי לימוד וחוגים כמו TRX, פילאטיס, בלט וקיר טיפוס. וגם: איך יכולים משפרי הדיור להשתדרג בלי להוציא שקל?
מה לא יעשו היזמים כדי למכור לכם דירה. בשנים האחרונות, חברות הייזום והביצוע לוקחות על עצמן פרויקטים לבניית שכונות שלמות, שכוללות לצד מאות רבות של יחידת דיור, גם הקמת שטחים ציבוריים וטיפול בתשתיות. אחת הדרכים של היזמים לשווק פרויקטים אלה היא באמצעות מתקנים (פסיליטיז) מפתים, דוגמת חדר כושר, בריכת שחייה, חדרי ילדים ואפילו חדרי קולנוע.
עירוב שימושים: יש לנו מה ללמוד מברצלונה
מדובר במנגנון שהולך ומשתכלל עם הזמן, כך שממתחם ספא שקיים בכל מגדל יוקרה שמכבד את עצמו, כיום ישנם פרויקטים בבנייה הצפויים לכלול לצד חדרי הכושר המאובזרים גם מתחמים שלמים חווייתיים למשפחות. ההשראה היא מארה"ב, שם היזמים מקימים בפרויקטים שלהם מועדוני משפחות המכונים "family club".
"בפרויקט ברמת השרון החלטנו ליצור לא פחות מ-20 חללי פעילות לדיירים, שיכללו חוץ מחדרי כושר, קולנוע וטרקלין דיירים, גם ספרייה וחדרי לימוד לילדים, חדר מוזיקה, מתחם ג'ימבורי, חדר משחקי שולחן, חדר משחקי מחשב וכן חדרי חוגים כגון TRX, פילאטיס, בלט וקיר טיפוס", מדגים היזם איציק ברוך, בעלי קבוצת יובלים. ברוך מתייחס לפרויקט פינוי-בינוי רמות השרון שמקימה הקבוצה, שיכלול גם חדר בעלי מלאכה לטובת בעלי עסקים שונים המתגוררים בפרויקט.
"עד היום, כמעט כל פרויקט מגורים חדש התאפיין בפסיליטיז, כדי שליזם יהיה קל יותר לשכנע את הרוכש לקנות דירה אצלו", מסביר אליאב מימון, מנכ"ל הפרויקט, את האסטרטגיה השיווקית שבמכירת הדירות. "אבל עכשיו זה כבר לא מספיק, והיזמים רוצים לתת את כל החבילה - ולספק מענה הוליסטי לדיירים החדשים בכל שעות היום".
"מועדוני משפחות מהסוג הזה נפוצים בעולם ולא רק בארה"ב", מציין אדריכל גיל שנהב ממשרד כנען שנהב אדריכלים, המשמש יו"ר הפורום הישראלי לגורדי שחקים ובנייה עירונית (CTBUH-ISRAEL). "כך למשל בפרויקט פינקל בסינגפור, שיזם ארגון המגורים הארצי במדינה (Housing & Development Board) וכולל 1,848 יחידות דיור בנות השגה. הוא כולל בתוכו מתחם דיירים ענק המשלב כיתות חינוך, פארק, גג לפעילויות ספורט ואולמות אירועים לרווחת הדיירים".
גם בפרויקט TRIO שמקימה חברת אשדר בחיפה, הוקם מועדון משפחות הכולל חוץ מחדר כושר וספא ובריכת שחייה חצי-אולימפית, גם בית קפה, לאונג' לפגישות, חדרי חוגים ואולם לאירועי תרבות, שירה ומחול. "הרעיון להקים מתחם כזה ולהשקיע בו מעל מיליון שקל נבע מצורך שיווקי ונועד לענות על צרכי האוכלוסייה שהתעניינה ברכישת דירות בפרויקט", מסבירה סימה הרוש, מנהלת המכירות של החברה.
לדבריה, "חלק גדול מהרוכשים הם מצמצמי דיור, שהגיעו לכאן מווילות בשכונת דניה והיו רגילים גם כך לפסיליטיז שאנחנו מציעים. כשהם אכלסו את המגדלים, הם קבעו בעצמם אילו חוגים יהיו במועדון וזה הצליח להם. הם אפילו מארגנים אחת לתקופה חוגי משוטטים ומטיילים יחד, ועורכים ערבי שירה וריקודים. החלל המשותף ממש גיבש אותם. הם מכנים את עצמם הפרלמנט ונפגשים באופן קבוע".
משפרי דיור עם עודף בכיס - אפשרי?
לא רק מצמצמי דיור מעניינים את היזמים. חלק ניכר מרוכשי הדירות נחשבים משפרי דיור - מי שמוכר את דירתו לטובת נכס גדול יותר. הבעיה היא שעליית מחירי הדירות השפיעה גם על פלח זה, ולא רק על חסרי דירה. "אמנם שווי הנכס של משפרי הדיור עלה על הנייר, אבל גם שווי שאר הנכסים עלה", מסביר רוני כהן, מנכ"ל חברת אלדר שיווק נדל"ן.
אחת הדרכים להתמודד עם מצב זה היא יציאה מעיר המגורים לעיר מעט מרוחקת יותר. אוהד סבן, סמנכ"ל שיווק בחברת דונה שבונה את פרויקט פסגות אפק בראש העין, מספר על זוג רוכשים בני 30 פלוס עם שלושה ילדים, שקנה דירת חמישה חדרים בפרויקט תמורת 2.25 מיליון שקל. בני הזוג, עובד היי-טק ועורכת דין, מכרו לצורך כך דירת ארבעה חדרים ברעננה תמורת 2.3 מיליון שקל. "העודף שימש אותם לשדרג את הבית במטבח חדש", הוא אומר.
רועי אוליניק, סמנכ"ל שיווק ומכירות בחברת אפי קפיטל שבונה אף היא בראש העין, מספר על מקרה דומה. "בני זוג בשנות ה-50 לחייהם - הוא אחראי תפעול ברשת קמעונאית, היא מורה שיצאה לפנסיה - קנו בפרויקט השמורה שאנו מקימים דירת פנטהאוז עם חמישה חדרים תמורת 2.16 מיליון שקל", הוא מתאר, "לצורך כך הם מכרו דירת חמישה חדרים בשכונת גנים בגני תקווה תמורת 2.48 מיליון שקל - ועם העודף עזרו לבנם לקנות דירת מחיר למשתכן בעיר".
דוגמה נוספת מספק אבי צרפתי, סמנכ"ל בחברת צרפתי שמעון הבונה את פרויקט מגדלי צרפתי בשכונת האירוס בראשון לציון. "זוג בני 50 פלוס בעלי עסק בענף הבנייה, עם שלושה ילדים בשנות ה-20 לחייהם, קנו אצלנו דירת חמישה חדרים ב-2.82 מיליון שקל", הוא מספר, "לצורך כך מכרו דירת שלושה חדרים בשכונת רמת אביב בתל-אביב תמורת 3.2 מיליון שקל, כך שנשאר גם להם עודף. הם סיפרו כי לאחר שכבר עזרו בעבר לילד אחד לרכוש דירה, כעת מעוניינים לעזור לשניים האחרים והעודף יסייע לעשות זאת".