שתף קטע נבחר

 

היעד הבא של טראמפ: "הסכם הסחר הגרוע בהיסטוריה"

אחרי שהחליט להוציא את ארה"ב מהסכם השותפות הטרנס-פסיפי יבחן טראמפ את הסכם NAFTA, בין ארה"ב לקנדה ומכסיקו. טראמפ יפגוש את שני המנהיגים. חתנו ג'ארד קושנר יבקר בקנדה וייפגש עם ראש הממשלה טרודו. דובר הבית הלבן: טראמפ עשוי לחתום השבוע על צווים נוספים בנושא סחר

שעות אחרי שנשיא ארה"ב דונלד טראמפ חתם על צו שמוציא את ארה"ב מהסכם השותפות הטרנס-פסיפי (TPP) קיים דובר הבית הלבן, שון ספייסר, את התדרוך הראשון שלו מאז שנכנס לתפקיד. ספייסר אמר כי ההסכם "לא שם את האינטרס של ארה"ב במקום הראשון", וכי הנשיא החדש עשוי לחתום השבוע על צווים מנהליים נוספים בנושא הסכמי סחר. ספייסר אמר כי לאחר הנסיגה מההסכם הטרנס-פסיפי יפעל הממשל האמריקני לביסוס הסכמי סחר דו-צדדיים עם מדינות אסיה. 

טראמפ בפגישה עם מנהיגי איגודי עובדים אתמול בבית הלבן (צילום: AFP) (צילום: AFP)
טראמפ בפגישה עם מנהיגי איגודי עובדים אתמול בבית הלבן(צילום: AFP)
 

 

חותם על צו היציאה מההסכם הטרנס-פסיפי

חותם על צו היציאה מההסכם הטרנס-פסיפי

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

טראמפ קיים אתמול (ב') את אחת מהבטחות הבחירות שלו, לבטל את ההסכם שהוא "אסון פוטנציאלי לארצנו" (ההסכם המתין מאז שנחתם ב-2015 לאישור הקונגרס). בנאום ההשבעה שלו הבטיח טראמפ לבטל הסכמים שהובילו לנטישת חברות אמריקניות לחו"ל ולירידה במספר העבודות במפעלים אמריקניים. טראמפ הבהיר שיחליף הסכמי סחר בהסכמים בילטרליים שיושגו במשא ומתן, ושלדבריו "יביאו עבודות ותעשייה חזרה לשטח ארה"ב". הסכם TPP נועד לבטל חסמי סחר ולקבוע כללים אחידים לאזור הטרנס-פסיפי, שמשתרע מווייטנאם ועד לקנדה. ההסכם נחשב לחלק חשוב במורשת של הנשיא לשעבר ברק אובמה.

 

אחרי היציאה מהשותפות הטרנס-פסיפית מתכוון טראמפ לבחון מחדש את "הסכם הסחר החופשי של צפון אמריקה" (NAFTA), הסכם סחר חופשי בין ארה"ב, קנדה ומכסיקו (שחברות גם בהסכם TPP). ההסכם פועל מאז ינואר 1994 והביא לביטול מרבית המכסים בין המדינות. טראמפ כינה את NAFTA "הסכם הסחר הגרוע בהיסטוריה". הסכם NAFTA הביא לביטול מרבית המכסים בין ארה"ב, מכסיקו וקנדה והשפיע בעיקר על תעשיית החקלאות, הטקסטיל והמכוניות.

 

מדובר בהסכם הסחר המולטילטרלי-האזורי הראשון שחתמה ארה"ב - שהתנגדה עד אז להסכמים שאינם גלובליים - והראשון מסוגו בעולם שנחתם בין מדינה מפותחת לבין מדינה מתפתחת. ההסכם האיץ את קצב האינטגרציה בין שלוש המדינות ושילש את כמות הסחר וההשקעה הישירה בצפון היבשת. כיום יותר מ-80% מהייצוא המכסיקני הוא לארה"ב וכ-50 מהייבוא הוא מארה"ב. 75% הייצוא הקנדי הוא לארה"ב ו-70% מהייבוא הוא מארה"ב – מספרים חסרי תקדים ברמה עולמית.

