ממשיכה להתחדש: מתחם עסקים נוסף בפ"ת
חברת מגדלי ישראל, בבעלות ישראלית-אמריקנית, צפויה להקים מרכז עסקים על ציר ז'בוטינסקי המתפתח בפתח תקווה, שיכלול שני מגדלי משרדים בני 36 קומות. וגם: בדיקה חדשה - היכן בגוש דן הכי יקר לשכור משרדים?
ציר ז'בוטינסקי בפתח תקווה מושך מתחמי משרדים נוספים: אחרי מתחם העסקים שצפוי להיבנות במקום מתחם אסם המיתולוגי, הודיעה היום (ב') חברת מגדלי ישראל על תחילת שיווק של מתחם עסקים ומסחר נוסף הממוקם ממול, ובסמוך למרכז הרפואי בילינסון באזור התעשייה רמת סיב. מדובר בקרקע פרטית בשטח של כ-19 דונם, ששימשה בעבר את מפעל יכין.
מרכז עסקים ענק במקום מתחם אסם בפ"ת
המהפך שצפוי לעבור רחוב ז'בוטינסקי
המתחם ייקרא GLOBAL TOWERS ויכלול שני מגדלי משרדים בגובה של 32 ו-36 קומות בהיקף כולל של כ-105 אלף מ"ר שטחי משרדים. בקומת הקרקע יוקמו כ-8,000 מ"ר נוספים אשר יהיו מיועדים לשימושי מסחר, קניות, מסעדות ובילויים. עד כה, 13 קומות משרדים שווקו בשיווק מקדים, ובימים אלה מתנהל מו"מ מתקדם עם חברות גדולות בתחום ההיי-טק.
ל-ynet נודע כי מדובר בשטחים בהיקף של כ-500 מ"ר ומעלה, שנמכרו במחירים שנעים סביב 8,000 שקלים למ"ר. יצוין כי שכר הדירה למשרדים באזור עומד על בין 65-75 שקלים למ"ר בממוצע עבור מגדלים שהושלמו, אולם עדיין אין צפי לגובה השכירות במתחם החדש.
בעלי החברה - משפחת וסרמן היהודית-אמריקנית, הפועלת בתחום הנדל"ן המניב מארה"ב, ומשפחת שפר העוסקת בתחום הנדל"ן היזמי והמניב בארץ - רכשו את הקרקע באפריל 2016 מידי חברת אפריקה ישראל נכסים בבעלות לב לבייב תמורת סכום של כ-86 מיליון שקל. באותו הסכום רכשה האחרונה את הקרקע ב-2008 מידי בעלי מפעל יכין המיתולוגי.
בשלב זה קיבלה החברה היתרי בנייה לשני השלבים הראשונים של הפרויקט - שלב החפירה והדיפון ושלב בניית חניון תת-קרקעי שיכלול ארבעה מפלסים ו-1,600 מקומות חניה. על תכנון המתחם הופקד משרד יסקי-מור-סיון אדריכלים ומתכנני ערים, ומועד האכלוס הוא מרס 2020.
לדברי חיים מאור, מנהל השיווק של הפרויקט, "מדובר במתחם חכם שבו בעלי המשרדים יוכלו להשתמש באפליקציה ייעודית אשר תאפשר להם להתקשר מרחוק עם המשרדים, לצורך הזמנת חדרי ישיבות, חניה לאורחים, גישה למערכות מיזוג ותאורה ואפילו הזמנת מעלית".
השכירות למשרדים בת"א חצתה את רף 100 השקלים למ"ר
ההתחדשות של ציר ז'בוטינסקי יכולה להיות מוסברת בדמי השכירות הגבוהים למשרדים בתל אביב. על פי סקירה בנושא שוק המשרדים בגוש דן, במחצית השנייה של 2016 הגיעו דמי השכירות הממוצעים של משרדים בעיר ללא הפסקה ל-101.5 שקלים למ"ר - עלייה של 2.3% לעומת המחצית הראשונה של השנה החולפת, אז עמדו דמי השכירות על 99.2 שקלים למ"ר.
הסקירה נערכה על ידי חברת אינטר ישראל יועצי נדל"ן. היא התבססה על מדגם של 78 מגדלי יוקרה למשרדים בשטח של 1.8 מיליון מ"ר, מתוך 153 מגדלים בגוש דן בשטח כולל של כ-2.6 מיליון מ"ר. לא נכללו מגדלים המשמשים דייר בודד או מספר מצומצם של דיירים ושאין בהם תחלופה. בתל אביב נסקרו שישה צירי מע"ר (מרכז עסקים ראשי) - שדרות רוטשילד, רחוב שאול המלך, כביש החוף, ציר מנחם בגין, רחוב יגאל אלון ומתחם רמת החייל. בנוסף נסקרו מתחם הבורסה ברמת גן ומתחם העסקים BBC בבני ברק.
על פי הסקירה, בשדרות רוטשילד עמד המחיר הממוצע של דמי שכירות למשרדים במחצית השנייה של 2016 על לא פחות מ-112 שקלים למ"ר (כמו במחצית הראשונה של השנה החולפת). ברחוב שאול המלך חלה ירידה מ-111 שקלים למ"ר ל-109 שקלים למ"ר במחצית השנייה. ברחוב מנחם בגין המתפתח, לעומת זאת, חלה עלייה מ-103 שקלים למ"ר במחצית הראשונה ל-107 שקלים למ"ר במחצית השנייה.
ברחוב יגאל אלון בתל אביב עלו דמי השכירות הממוצעים מ-97 שקלים למ"ר ל-98 שקלים למ"ר במחצית השנייה. בקו החוף (כביש החוף) חלה ירידה מ-81 שקלים למ"ר ל-78 שקלים למ"ר בדמי השכירות הממוצעים למשרדים ואילו במתחם רמת החייל בתל אביב עלו מחירי השכירות מ-71 שקלים למ"ר ל-74 שקלים למ"ר במחצית השנייה של השנה החולפת.
מחוץ לתל אביב, במתחם הבורסה ברמת גן עלו מחירי השכירות מ-91 שקלים למ"ר ל-93 שקלים למ"ר במחצית השנייה של 2016. במתחם BBC בבני ברק חלה ירידה קלה - מ-79 שקלים למ"ר במחצית הראשונה של 2016 ל-78 שקלים למ"ר.
עוד עולה מהסקירה כי שיעור התפוסה במשרדים עלה במעט, והגיע לכ-97.4% בחציון השני של השנה בכל גוש דן, לעומת שיעור תפוסה של כ-97.1% בחציון הקודם. יורם בלומנטל, שותף מנהל באינטר ישראל, מעריך כי בתחילת 2017 יתווספו לגוש דן שטחי משרדים יוקרתיים נוספים בהיקף של כ-250 אלף מ"ר ועד סוף השנה עוד כ-500 אלף מ"ר. "ההיצע הנוסף ישפיע על המחיר הממוצע, כאשר מגדלים קיימים יצטרכו להתחרות ביתר שאת מול המגדלים החדשים", הוא טוען.
לדבריו, "יחד עם זאת, יש להבחין הבחנה ברורה בין שטחי משרדים הנמצאים בבניינים בבעלות יחידה (עזריאלי, אמות, גב ים ועוד) לבין שטחים מרובי בעלים (קבוצות רכישה בעיקר). אנו מעריכים כי תירשם ירידה בדמי השכירות, אולם היא תהיה מתונה הרבה יותר בבניינים בבעלות יחידה".