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)
 

אתמול נפגש טראמפ עם מנהיגי איגודי עובדים אמריקניים, ואמר לעיתונאים כי "ברגע המתאים" ידון מחדש בהסכם NAFTA. טראמפ הודיע כי יקבע פגישות עם ג'סטין טרודו ואנריקה פנייה נייטו, מנהיגי קנדה ומכסיקו. "אנחנו הולכים לנהל מו"מ על NAFTA", אמר טראמפ על ההסכם. אחר הצהריים נפגש טראמפ עם מנכ"לים מהמגזר העסקי והבטיח להם להטיל מסים גבוהים על חברות אמריקניות שיפעלו מחוץ לארה"ב. טראמפ איים שיטיל מכסים של יותר מ-30% על מוצרים של חברות אמריקניות שעברו לייצר במדינות זרות.  

 

 

באתר הבית הלבן נכתב כי טראמפ יפעל להוצאת ארה"ב מההסכם אם לא יושג "הסכם הוגן" עם קנדה ומכסיקו. ג'ארד קושנר, חתנו של דונלד טראמפ והיועץ הבכיר שלו, צפוי להיפגש השבוע בקנדה עם טרודו וממשלתו בנוגע לבחינה המחודשת של הסכם NAFTA. טרודו ופנייה נייטו שוחחו שלשום על ההסכם. מלשכתו של פנייה נייטו נמסר כי השניים "שוחחו על החשיבות של ארה"ב לשתי המדינות, והסכימו לאחד כוחות כדי להמשיך לקדם את האינטגרציה הכלכלית של צפון אמריקה".

 

דובר הבית הלבן: "לפעמים אנחנו לא מסכימים על העובדות"

במהלך התדרוך הראשון שלו לכתבים בבית הלבן ספייסר נשאל על כוונתו של דונלד טראמפ להעביר את השגרירות האמריקנית מתל אביב לירושלים. "אין עדיין החלטה, אנחנו בשלבים מוקדמים מאוד", הרגיע ספייסר, שהדגיש שמדובר בתהליך. כשנשאל על יחסי רוסיה וארה"ב אמר ספייסר כי ממשל טראמפ רוצה לשתף פעולה עם רוסיה במאבק נגד דאעש בסוריה. "ברור מאוד שטראמפ יעבוד עם כל מדינה שמחויבת להביס את דאעש", הבהיר ספייסר. "עם רוסיה או כל מדינה אחרת". אמש הודיעה רוסיה שתקפה יחד עם מטוסי הקואליציה האמריקנית מטרות של דאעש. בפנטגון הכחישו.

שון ספייסר (צילום: AP) (צילום: AP)
שון ספייסר(צילום: AP)
 

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)
 

חלק נרחב מהתדרוך הראשון הוקדש ל"מלחמת הגרסאות" על מספר הצופים בטקס ההשבעה של טראמפ ביום שישי. "הכוונה שלנו היא לא לשקר לכם אף פעם", אמר ספייסר לתקשורת, "אבל לפעמים אנחנו לא מסכימים על העובדות". ספייסר הגן על הטענה שטקס ההשבעה של טראמפ היה הנצפה אי פעם. הוא הדגיש כי לא מדובר במספר הצופים שהגיעו לטקס, אלא בשקלול של מספר הצופים בוושינגטון יחד עם מי שצפה באירוע בטלוויזיה או באינטרנט.

 

"לא המצאנו את המספרים האלה משום מקום. זה היה טקס ההשבעה הנצפה ביותר", אמר ספייסר, שהוסיף שחוץ מ-31 מיליון הצופים בטלוויזיה עוד עשרות מיליונים צפו בטקס דרך יוטיוב, פייסבוק ואתרים אחרים. "יותר מרונלד רייגן?", שאל אחד העיתונאים. "אני בטוח שלרייגן לא היה את פייסבוק ויוטיוב", ענה ספייסר.

 

מסיבת העיתונאים הראשונה של ספייסר, שהתקיימה בשבת, הייתה סוערת. יום אחרי השבעת טראמפ היה הדובר החדש במצב רוח תוקפני במיוחד, ואפילו לא ענה לשאלות. הוא האשים את התקשורת ב"הקטנת התמיכה האדירה" בנשיא. ספייסר אמר כי הצילומים מההשבעה של טראמפ "בוימו במכוון כדי להקטין את מפגן התמיכה הענק בוושינגטון".


פורסם לראשונה 23/01/2017 22:57

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
טראמפ אתמול בחדר הסגלגל
צילום: AFP
מומלצים